Quantcast
Αποζημιώσεις και προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ : Ποιοι αγρότες θα πληρωθούν από αύριο - enikonomia.gr
share

Αποζημιώσεις και προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ : Ποιοι αγρότες θα πληρωθούν από αύριο

δημοσιεύτηκε:

Αύριο θα αρχίσει να καταβάλλει ο ΕΛΓΑ τις  προκαταβολές για τις ζημιές από “Daniel” και “Elias”σε παραγωγούς.  Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου, την 14η Φεβρουαρίου 2024 καταβάλλονται επιπλέον 5,5 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες δεν έλαβαν προκαταβολή και καλύπτουν 30.000 στρέμματα έναντι 1.133.000 στρεμμάτων, οι οποίοι ήδη έλαβαν προκαταβολή.

«Παρά το γεγονός ότι, μετά την 10η Σεπτεμβρίου, όταν ολοκληρώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Θεσσαλία, εδόθησαν συνεχείς παρατάσεις χρονικής διάρκειας, για την υποβολή δηλώσεων ζημιών από τους παραγωγούς, έχουν καταβληθεί προκαταβολές ύψους 150 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων 132.988.584  ευρώ για περίπου 30.000 δηλώσεις ζημίας απώλειας φυτικής παραγωγής και 16.528.449  ευρώ για περίπου 2.500 δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου. Το ad hoc Πρόγραμμα, για την πληρωμή αποζημιώσεων στην Θεσσαλία και τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον ‘’Daniel”, έχει αρχικώς εκτιμηθεί ως κόστος αποζημιώσεων στα 260 εκατ. ευρώ. Το Υπουργείο Οικονομικών διέθεσε αμέσως τα 150 εκατ. ευρώ, τα οποία ήδη διετέθησαν στους παραγωγούς και την 8η Φεβρουαρίου 2024 απέστειλε μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, σε διάθεση του ΕΛ.Γ.Α., επιπλέον 110 εκατ. ευρώ » συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

ΕΛΓΑ: Έρχονται  καταβολές αποζημιώσεων -Ποιους αφορά

Επίσης μίλησε και για το θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. «Ο ΕΛ.Γ.Α. από το 2019 και μέχρι τον Φεβρουάριο 2024, έχει καταβάλει τις ακόλουθες αποζημιώσεις:

  • Αποζημιώσεις για ζημιές απώλειας φυτικής παραγωγής και απώλειας ζωϊκού κεφαλαίου
  • Κατεβλήθησαν 1.142.025.489,44  ευρώ σε αποζημιώσεις. Πρόκειται για τεράστιο όγκο πληρωμής αποζημιώσεων.
  • Τα έσοδα του ΕΛ.Γ.Α. από την πληρωμή της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφορών των παραγωγών ανήλθαν σε 693.083.294,99 ευρώ. Η χρηματοδότηση του ΕΛ.Γ.Α., σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.3877/2010, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανήλθε στα 366.540.000 Euro. Τα 209 εκ. Euro κατεβλήθησαν στον Οργανισμό ως αναδρομικώς οφειλόμενα όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επί 10 συνεχή χρόνια, ουδέποτε κατέβαλαν την τακτική, ετήσια ενίσχυση προς τον ΕΛ.Γ.Α., από τον τακτικό προϋπολογισμό, ύψους 30 εκατ.  ευρώ. Η πληρωμή των αποζημιώσεων καταβάλλεται σε μία πληρωμή, στο 100% της αξίας του πορίσματος ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατέβαλαν τις αποζημιώσεις σε δύο και τρεις δόσεις. Η ολοκλήρωση της πληρωμής των αποζημιώσεων ολοκληρώνεται πλέον την ‘Ανοιξη του επομένου έτους, όταν τότε ξεκινούσαν τις πληρωμές οι προηγούμενες Διοικήσεις του Οργανισμού.
  • Οι πληρωμές αποζημιώσεων, για τις ζημίες του έτους 2023, θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από την 27η Φεβρουαρίου 2024, δύο μήνες περίπου νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία » σημείωσε.

Ενώ όσον αφορά στα προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) – Προγράμματα Κρατικής Αρωγής είπε πως « Το 2019 η νέα Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. παρέλαβε σε λειτουργία τα Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, τα οποία αποτελούσαν την μετεξέλιξη των ΠΣΕΑ. Μετά την διαχείριση της κρίσης του μεσογειακού Κυκλώνα ‘’ΙΑΝΟΣ” – Σεπτέμβριος 2020, ιδρύθηκε ο θεσμός της Κρατικής Αρωγής. Ο θεσμός αυτός επιτρέπει την ταχύτερη καταβολή προκαταβολών αποζημιώσεων, σε υψηλότερη αξία και κοντά στην τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα και έχει περιορίσει δραστικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ζημίες από Πυρκαγιές του έτους 2017 σε ελαιοκαλλιέργειες εξοφλήθησαν 31 Δεκεμβρίου 2021, με συνολικό τίμημα ανά δένδρο τα 61  ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους απώλειας εισοδήματος.

Αντιθέτως, οι πληρωμές αποζημιώσεων για τις ζημίες από τις Πυρκαγιές του έτους 2021 προσδιορίστηκαν στα 100  ευρώ/ δέντρο, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ήδη έχουν λάβει προκαταβολή το 50%, όπως την ίδια προκαταβολή έχουν λάβει και οι παραγωγοί, των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες ζημιώθηκαν από τις Πυρκαγιές έτους 2022.

Εντός των ημερών πρόκειται να λάβουν προκαταβολή οι παραγωγοί, των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες υπέστησαν ζημίες από τις Πυρκαγιές του έτους 2023: Έβρος, Ροδόπη, Μαγνησία, Ρόδος, Αχαΐα, Βοιωτία, Αττική κτλ, ύψους 10 εκατ.  ευρώ. Η πληρωμή για Προγράμματα ΚΟΕ, την περίοδο 2020 – 2023 ανέρχονται στα 100.352.156,93 ευρώ.

Το σύνολο των ενισχύσεων, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού, στον ΕΛ.Γ.Α., ανέρχεται στα 466.892.156,93  ευρώ»

«Ενεργοποίηση της κρατικής αρωγής για τις απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2023

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από φυσικές καταστροφές την τελευταία περίοδο έχει διευρυνθεί περιλαμβάνοντας και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στον πρωτογενή τομέα μετά από φυσικές καταστροφές και να καλύψει πεδία που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως οι ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής.

Η υλοποίηση του πλαισίου αυτού συνεχίζεται με το ειδικό σχήμα κάλυψης των απωλειών σε φυτικό κεφάλαιο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί σημαντικά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 και τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές. Πρόκειται για ένα σχήμα που καλύπτει ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, που μέχρι πρότινος είτε καλύπτονταν, είτε όχι από το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε στενή συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, αποφασίστηκε, για τις παραπάνω φυσικές καταστροφές, η επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια), να διαμορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εξής:

(α) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση,

(β) 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα,

(γ) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και

(δ) 577,5 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Της τελικής επιχορήγησης προηγείται, μετά από σχετική οριοθέτηση της περιμέτρου των δικαιούχων από τον ΕΛΓΑ, στο 50% της ανώτατης επιχορήγησης, ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, ήτοι – για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες – ως εξής:

(α) 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση,

(β) 1.750 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα,

(γ) 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και

(δ) 288,75 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Το εν λόγω σχήμα αφορά και τις περιπτώσεις και των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όπου λαμβάνουν το ήμισυ της επιχορήγησης και συνεπώς και της προκαταβολής, που αφορά της περιπτώσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Η εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών στα φυτικά μέσα παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και η συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων διενεργείται από τον ΕΛΓΑ, με τον οποίο, όπως και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των προκαταβολών.» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.