Quantcast
Αγρότες: Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον των κινητοποιήσεων - enikonomia.gr
share

Αγρότες: Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον των κινητοποιήσεων

δημοσιεύτηκε:

Η ώρα των αποφάσεων για τις κινητοποιήσεις και τη μορφή που θα έχουν, έφτασε για τους αγρότες. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στην Λάρισα. Οι αγρότες δείχνουν αμετακίνητοι στον αγώνα τους, αν και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης χθες άνοιξε… παράθυρο για συνάντηση μαζί τους, λέγοντας χαρακτηριστικά “δεν αποκλείεται τίποτα”.

Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πέσει και “σκληρές” προτάσεις από εκπροσώπους των αγροτών, όπως πολύωροι αποκλεισμοί σημείων των Εθνικών Οδών ή και “απόβαση” με τα τρακτέρ στην Αθήνα για αποκλεισμό της Βουλής. Βέβαια για το πρώτο ενδεχόμενο υπάρχει προβληματισμός, δεδομένου ότι θα προκαλέσουν την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου, τον οποίο δεν θέλουν απέναντι αλλά συμπαραστάτη στις κινητοποιήσεις τους.

H αντιπροσωπεία των αγροτών της Χαλκιδικής θα συμμετάσχει την Τρίτη στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, Χρήστος Τσιπέλης μιλώντας στο  ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το απόγευμα θα συσκεφθούν στο μπλόκο των Μουδανιών για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς και μέλος της άτυπης συντονιστικής επιτροπής που έχουν συστήσει οι αγρότες, Θωμά Μόσχο απώτερος στόχος της κινητοποίησης είναι από την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου να αποκλειστεί η διέλευση μόνο των φορτηγών αυτοκινήτων από και προς την Βόρεια Μακεδονία ενώ η κίνηση των ΙΧ αυτοκίνητων θα γίνεται κανονικά.

Καθημερινά από το τελωνείο της Νίκης, διέρχονται εκατοντάδες φορτηγά από την Βόρεια Μακεδονία με προορισμό δύο ιδιωτικά ορυχεία λιγνίτη , στο Προσήλιο Κοζάνης και την Αχλάδα Φλώρινας, μεταφέροντας λιγνίτη για τις ανάγκες λειτουργίας των τριών μονάδων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού που λειτουργεί μόλις 15 χλμ από την γραμμή των συνόρων στο Μοναστήρι (Μπίτολα). Νωρίτερα απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους το κτίριο της Αντιπεριφέρειας στην Φλώρινα και σε ένδειξη διαμαρτυρίας τοποθέτησαν δέματα με άχυρο στην είσοδο του κτιρίου.

Πηγή: tharrosnews.gr

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Αθανάσιο Τάσκα, ζήτησαν την αναθεώρηση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης, και πιο συγκεκριμένα να μην εγκριθεί καμιά εγκατάσταση Φ/Β από το Συντονιστικό της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στην Δυτική Μακεδονία εάν προηγουμένως δεν ενταχθούν ως προτεραιότητα επενδύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους ενέργειας αλλά και του πρασινίσματος της παραγωγής τους.

Πηγή: tharrosnews.gr

Τα μπλόκα

Σημειώνεται πως εδώ και 10 ημέρες, οι αγρότες έχουν στήσει και ενισχύουν καθημερινά τα μπλόκα σε νευραλγικά σημεία.

Στην Θεσσαλονίκη, στον κόμβο Δερβενίου, στην Κουλούρα Ημαθίας, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, στον κόμβο της Καρδίτσας, στον Πλατύκαμπο της Λάρισας, στο Ζάρκο Τρικάλων, στη Βόνιτσα, στο Κάστρο Βοιωτίας, στη Σκάλα Αταλάντης, στην Αρκαδία στην είσοδο του Άστρους Κυνουρίας υπάρχουν παντού αγροτικά μπλόκα.

Το πρωί της Δευτέρας, οι Μεσσήνιοι αγρότες πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Καλαμάτας. Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου, έστησαν μπλόκο στον κόμβο των ΚΤΕΛ.

Εκτός από την Καλαμάτα, νέα μπλόκα στήθηκαν από το Σαββατοκύριακο στον κόμβο Στρυμωνικού στις Σέρρες, στην Ερμίτσα Αγρινίου, στο Αίγιο, στον κόμβο Πεζών στο Ηράκλειο Κρήτης και στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων

Μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα έκαναν και οι παραγωγοί της Ζακύνθου.

Υπενθυμίζεται πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για τους αγρότες. «Η οικονομία της χώρας βελτιώνεται γι’ αυτό και είμαστε σε θέση να διαθέσουμε αυτό το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών. Οι πόροι όμως που έχουμε στην διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι γι’ αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Από την πλευρά του ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης απηύθυνε μια ακόμη έκκληση για διάλογο. «Επιμένουμε στον διάλογο, γιατί θεωρούμε ότι μέσα από τον διάλογο πραγματικά προκύπτουν πράγματα χρήσιμα για όλους» είπε.

Μητσοτάκης για αγρότες: Δεν αποκλείουμε συνάντηση, πρώτα να πάρουν αποφάσεις

Ανοιχτό άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τους αγρότες, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου του διευθυντή του γραφείου Τύπου του, Δημήτρη Τσιόδρα.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που του απηύθυναν δημοσιογράφοι για το αν θα συναντήσει τις επόμενες μέρες αγρότες από τα μπλόκα, ακολούθησε ο διάλογος:

Μητσοτάκης: Καθίστε πρώτα να πάρουν αποφάσεις.

Δημοσιογράφοι: Δεν αποκλείεται όμως μια συνάντηση μαζί τους;

Μητσοτάκης: Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα.

Νωρίτερα, με αφορμή τις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε και διατήρησε τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν αυτοί μειωθήκαν για άλλες χώρες.

«Προσωπικά έκανα αυτή τη διαπραγμάτευση. Ήταν το ΕΛΚ που κατάφερε και έβαλε κάποιους φραγμούς σε ενίοτε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των πράσινων και των σοσιαλιστών. Για όλα αυτά τα οποία εν πολλοίς διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες. Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή», συνέχισε.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διεθνής ακρίβεια κάνει επιτακτικές τις έκτακτες παρεμβάσεις και τις μόνιμες αυξήσεις του εισοδήματος και πως ένας πόλεμος στην καρδιά της ηπείρου μας και η κρίση στην ανατολική μεσόγειο καθιστούν προτεραιότητα την άμυνα και την ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, είπε, ζωντανεύουν ξανά την ίδια ώρα λαϊκίστικα συνθήματα ευρωσκεπτικισμού που διαλαλούν εύκολες λύσεις, ενώ η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης μας καλεί στην αντιμετώπιση νέων προκλήσεων

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.