Quantcast
Βρεφικό γάλα από «χρυσάφι»: Πιο ακριβό στην Ελλάδα από το Ντουμπάι - enikonomia.gr
share

Βρεφικό γάλα από «χρυσάφι»: Πιο ακριβό στην Ελλάδα από το Ντουμπάι

δημοσιεύτηκε:

«Χίλιες και μία νύχτες» για τους Έλληνες καταναλωτές όχι ως προς τη… χλιδή αλλά ως προς την ακρίβεια. Το βρεφικό γάλα πωλείται «χρυσάφι» στη χώρα μας και κοστίζει ακριβότερα ακόμη και σε σχέση με το Ντουμπάι.

Της Εύης Κατσώλη

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το enikos.gr, συσκευασία βρεφικού γάλακτος σε σκόνη, 400 γραμμαρίων στα ελληνικά ράφια μπορεί να το βρει κάποιος στην τιμή των 14,13 ευρώ (35,33 ευρώ το κιλό). Αντίστοιχα, το ίδιο προϊόν, ίδιας φίρμας και μεγέθους συσκευασίας πωλείται στο Ντουμπάι 13,22 ευρώ, αν κάνει κάποιος τη μετατροπή της ισοτιμίας του τοπικού νομίσματος σε ευρώ. Δηλ. πωλείται κατά 7% ακριβότερα.


Το βρεφικό γάλα είναι ένα από τα «απλησίαστα» προϊόντα για τους καταναλωτές, όπως έδειξαν και τα στοιχεία έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Βάσει αυτών κοστίζει από 32% έως 213% περισσότερο στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, το γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας (0-6 μηνών και 6-12 μηνών) πωλείται στην Ελλάδα έως και 213% ακριβότερα απ’ ό, τι στην Σουηδία.

Μάλιστα στα αποτελέσματα της έρευνας η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι ενώ υπάρχουν φθηνότερες επιλογές σε μη επώνυμα προϊόντα ίσης διατροφικής αξίας, οι καταναλωτές δεν στράφηκαν σε αυτές, είτε λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας είτε εξαιτίας έλλειψης πληροφόρησης.

Η έρευνα της Επιτροπής εξέτασε προϊόντα τεσσάρων πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στις αγορές των φαρμακείων και των σουπερμάρκετ και αντίστοιχα σε ευρωπαϊκές χώρες όπως οι Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Τσεχία, Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία, Δανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελβετία, Λουξεμβούργο.

Μάλιστα οι τιμές είναι αρκετά υψηλότερες από τις τιμές στην Ευρώπη και στα 10 διαφορετικά προϊόντα γάλακτος 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας που εξέτασε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι τρεις τιμοληψίες έγιναν την 1η Νοεμβρίου, στις 20 Νοεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου, στα ίδια σουπερμάρκετ και φαρμακεία.

Σκρέκας:  Ελέγχονται δύο εταιρείες βρεφικού γάλακτος – Μέτρα για μείωση των τιμών

«Η μεταρρύθμιση που επέτρεψε να πωλείται και στα σούπερ μάρκετ δεν έχει φέρει τα ανάλογα αποτελέσματα και η τιμή είναι αδικαιολόγητη» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας αναφερόμενος στο βρεφικό γάλα.

Ο ίδιος πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι στην κατεύθυνση αυτή γίνονται έλεγχοι σε δύο εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία. «Προσεχώς θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα. Θα ανακοινώσουμε μέτρα διοικητικού χαρακτήρα ώστε να δούμε τις τιμές του βρεφικού γάλακτος να μειώνονται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.