Quantcast
Αγρότες: Την επόμενη εβδομάδα η κορύφωση των κινητοποιήσεων στη Βόρεια Ελλάδα - Τα αιτήματά τους - enikonomia.gr
share

Αγρότες: Την επόμενη εβδομάδα η κορύφωση των κινητοποιήσεων στη Βόρεια Ελλάδα – Τα αιτήματά τους

δημοσιεύτηκε:

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται κορύφωση των κινητοποιήσεων των αγροτών της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας και από τις Σέρρες και από τα Γιαννιτσά. Αυτό υποστήριξαν οι παραπάνω στο OPEN TV. Σύμφωνα με το OPEN TV, το  μεγαλύτερο μπλόκο είναι στην Καρδίτσα, στον κόμβο Ε65. Είναι ο κόμβος του αυτοκινητόδρομου της Κεντρικής Ελλάδας που βρίσκεται ανάμεσα στον Παλαμά και στην Καρδίτσα και εκεί  υπάρχουν περισσότερα από 700 τρακτέρ.

Εκεί ο οι αγρότες προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις τους μέρα μέρα με τη μέρα ….Ενισχύονται καθημερινά από τρακτέρ από  όλο τον νομό Καρδίτσας αλλά και από τα Φάρσαλα. Σήμερα στα Τρίκαλα οι αγρότες από το μπλόκο του Ζάρκου έχουν πρόθεση να κλείσουν συμβολικά τον δρόμο που ενώνει τα Τρίκαλα με την Λάρισα. Ενώ την Κυριακή ενεργοποιείται ξανά το μπλόκο της Νίκαιας.Έχουν προγραμματίσει οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας να κατευθυνθούν με τα τρακτέρ τους την Κυριακή μέσα στην πόλη της Λάρισας.

Τα νέα αιτήματα των αγροτών

Σημειώνεται πως  οι αγρότες  αντιδρούν στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις αυξημένες τιμές ενέργειας αλλά και στις αυξήσεις των τιμών στα γεωργικά εφόδια. Επίσης οι αγρότες ζητούν να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες όπως προβλέπονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά και αναπτέρωση των εισοδημάτων έως ότου αναπληρωθούν από την παραγωγή  και τα ζώα.

Οι αγρότες στη Θεσσαλία έχουν δύο αιτήματα τα  οποία προστίθεται στα υπόλοιπα που έχουν οι αγρότες σε  όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και αυτά είναι τα εξής: να στηριχθούν από την Πολιτεία προκειμένου  να συνεχίσουν να καλλιεργούν αλλά ζητούν και στήριξη για να μπουν στα σπίτια τους  γιατί όπως είπαν  στο OPEN  είναι  και τώρα είναι  μέσα στην υγρασία και στο νερό.

Yπενθυμίζεται πως οι αγρότες αυτοί έχουν πληγεί από την φονική κακοκαιρία του Daniel, πολλά χωράφια κυρίως στην παρακάρλια περιοχή βρίσκονται ακόμη πλημμυρισμένα δηλαδή οι αγρότες έλεγαν στο OPEN TV πως τείνουν να γίνουν  ψαράδες .Δηλαδή βλέπουνε τα χωράφια τους να έχουν καλυφθεί από νερό.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Τι λέει ο αντιπρόεδρος ομοσπονδίας αγροτικού συλλόγου Καρδίτσας

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών μίλησε ο αντιπρόεδρος ομοσπονδίας αγροτικού συλλόγου Καρδίτσας Σωτήρης Γιαννάκος στο OPEN.  Θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών, να το βάλει καλά αυτό στο μυαλό της η κυβέρνηση, τόνισε με  έμφαση ο κ. Γιαννάκο. «Όλος ο κόσμος είναι στα κάγκελα» συμπλήρωσε.  Και συνέχισε λέγοντας πως  «και να μην υπήρχε ο Daniel φέτος θα ήταν μια κακή  χρονιά. Θέλω να πω, πως ήταν αυξημένο το κόστος ζωής και παραγωγής. Είχαμε μια νέα ΚΑΠ η οποία απέφερε τα μισά χρήματα από πέρυσι .Πέρυσι παίρναμε το 52% με την βασική ενίσχυση  και μετά παίρναμε το πρασίνισμα το υπόλοιπο 48%. Φέτος πάλι το πρασίνισμα το βαφτίσαμε με την νέα ΚΑΠ “οικολογικά σχήματα “. Χθες δικαιολογήθηκε  ο κ. Αυγενάκης  ότι το έφτιαξαν οι προκάτοχοι του.Πάλι η ίδια κυβέρνηση δεν ήταν ;Πάλι οι ίδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν ήταν που χάραξαν αυτή την αγροτική πολιτική ;  Μας πήραν τα χρήματα , τα οδήγησαν αλλού».
Επίσης μίλησε και για το θέμα των ενισχύσεων των αγροτών. «Μας έφαγαν το 48% των ενισχύσεων .Το 2015 -2023 είχαμε την προηγούμενη αναθεώρηση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πάλι είχαμε μια χασούρα της τάξεως του 45% » είπε .
Επίσης ρωτήθηκε εάν οι αγρότες θα κατέβουν  με τα τρακτέρ στην Αθήνα για να κάνουν  διαδηλώσεις.  «Αυτό θα το αποφασίσουν οι αγρότες » απάντησε και πρόσθεσε πως « οι αγρότες θα αποφασίσουν για το εάν θα κατέβουμε στην Αθήνα, για το εάν θα κάνουμε εκδήλωση στην έκθεση της Θεσσαλονίκης  αλλά και πόσοι θα κλιμακώσουν τον αγώνα. Είμαστε  35 αγροτικοί σύλλογοι. Το κάθε χωριό έχει καταλύματα. Είμαστε 35 χωριά και είναι 35  οι πρόεδροι αγροτικών συλλόγων ». «Εμείς παλεύουμε για αφορολόγητο πετρέλαιο ,να έρθει το ρεύμα ξανά  στο 0, 007 η κιλοβατώρα» είπε μεταξύ άλλων.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.