Quantcast
Αυγενάκης: Πώς και πότε θα δοθούν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους - enikonomia.gr
share

Αυγενάκης: Πώς και πότε θα δοθούν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα καταβληθεί η προκαταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας  έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.  «Έως τα μέσα Οκτωβρίου – με μια επιφύλαξη – θα είμαστε σε θέση να δώσουμε προκαταβολές  στους πληγέντες που έχουν ζωικό κεφάλαιο» απάντησε και σημείωσε πως «το ζωικό κεφάλαιο  είναι πολύ μικρότερο σε αριθμό σε σύγκριση με το φυτικό».

Ο κ. Αυγενάκης συνέχισε λέγοντας πως «για το φυτικό κεφάλαιο ο όγκος είναι πολύ μεγαλύτερος αλλά πάνε πάρα αργά οι αιτήσεις. Παρακαλούμε πολύ τους παραγωγούς, τους αγρότες μας να προβούν σε αυτή τη διαδικασία η οποία είναι απολύτως απαραίτητη. Θέλω να διευκρινίσω το εξής: Εμείς ως ΕΛΓΑ αποζημιώνουμε την παραγωγή αλλά υπάρχουν αγρότες που έχουν χάσει το τρακτέρ, τον εξοπλισμό τους, τα σύνεργα τους  και που θα πρέπει  να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις. Η αποζημίωση για αυτά θα παρέλθει από την κρατική αρωγή». Ξεκαθάρισε δε πως για όλα αυτά θα χρειαστεί να γίνει μια αίτηση, μια δήλωση  αρκεί να υπάρχει ένας ΑΦΜ. « Έχουμε κάνει ενοποίηση της πλατφόρμας οπότε δεν υπάρχει σύγχυση, ούτε πρόβλημα τράβα από εδώ να κάνεις τη μία αίτηση, όχι τράβα να δηλώσεις την άλλη σου απώλεια  όχι τράβα από εκεί. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε και να αποβάλλουμε άγχος» τόνισε και υπενθύμισε  πως τα χρήματα των αποζημιώσεων αφορούν την παραγωγή και τον εξοπλισμό των πληγέντων που χάθηκε.

« Για να πάρουν γρήγορα οι πληγέντες τα λεφτά που δικαιούνται θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές δηλώσεις  από τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ, στους συνεργάτες μας είτε στους τοπικούς δήμους είτε στα γραφεία μας .Μέχρι και χθες το απόγευμα οι δηλώσεις σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο είχαν φτάσει περίπου στις 1.300 και στο φυτικό κεφάλαιο περίπου στις 300 δηλαδή πολύ μικρός αριθμός δηλώσεων.  Πρέπει να προχωρήσουν όλα αυτά για να  μιλήσουμε και σε έναν περίπου χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων αφενός αυτό αφετέρου  προχωρά και η διαδικασία της οριοθέτησης  της περιοχής που έχει  υποστεί  όλη αυτή την ζημιά. Οπότε εκ των πραγμάτων πρέπει να ολοκληρωθεί και αυτό περίπου μέχρι και αύριο θα έχουμε τα στοιχεία  ολοκληρωμένα από τον Κοπέρνικο  τα συνεργεία βγαίνουν. Και είμαστε μέχρι τα μεσοβδόμαδα δηλαδή την επόμενη εβδομάδα Τρίτη, Τετάρτη θα έχουμε την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής ,με την εξέλιξη των δηλώσεων θα μπορέσουμε να σας πούμε περισσότερα πράγματα »σημείωσε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο θέμα των αιτήσεων.

Για το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των αγροτών και των  κτηνοτρόφων

Μίλησε και για το κέντρο εξυπηρέτησης των αγροτών και των κτηνοτρόφων στα Γραφεία του ΕΛΓΑ. « Στήσαμε ένα τηλεφωνικό κέντρο  εξυπηρέτησης των αγροτών και των  κτηνοτρόφων στα Γραφεία του ΕΛΓΑ .Το νούμερο είναι το 2410 2319 38 -24 10 231929. Σε αυτά τα νούμερα μπορούν να απευθύνονται και να ρωτούν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς ό,τι προβλήματα  έχουν,  ό,τι απορίες έχουν. Ακόμη και εάν οι υπάλληλοι  οι οποίοι έχουν αναλάβει το ρόλο αυτό 8 πμ με 8μμ  καθημερινά  να απαντούν, να εξυπηρετούν, να κατευθύνουν ακόμη και εάν  δεν είναι κάποιοι σε θέση να απαντήσουν εκείνη την ώρα .Έχουμε ενημερώσει να κρατήσουν τα στοιχεία τους έτσι ώστε να τους επιστρέψουν το τηλεφώνημα με ό,τι πληροφόρηση θέλουν  ».

Τέλος ρωτήθηκε εάν  θα υπάρξει μια επιπλέον οικονομική βοήθεια  στους  πληγέντες για να στήσουν την επόμενη ημέρα. «Όχι ακριβώς .Ένα μέρος των χρημάτων αφορά Στην παραγωγή που χάθηκε στα μήλα, στο καλαμπόκι, στο βαμβάκι  στη βιομηχανική ντομάτα ….σε  όλα τα προϊόντα που ήταν στην ουσία έτοιμα στα αμύγδαλα και  στα κάστανα. Δηλαδή σε όλα όσα ήταν έτοιμα να προχωρήσει η συγκομιδή τους .Το άλλο μέρος είναι για εξοπλισμό. Με αυτόν εκ των πραγμάτων στήνεις την επόμενη σου ημέρα .Καλύπτεις τη ζημιά και όλη την απώλεια που είχες  εξοπλισμό αλλά στήνεις την επόμενη σου ημέρα  »  απάντησε και προανήγγειλε πως θα υπάρξουν προγράμματα για την επόμενη ημέρα. 

« Συν τοις άλλοις έχουμε και κάποια άλλα κίνητρα τα οποία τα επεξεργαζόμαστε σε επίπεδο χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το υπουργείο Ανάπτυξης ….θα κάνουμε μια συζήτηση με το υπουργείο Ανάπτυξης  για να δούμε από εκεί και πέρα τι πιθανότητες υπάρχουν. Μου τέθηκε χθες από κάποιους νέους καλλιεργητές  εάν υπήρχε η δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε και να ενεργοποιήσουμε προγράμματα  μετεγκατάστασης να πάνε σε άλλες περιοχές  που δεν θα έχουν τον φόβο αυτό .Είναι κάτι που θα εξετάσουμε με τον αρμόδιο υπουργό με τον κ. Σκρέκα γιατί δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Από τη δική μας πλευρά, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  ναι ήδη εξετάζουμε κάποια προγράμματα που θα μπορούσαν να κινητροδοτήσουν την επόμενη ημέρα, μια δύναμη, μια ώθηση σε όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους .Το πιο σημαντικό από όλα είναι οι υποδομές .Δεν θα πρέπει να κάνουμε μια σωστή μια ενιαία μελέτη και αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού; Θα επιτρέψουμε τον κόσμο να ζει με την αγωνία εάν θα συμβεί ; »

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.