Quantcast
Τι πρέπει να προσέξετε στο σπίτι σας για εξοικονόμηση ενέργειας - Χρήσιμος "οδηγός" - enikonomia.gr
share

Τι πρέπει να προσέξετε στο σπίτι σας για εξοικονόμηση ενέργειας – Χρήσιμος “οδηγός”

δημοσιεύτηκε:

Oρισμένες χρήσιμες συμβουλές για να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι τους  οι πολίτες έδωσε ο ενεργειακός επιθεωρητής, Βαγγέλης Πάνος μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του OPEN, “Ανοιχτή Επικοινωνία”.

Όσον αφορά στις μεγάλες συσκευές, όπως είναι ο φούρνος και οι εστίες, οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα σκεύη που εφαρμόζουν πλήρως στα “μάτια”, να χρησιμοποιούν χύτρες ταχύτητος, να κλείνουν τις εστίες και τον φούρνο 10 λεπτά με 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα εκμεταλλευόμενοι τη θερμότητα που υπάρχει ήδη μέσα κάνοντας περαιτέρω οικονομία.

Την ίδια στιγμή ο κ. Πάνος προέτρεψε τα νοικοκυριά να μην χρησιμοποιούν τις μικροσυσκευές πολλές φορές  μέσα στην ημέρα.

Ποιες συσκευές καταναλώνουν πολλή ενέργεια και ποιες ελάχιστη

Επίσης επεσήμανε ότι κάποιες συσκευές, όπως η τοστιέρα και ο βραστήρας ακόμη και εάν στην πρίζα, καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια. Ωστόσο είπε ότι περισσότερη ενέργεια καταναλώνουν οι συσκευές  που είναι σε αναμονή όπως η τηλεόραση, οι υπολογιστές, ο εκτυπωτής ακόμη και το πλυντήριο, το κινητό. Ένα μεγάλο μέρος κατανάλωσης ενέργειας αυτών των συσκευών  μπορεί να φτάσει αθροιστικά και πάνω από 100 ευρώ τον χρόνο ανέφερε ο κ. Πάνος.

Μια εξίσου ενεργοβόρα συσκευή είναι και ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας στις πολυκατοικίες. Ο κ. Πάνος προέτρεψε του πολίτες να έχουν ηλιακό θερμοσίφωνα αλλά να τον χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερο μέσα στον χρόνο.  Η χώρα έχει πάνω από 300 ημέρες ηλιοφάνεια και είναι αμαρτία οι πολίτες  να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ήλιο συμπλήρωσε ο κ. Πάνος.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν οι ποσότητες παίζουν ρόλο στην κατανάλωση ενέργειας δηλαδή εάν θα χρειαστεί περισσότερο ρεύμα για να γεμίσει κανείς τον βραστήρα με νερό.

«Είναι και θέμα χρήσης» σημείωσε και ανέφερε ότι η συσκευή καταναλώνει πολλή ενέργεια από τη στιγμή που συσκευή λειτουργεί περισσότερη ώρα.

Σύμφωνα τον ίδιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κατανάλωση ενέργειας εντοπίζεται στην ψύξη και τη θέρμανση αλλά και στα φώτα, όπου οι  λάμπες πυράκτωσης  θα πρέπει να  αντικατασταθούν με led επιτυγχάνοντας οικονομία  70% και 90%.

Για τις θερμαινόμενες κουβέρτες

Μεταξύ άλλων μίλησε και για τις θερμαινόμενες κουβέρτες. Είναι ένα φορτίο αντίστασης, σημείωσε και πρόσθεσε πως όση ώρα είναι σε λειτουργία η θερμαινόμενη κουβέρτα καταναλώνεται και ποσό ενέργειας.

«Οι τοστιέρες, ο βραστήρας, η ηλεκτρική κουβέρτα…  έχουν αντίσταση. Αυτό σημαίνει ότι όση ώρα είναι σε λειτουργία η κουβέρτα, είναι στην μέγιστη ισχύ του.  Συνεπώς καταναλώνουμε συνεχώς ενέργεια. Δεν είναι όπως το ψυγείο το οποίο καταναλώνει κάποιες φορές λίγο παραπάνω ενέργεια για να πιάσει θερμοκρασία και να αρχίσει να λειτουργεί. Αυτό φαίνεται στην ετήσια κατανάλωση.  Τις αντιστάσεις θα πρέπει να τις προσέχουμε όπως και τις θερμάστρες» τόνισε.

Για τα κλιματιστικά

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα της εξοικονόμησης  ενέργειας. «Το πιο σημαντικό είναι η ρύθμιση θερμοκρασίας.  Το κλιματιστικό  το χειμώνα πρέπει  να είναι στους 20 βαθμούς και όχι 22  και 23  ή αντίστοιχα το καλοκαίρι να είναι 26 και 27 βαθμούς » σημείωσε.

Τι ισχύει για το μαγείρεμα

Όσον αφορά στον τρόπο που θα πρέπει να μαγειρεύουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας ο κ. Πάνος είπε ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει να κλείνουν  λίγο νωρίτερα, εστίες, φούρνο και να εκμεταλλεύονται  τη θερμότητα που υπάρχει. Μετά θα πρέπει να κοιτάξουν και το θέμα της θέρμανσης με τον θερμοστάτη.

«Ακόμη υπάρχουν κάποια tips που μπορούμε να ακολουθήσουμε στο σπίτι:  δηλαδή να βάλουμε κουρτίνες τον χειμώνα, να κλείσουμε τις χαραμάδες ή κουφώματα προς τον εξωτερικό χώρο, να τα φράξουμε για να έχουμε λιγότερες απώλειες  έτσι έχουμε μεγαλύτερη οικονομία  ή να κλείσουμε και ορισμένα σώματα σε δωμάτια τα οποία δεν χρησιμοποιούνται » σημείωσε ο κ. Πάνος.

Δείτε το βίντεο του OPEN:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.