Quantcast
«Βαθιά το χέρι στην τσέπη» βάζουν χιλιάδες πολίτες - Ποιοι πρέπει να πληρώσουν έως αύριο τριπλή δόση φόρου - enikonomia.gr
share

«Βαθιά το χέρι στην τσέπη» βάζουν χιλιάδες πολίτες – Ποιοι πρέπει να πληρώσουν έως αύριο τριπλή δόση φόρου

δημοσιεύτηκε:

«Βαθιά το χέρι στην τσέπη» θα χρειαστεί να βάλουν έως και αύριο εκείνοι οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλλαν τις φορολογικές δηλώσεις τους μέσα στον Αύγουστο: Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για όσους έχουν και ένα ακίνητο στην ιδιοκτησία τους, καθώς λήγει η προθεσμία για την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ. Μετά την πληρωμή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, εκείνοι οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τη δήλωσή τους εντός του τρέχοντα μήνα θα πρέπει να ξέρουν πως θα χρειαστεί να «αδειάσουν» τον τραπεζικό τους λογαριασμό, για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η φορολογική δήλωση -για όσους δεν το έχουν πράξει έως τώρα- πρέπει να υποβληθεί έως και αύριο Πέμπτη στις 15:00: Αμέσως μετά και έως και 1 λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα θα είναι υποχρεωμένοι -εφόσον τους προκύπτει έξτρα φόρος- να καταβάλουν την δόση που τους προέκυψε από την εκκαθάριση και μάλιστα διπλή!

«Διπλή δόση» στην Εφορία

Συγκεκριμένα, όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως τη νέα καταληκτική ημερομηνία, όπως αυτή καθορίστηκε μετά την παράταση που δόθηκε (31η Αυγούστου) θα πρέπει να πληρώσουν διπλή τη δόση στο τέλος του μήνα συμπεριλαμβάνοντας επί της ουσίας την τρέχουσα, αλλά και εκείνη του Ιουλίου.

Έτσι, το ημερολόγιο καταβολής των δόσεων φόρου εισοδήματος διαμορφώνεται ως εξής:

Αύγουστος (31.08.2023)

  • 1η και 2η δόση

Σεπτέμβριος (29.09.2023)

  • 3η δόση

Οκτώβριος (31.10.2023)

  • 4η δόση

Νοέμβριος (30.11.2023)

  • 5η δόση

Δεκέμβριος (29.12.2023)

  • 6η δόση

Ιανουάριος 2024  (31.01.2024)

  • 7η δόση

Φεβρουάριος 2024 (29.02.2024)

  • 8η δόση

ΠΡΟΣΟΧΗ, η έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση φόρου (σ.σ. αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα) ίσχυε εφόσον η εφάπαξ πληρωμή είχε γίνει έως την 31η Ιουλίου 2023 σε αντίθεση με όσα είχαν ισχύσει το 2022 (Φ.Ε. 2021) όπου το κίνητρο αυτό είχε παραταθεί έως το τέλος Αυγούστου του 2022. Για όσους υπέβαλλαν δηλώσεις τον τρέχοντα μήνα λοιπόν, δεν ισχύει έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.

Εξόφληση και της δόσης του ΕΝΦΙΑ

Όσοι έχουν και την εκκρεμότητα του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφλήσουν την 4η δόση έως τις 31 Αυγούστου.

Το φορτίο λοιπόν θα είναι «βαρύ» για εκείνους τους πολίτες που από την μια υπέβαλλαν την δήλωσή τους, εντός του τρέχοντος μήνα καθώς εάν τους προκύπτει φόρος εισοδήματος θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση, δόση που γίνεται «τριπλή» για όσους είναι ιδιοκτήτες ακινήτου, καθώς θα πρέπει να καταβάλουν και δόση ΕΝΦΙΑ.

Το ύψος του ποσού του ΕΝΦΙΑ το οποίο καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να καταβάλλουν σε δόσεις υπολογίζεται με βάση 9 συντελεστές: την επιφάνεια του ακινήτου σε τετραγωνικά μέτρα, την τιμή ζώνης, την παλαιότητα του ακινήτου, την απομείωση της επιφάνειας, τον όροφος του ακινήτου, τον αριθμό των προσόψεων, τους βοηθητικούς χώρους, ενώ επίσης συνυπολογίζεται αν πρόκειται για ημιτελές κτίσμα και αν είναι μονοκατοικία.

Για ποιους έχουν παραταθεί οι προθεσμίες

Να σημειωθεί πάντως ότι μια σειρά από παρατάσεις έχουν προβλεφθεί για τους πληγέντες και τις πληγείσες από τις πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, λόγω των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που διαμορφώθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών, με Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, παρατάθηκαν κατά 6 μήνες οι προθεσμίες πληρωμής και αναστέλλεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων με κύρια κατοικία ή έδρα ή επαγγελματική εγκατάσταση στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Συγκεκριμένα:

  • η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών παρατείνεται μέχρι και 17-1-2024, για πρόσωπα που κατοικούν ή έχουν έδρα ή εγκατάσταση στις Δημοτικές Κοινότητες Πύλης και Στεφάνης Δερβενοχωρίων του Δήμου Τανάγρας, στη Δημοτική Ενότητα Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας, στη Δημοτική Κοινότητα Μάνδρας και στη Δημοτική Κοινότητα Οινόης του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, στις Δημοτικές Κοινότητες Λουτρακίου-Περαχώρας και Ισθμίας, στη Δημοτική Κοινότητα Αγίων Θεοδώρων και στη Δημοτική Κοινότητα Κουβαρά του Δήμου Σαρωνικού,
  • η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών παρατείνεται μέχρι και 18-1-2024, για πρόσωπα που κατοικούν ή έχουν έδρα ή εγκατάσταση στις Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου, Λινδίων, Ρόδου, Καλλιθέας, Πεταλούδων, Αφάντου, Αρχαγγέλου του Δήμου Ρόδου,
  • η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών παρατείνεται μέχρι και 19-1-2024, για πρόσωπα που κατοικούν ή έχουν έδρα ή εγκατάσταση στο Δήμο Μεγαρέων
  • η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών παρατείνεται μέχρι και 23-1-2024, για πρόσωπα που κατοικούν ή έχουν έδρα ή εγκατάσταση στη Δημοτική Κοινότητα Πλατανιστού της Δημοτικής Ενότητας Καρύστου και στη Δημοτική Κοινότητα Κομίτου της Δημοτικής Ενότητας Καφηρέα Καρύστου,

Οι δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν έως τις ως άνω ημερομηνίες παρατείνονται και  θα πρέπει να καταβληθούν μετά το πέρας του προγράμματος ρύθμισης.

Η πρώτη δόση της ρύθμισης από εκείνες τις δόσεις για τις οποίες χορηγείται παράταση καταβολής καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της τελευταίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης τμηματικής καταβολής. Οι επόμενες παραταθείσες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης παραταθείσας. Η συνολική διάρκεια για τις ρυθμίσεις αυτές παρατείνεται κατά τους μήνες της χορηγηθείσας παράτασης.

Τέλος, όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα έχουν τις προϋποθέσεις να προβούν στην αναβίωση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων και των 72 δόσεων, η προθεσμία για την υπαγωγή τους σε αυτές παρατείνεται έως και την 31η Αυγούστου 2023.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.