Quantcast
Τρεις νέοι 'Ελληνες αρχιτέκτονες οι νικητές στο «Tiny Home Community Competition» - enikonomia.gr
share

Τρεις νέοι ‘Ελληνες αρχιτέκτονες οι νικητές στο «Tiny Home Community Competition»

δημοσιεύτηκε:

Τρεις νέοι Έλληνες αρχιτέκτονες οι Στρατής Σκοπελίτης, Μαρία Χριστούλια και Αλέξανδρος Βαλσαμίδης ήταν οι νικητές του διεθνούς διαγωνισμού «Tiny Home Community Competition».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και του Κέντρου για την Αρχιτεκτονική και το Design με θέμα την δημιουργία προκατασκευασμένων και βιώσιμων κατοικιών για την φιλοξενία των αστέγων της πόλης Ράλεϊ στη Βόρεια Καρολίνα.

Η ελληνική πρόταση, η οποία διακρίθηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 100 προτάσεις από ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρεται σε μια κοινότητα που απαρτίζεται από 4 γειτονιές, με τρία σπίτια η κάθε μία, τα οποία διαθέτουν χώρο για ύπνο και ένα μικρό wc.

Οι κοινόχρηστοι χώροι του συγκροτήματος στεγάζουν μια κουζίνα, ένα χώρο δραστηριοτήτων, ένα χώρο μελέτης-βιβλιοθήκη, αποδυτήρια και μπάνια.

Σημαντική είναι και η καινοτομία των ελλήνων αρχιτεκτόνων για την σύνδεση της τυποποιημένης κατοικίας στον εκάστοτε χώρο που εγκαθίσταται, η οποία επιτυγχάνεται με μια μεταλλική βάση και δυο παράλληλα πλευρικά συρματοκιβώτια που λειτουργούν σαν νάρθηκας στον προκατασκευασμένο μαλακό πυρήνα και δημιουργούν παράλληλους τοίχους που γεμίζονται με πέτρες ή αδρανή υλικά της περιοχής.

Έτσι επιτυγχάνονται ταυτόχρονα μεγάλη ευελιξία με την δυνατότητα προσαρμογής της κατοικίας σε οποιαδήποτε περιοχή καθώς και χαμηλό κόστος κατασκευής, αποθήκευσης και μεταφοράς της. Ολόκληρη η κατασκευή έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον.

Παράλληλα, παρέχεται η αίσθηση της εστίας στους αστέγους παρόλο που πρόκειται για ένα προκατασκευασμένο και τυποποιημένο προϊόν.

Για τους παραπάνω λόγους, οι διοργανωτές του διαγωνισμού και η δημοτική αρχή της πόλης έχουν προβεί ήδη σε ενέργειες για την αναζήτηση χρηματοδότησης και την υλοποίηση της πρωτότυπης ελληνικής πρότασης, η οποία θα ανακουφίσει τους αστέγους της περιοχής.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.