Quantcast
Τριετίες: Ποιοι θα δουν αύξηση 30 % στο μισθό τους - Δείτε αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Τριετίες: Ποιοι θα δουν αύξηση 30 % στο μισθό τους – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Για το ξεπάγωμα που θα γίνει την 1η Ιανουαρίου  2024 στις τριετίες των εργαζομένων μίλησε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

«Το ξεπάγωμα των τριετιών γίνεται παρά τη λογική  του νόμου ότι θα πρέπει να μειωθεί  η ανεργία, κάτω από το 10%. Η ανεργία δεν έχει μειωθεί κάτω από 10%. Είμαστε πολύ κοντά στο να φτάσουμε σε αυτό. Αλλά μαζί με τον Πρωθυπουργό πήραμε την απόφαση ούτως ώστε να ενεργοποιηθεί νωρίτερα η επαναφορά των τριετιών. Και το ενωρίτερο για να γίνει αυτό είναι 1/1/2024 .Υπολογίζεται ότι συνολικά μεσοπρόθεσμα 600 χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις λόγω του ξεπαγώματος των τριετιών», τόνισε ο κ. Τσάπαλος.

«Άμεσα υπολογίζεται από το υπουργείο Εργασίας ότι περίπου 100 χιλιάδες εργαζόμενοι με τον καινούργιο χρόνο συμπληρώνουν τις τριετίες τους. Δηλαδή συμπληρώνουν το χρονικό εκείνο  διάστημα που υπολειπόταν σε σχέση με το παρελθόν, προκειμένου να συμπληρώσουν την τριετία για να πάρουν το ποσό αυτό της αύξησης. Και θα δουν άμεσα τις αυξήσεις στην τσέπη τους»,  πρόσθεσε ο κ. Τσάπαλος.

 Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Ξεπάγωμα των τριετιών: Τι αυξήσεις θα δουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα 

Αυξήσεις από 10% μέχρι και 30% θα δουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 σε πρώτη φάση συνολικά 100.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και αυτό θα γίνει  λόγω του ξεπαγώματος των τριετιών. Σημειώνεται δε πως η επαναφορά των τριετιών πιάνει την προϋπηρεσία που είχε ένας εργαζόμενος έως τις 12 Φεβρουαρίου του 2012 και την προσθέτει στην προϋπηρεσία που θα διανύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά. Μάλιστα αύξηση 10% στον μισθό τους θα δουν οι εργαζόμενοι που θα συμπληρώσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 την πρώτη τριετία και είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία έως τον Φεβρουάριο του 2012. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι κατώτατες αμοιβές των εργαζομένων αναμένονται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • Όσοι δεν έχουν τριετία θα πάρουν 780 ευρώ
  •  Όσοι έχουν μια τριετία θα λάβουν 858 ευρώ. Το ποσό αυτό ποσό προκύπτει από 780+10%. Δηλαδή θα υπάρξει μια αύξηση της τάξεως των 78 ευρώ
  •  Όσοι έχουν δύο τριετίες  θα πάρουν 936 ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από 780 ευρώ+20%. Δηλαδή σε αυτήν  την περίπτωση ο εργαζόμενος θα δει μια αύξηση των 156  ευρώ
  •  Όσοι έχουν  τρεις τριετίες θα λάβουν 1.014 ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από 780 ευρώ+30%. Δηλαδή θα υπάρξει μια αύξηση των 234 ευρώ

Διευκρινίζεται δε πως δεν μετράει η τριετία από τις 13 Φεβρουαρίου του 2012 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 για τους εργαζόμενους. Όσοι  όμως έχουν προϋπηρεσία αυτό το διάστημα θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα συμπληρωθεί την 1η/1/2027 η πρώτη τριετία για να πάρουν την προσαύξηση.

Η εγκύκλιος του υπουργείου

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε πρόσφατα εγκύκλιο για το ξεπάγωμα των τριετιών. Όπως επισημαίνεται:

1. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 αίρεται η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας, η οποία επιβλήθηκε με το άρθρο 4 της υπ’ αριθμ. 6/28.2.2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.

2. Ο τρόπος απόδειξης της προϋπηρεσίας, που διανύθηκε ή θα διανυθεί στα ανωτέρω αναφερόμενα διαστήματα, εξαρτάται από το περιεχόμενο των περί προϋπηρεσίας διατάξεων της Συλλογικής Ρύθμισης Εργασίας (του ν.1876/1990, όπως ισχύει) στην οποία, εκ της φύσης της εργασίας και τις λοιπές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, υπάγεται ο μισθωτός και η οποία δύναται να ρυθμίζει ειδικότερα τα ζητήματα της αναγνώρισης και προσμέτρησης της προηγούμενης εργασιακής εμπειρίας. Εάν δεν ρυθμίζεται διαφορετικά από ένα τέτοιο κείμενο Συλλογικής Ρύθμισης Εργασίας, ως προϋπηρεσία αναγνωρίζεται αυτή που διανύθηκε στον ίδιο ή σε άλλο εργοδότη, στην ίδια ειδικότητα.

3. Για όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τη 14η.2.2012 και μετά από την 1η.1.2024. Η κατά τα ανωτέρω προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως 3 τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω.

β) Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως 6 τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

4. Ο χρόνος εργασίας που έχει διανυθεί έως την 14 Φεβρουαρίου 2012 (ή θα διανυθεί από 1.1.2024 και μετά) με καθεστώς μερικής απασχόλησης, λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος προϋπηρεσίας για τους σκοπούς του άρθρου 33 του ν.5053/2023, με τον ίδιο τρόπο που λαμβάνεται υπόψη και για τον συγκρίσιμο εργαζόμενο, δηλαδή τον αντίστοιχο εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης της παρ. 2/β΄ του άρθρου 2 του ν.3846/2010 (Α΄ 66) όπως ισχύει. Για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας αυτής, μερική απασχόληση που αντιστοιχεί στον κανονικό (νόμιμο ή συμβατικό) ημερήσιο χρόνο τού ως άνω αναφερόμενου συγκρίσιμου εργαζόμενου, αντιστοιχεί σε μία ημέρα προϋπηρεσίας.

5. Αν οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές είναι υπέρτερες των νόμιμων αποδοχών, οι αυξήσεις, οι προσαυξήσεις και τα ποσά εν γένει που προκύπτουν από την εφαρμογή των ανωτέρω, συμψηφίζονται με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβαλλόμενων και νόμιμων αποδοχών, με την καταβολή της οποίας εξοφλούνται ολοσχερώς ή μερικώς.

6. Για το δε χρονικό διάστημα από τη 14ηΦεβρουαρίου 2012 έως και την 31ηΔεκεμβρίου 2023 καμία αξίωση δεν γεννάται, ούτε οφείλονται αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως αναφέρονται ανωτέρω, ούτε επιτρέπεται να υπολογιστεί προϋπηρεσία που έχει διανυθεί από τη 14ηΦεβρουαρίου 2012 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 .

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο εδώ

 Ποιοι οι εργοδότες θα πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα 

Αντιμέτωποι με πρόστιμα από 1.800 ευρώ  έως και 8.000 ευρώ θα βρεθούν  εργοδότες που δεν θα πληρώνουν τις τριετίες από την 1η Ιανουαρίου 2024 στους εργαζόμενους. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μία επιχείρηση που δεν θα καταβάλει τριετίες αναμένεται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 800 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αναλυτικά  τα πρόστιμα  που αναμένεται να επιβάλει η Επιθεώρηση Εργασίας  στους  παραβάτες θα  διαμορφωθούν, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, ως εξής:
  • Πρόστιμο ύψους 1.800 ευρώ αναμένεται να πληρώσει η επιχείρηση/εργοδότης που απασχολεί από 1 έως 10 άτομα προσωπικό στον ελεγχόμενο τόπο εργασίας. Το πρόστιμο θα είναι για πολύ υψηλές παραβάσεις.
  • Πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ αναμένεται να καταβάλει μια επιχείρηση/εργοδότης που απασχολεί από 11 έως 20 άτομα προσωπικό στον ελεγχόμενο τόπο εργασίας. Το πρόστιμο αυτό θα είναι για πολύ υψηλές παραβάσεις.
  • Πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ αναμένεται να πληρώσει η επιχείρηση/εργοδότης που απασχολεί από 21 -50 άτομα προσωπικό στον ελεγχόμενο τόπο εργασίας. Το πρόστιμο αυτό θα είναι για πολύ υψηλές παραβάσεις.
  • Πρόστιμο ύψους 4.000 ευρώ αναμένεται να καταβάλει μια επιχείρηση/εργοδότη που απασχολεί από 51 -150 άτομα προσωπικό στον ελεγχόμενο τόπο εργασίας. Το πρόστιμο αυτό θα είναι για πολύ υψηλές παραβάσεις.
  • Πρόστιμο ύψους 6.000 ευρώ αναμένεται να καταβάλει μια επιχείρηση/εργοδότη που απασχολεί από 151 -250 άτομα προσωπικό στον ελεγχόμενο τόπο εργασίας. Το πρόστιμο αυτό θα είναι για πολύ υψηλές παραβάσεις.
  • Πρόστιμο ύψους 8.000 ευρώ αναμένεται να καταβάλει μια επιχείρηση/εργοδότη που απασχολεί από 251 και άνω άτομα προσωπικό στον ελεγχόμενο τόπο εργασίας. Το πρόστιμο αυτό θα είναι για πολύ υψηλές παραβάσεις.

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.