Quantcast
Τι θα γίνει με τα κοινωνικά επιδόματα στους ελεύθερους επαγγελματίες - enikonomia.gr
share

Τι θα γίνει με τα κοινωνικά επιδόματα στους ελεύθερους επαγγελματίες

δημοσιεύτηκε:

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη στο Πρώτο Πρόγραμμα σχετικά με την αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων στους ελεύθερους επαγγελματίες, με πολλούς να την ερμηνεύουν ως επερχόμενο “κόφτη” στα επιδόματα που λαμβάνουν. Ωστόσο κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά σε όσους εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα “φτώχειας”.

«Τώρα οι πρώτοι που παίρνουν τα επιδόματα ή παίρνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι όλοι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν 1.000 ευρώ τον χρόνο και προφανώς περνούν όλα τα εισοδηματικά κριτήρια» τόνισε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς, ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης».

«Το mydata είναι το βασικό εργαλείο που μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος γιατί δίνει πολύ λεπτομερή και συγκεκριμένα δεδομένα, μας επιτρέπει και να έχουμε καλύτερη εξυπηρέτηση μέσα από αυτή τη διαδικασία, δεν είναι μόνο η γραφειοκρατία. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, εξετάζουμε τώρα με την ΑΑΔΕ αν υπάρχει δυνατότητα για φέτος να βελτιώσουμε τη διαδικασία του επιδόματος στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να αξιοποιήσουμε το myDATA ,ώστε να γίνει πιο αυτόματη και πιο γρήγορη η διαδικασία, άρα θέλουμε να το αξιοποιήσουμε όχι μόνο με ένα αρνητικό τρόπο με την έννοια ότι είναι εδώ για να μας παρακολουθεί, είναι εδώ όμως και να μας διευκολύνει στην καθημερινότητά μας...» είπε στις 28 Σεπτεμβρίου ο κ. Θεοχάρης μιλώντας στην εκπομπή Rush Hour της Ναυτεμπορικής.

Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν πως σχεδόν οι 7 στους 10 επαγγελματίες δηλώνουν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Δηλαδή συνολικά  268.027 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν σήμερα στην Εφορία  εισοδήματα από 1.000 ευρώ  έως 10.000 ευρώ.

Το υφιστάμενο καθεστώς για τη χορήγηση των επιδομάτων

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, δεκάδες επιδόματα (όπως το στεγαστικό, το επίδομα θέρμανσης, το φοιτητικό επίδομα, το επίδομα παιδιού, το κοινωνικό τιμολόγιο ) χορηγούνται με κριτήριο το ύψος του εισοδήματος. Υπενθυμίζεται δε πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έθεσε για πρώτη φορά ως ανώτατο όριο τζίρου στα 80.000 ευρώ για να χορηγηθεί το φετινό επίδομα θέρμανσης στους πολίτες με επιχειρηματική δραστηριότητα. Με το κριτήριο αυτό αναμένεται να αποκλειστούν από την καταβολή επιδομάτων πολλοί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια αποτελούν κλειδί για την εγγραφή στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και για την παροχή έκτακτων επιδομάτων στήριξης, όπως το market pass.

Ποιες αλλαγές έρχονται στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών

Διάφορα σενάρια φαίνεται πως βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το καθεστώς φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών.  Μερικά από αυτά είναι  μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Να αλλάξει ο υφιστάμενος  ελάχιστος  συντελεστής  φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων . Ο συντελεστής αναμένεται να “σκαρφαλώσει “στην κλίμακα μεταξύ του 15% και  20% από το 9% που είναι σήμερα. Υπενθυμίζεται πως σήμερα εφαρμόζεται ο συντελεστής 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 10.000 ευρώ ενώ οι προσωπικές εταιρείες και τα νομικά πρόσωπα, φορολογούνται με 22%. Δηλαδή αυτό που εξετάζεται να γίνει είναι ο συντελεστής φορολόγησης των ετήσιων εισοδημάτων των  ελεύθερων επαγγελματιών  έως 5.000 ευρώ να αυξηθεί στο  20% από 9% που είναι σήμερα και στο 15%να διαμορφωθεί ο συντελεστής φορολόγησης για εισοδήματα  έως 10.000 ευρώ.
  • Να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση των εισοδημάτων από επαγγελματική δραστηριότητα ήτοι 22% φόρος για όλους. Το φορολογητέο εισόδημα ενός ελεύθερου επαγγελματία αναμένεται να συνδυαστεί με την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις το 2025 θα μειωθεί κατά 20%, το 2026 κατά 30% και το 2027 θα καταργηθεί πλήρως. Δηλαδή εάν κάποιος καταβάλλει φόρο 650 ευρώ να μην πληρώνει Τέλος Επιτηδεύματος.
  • Απαλλαγή από το Τέλος Επιτηδεύματος.  Αυτό αναμένεται να αφορά τους επαγγελματίες που μετά την υποβολή και εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα προκύπτει φόρος πάνω από 650 ευρώ.
  • Στον υπολογισμό του φόρου αναμένεται να συμπεριληφθεί το άθροισμα των στοιχείων που θα συγκεντρώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο προκειμένου να αποτυπώνονται είτε τα έσοδα είτε οι δαπάνες  των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σημείωση: Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στον έλεγχο των δαπανών που αναγνωρίζονται και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Δηλαδή να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA προκειμένου να γίνεται καλύτερα ο έλεγχος αυτών.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.