Quantcast
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής του—Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής του—Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος απαλλάσσονται επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις αλλά υπό προϋποθέσεις.

Αναλυτικά, οι προϋποθέσεις αυτές είναι οι εξής: 

  • Η αύξηση του μέσου ετήσιου αριθμού εργαζομένων των παραπάνω κατ’ ελάχιστο 3/12.
  • Τα ακαθάριστα έσοδα των παραπάνω να μην υπερβαίνουν το ποσό των 2 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η κατάργηση του τέλους 

Μέχρι να καταργηθεί οριστικά το τέλος επιτηδεύματος για όλους, οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν κάθε χρόνο να απαλλάσσονται από την καταβολή του όταν αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε έτους. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί ως  μέτρο το 2023 από το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης

Τι ισχύει για τους  καλλιτέχνες 

Οι καλλιτέχνες που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση της πανδημίας πληρώνουν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος κατά 40% για τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος για τα έτη 2022, 2023 και 2024 όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου 2010 και θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Τέλος επιτηδεύματος: Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία 

Α. Ποιοι το πληρώνουν σήμερα 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι επαγγελματίες, οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος από 600 ευρώ έως και 1000 ευρώ. Αναλυτικά:

  • Κάθε κατάστημα πληρώνει 600 ευρώ σε ετήσια βάση.
  • Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλουν 650 ευρώ σε ετήσια βάση.
  • Τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους καταβάλουν  800 ευρώ ετησίως.
  • Τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους πληρώνουν 1.000 ευρώ ετησίως.

Εάν υπάρξει διακοπή της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, τότε το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

Β. Ποιοι απαλλάσσονται σήμερα 

Ωστόσο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από τη υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος  απαλλάσσονται:

  • Έμποροι εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους.
  • Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  • Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Αγρότες του κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
  • όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.