Quantcast
Τέλος στην ταλαιπωρία: Αρχίζουν οι e- κληρονομιές μέσω της ΑΑΔΕ MyProperty - enikonomia.gr
share

Τέλος στην ταλαιπωρία: Αρχίζουν οι e- κληρονομιές μέσω της ΑΑΔΕ MyProperty

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται οι e- κληρονομιές μέσω της ΑΑΔΕ MyProperty. Από την ερχόμενη εβδομάδα οι υποθέσεις κληρονομιάς κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο των συμβολαιογράφων.

Πρόκειται για το τελευταίο βήμα ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων καθώς ήδη από τα γραφεία των συμβολαιογράφων κλείνουν με ηλεκτρονικό τρόπο μεταβιβάσεις που αφορούν σε αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές.

Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται πλέον για καμία υπόθεση φορολογίας κεφαλαίου να προσέρχονται στις εφορίες, κλείνοντας ένα κεφάλαιο ταλαιπωρίας και «χαμένων» εργατοωρών τόσο για τους ίδιους όσο και για τους εφοριακούς.

Από τις αρχές του έτους, οι ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων αγγίζουν τις 84.530 και παραπάνω από μία στις δύο υποθέσεις αφορά αγοραπωλησίες (47.036), για να ακολουθήσουν γονικές παροχές (26.115) και δωρεές (11.379). Το παζλ συμπληρώνεται τώρα με τις υποθέσεις κληρονομιάς.

Οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ανέβασαν κατακόρυφα ταχύτητα μετά και την καθιέρωση αφορολόγητου 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού, αλλά το αφορολόγητο αυτό δεν ισχύει για τις κληρονομιές, οι οποίες έχουν τη δική τους, ξεχωριστή κλίμακα.

Στις κληρονομιές, το αφορολόγητο είναι 150.000 ευρώ και στη συνέχεια εφαρμόζεται κλίμακα με συντελεστές 1% από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, 5% από το ποσό των 300.000 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ, ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 10%.

Ισχύει, δε, ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του. Για την πρώτη κατοικία, η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι 200.000 ευρώ, αν αποκτάται από άγαμο και 250.000 ευρώ για το ζευγάρι, όριο που αυξάνεται ανάλογα με τα παιδιά που έχει ο φορολογούμενος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.