Quantcast
Άρειος Πάγος: Εισήγηση για πλαφόν στο ύψος των δανείων αγροτικών συνεταιρισμών - enikonomia.gr
share

Άρειος Πάγος: Εισήγηση για πλαφόν στο ύψος των δανείων αγροτικών συνεταιρισμών

δημοσιεύτηκε:

Η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και ο αρεοπαγίτης Παν. Χατζηπαναγιώτης υποστήριξαν σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ότι η προνομιακή μεταχείριση, την οποία έχουν οι αγρότες για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια τους που έχουν πάρει από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ΑΤΕ),  ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα, όπως είναι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι αγροτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν κύρια δραστηριότητα την άσκηση γεωργικών εργασιών.

Το 2004, με το νόμο 3259/2004 θεσπίστηκε νομοθετική ρύθμιση υπέρ των ληξιπρόθεσμων οφειλετών της ΑΤΕ που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες (φυσικά πρόσωπα). Η ρύθμιση αυτή είναι ευνοϊκότερη έναντι άλλων κατηγοριών δανειοληπτών. Αναλυτικότερα, προβλέφθηκε με την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση, ότι η ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια, πιστώσεις, συμβάσεις, κ.λπ. εκείνων των φυσικών προσώπων που είναι αγρότες κατά κύριο επάγγελμα, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το διπλάσιο του αρχικού δανείου, σύμβασης, πίστωσης κ.λπ.

Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υποστήριξαν ότι η επίμαχη ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση, πλέον των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών (φυσικών προσώπων), καταλαμβάνει και εκείνα τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες, Αγροτικούς Συνετισμούς κ.λπ.) που ασκούν αγροτική δραστηριότητα, υπό τις εξής προϋποθέσεις: 1) Τα νομικά πρόσωπα έχουν συσταθεί από πρόσωπα που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, 2) η κύρια δραστηριότητά τους «συνίσταται πράγματι στην άσκηση γεωργικών εργασιών, σχετικών με συγκεκριμένη αγροτική εκμετάλλευση, από την οποία αντλούν τα εισοδήματά τους και 3) για τη σύσταση των νομικών αυτών προσώπων έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις, όπως αυτές προβλέπονται από τον Αστικό Κώδικα.

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση, σύμφωνα με τις δύο εισηγήσεις, καταλαμβάνει και τους δανειολήπτες εκείνους που δεν είναι πλέον αγρότες.

Όπως ανέφεραν οι δύο δικαστές οι ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των αγροτών, καταλαμβάνουν και τα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, καθώς αποσκοπούν «στην προσέλκυση και ενίσχυση νέων κυρίως στη συστηματική εκμετάλλευση γεωργικών καλλιεργειών».

Η απόφαση της Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναμένεται εντός των επόμενων μηνών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.