Quantcast
Κτηνοτρόφοι: «Καταιγίδα» αντιδράσεων για το μποϊκοτάζ στα γαλακτομικά από το ΙΝΚΑ - enikonomia.gr
share

Κτηνοτρόφοι: «Καταιγίδα» αντιδράσεων για το μποϊκοτάζ στα γαλακτομικά από το ΙΝΚΑ

δημοσιεύτηκε:

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι μετά την απόφαση της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝ.ΚΑ.) για μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα για μία εβδομάδα. Η πρωτοβουλία βρίσκεται ήδη σε ισχύ από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Της Εύης Κατσώλη

Οι αντιδράσεις του κτηνοτροφικού κόσμου είναι σφοδρές, καθώς πρόκειται για μια κίνηση που πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με κοπάδια να «φεύγουν» σωρηδόν για τα σφαγεία, αφού οι κτηνοτρόφοι δεν αντέχουν άλλο, λόγω του δυσβάστακτου κόστους παραγωγής, το οποίο έχει εκτοξευθεί στα ύψη, κατά 40-50%.  Όπως επισημαίνουν ναι μεν έως τώρα η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν φαίνεται να έχει απήχηση, όμως έτσι κι αλλιώς αποτελεί «χτύπημα» για τον κλάδο σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Μιλώντας στο enikos.gr, ο κτηνοτρόφος από τον Τύρναβο, Αντώνης Τσίτσας τόνισε ότι «ως κτηνοτροφικός κλάδος είμαστε αντίθετοι στην κίνηση του ΙΝ.ΚΑ. Δεν είμαστε απέναντι στους καταναλωτές, είμαστε ενάντια στην αισχροκέρδεια. Αυτή τη στιγμή η κίνηση του ΙΝ.ΚΑ. δεν φαίνεται να έχει απήχηση στους καταναλωτές, όμως, αν ο κόσμος στην πορεία σταματήσει να αγοράζει τυροκομικά – γαλακτοκομικά, φανταστείτε τι θα γίνει στην αγορά. Ήδη «φεύγουν» κοπάδια σωρηδόν στα σφαγεία. Δεν αντέχουμε άλλο».

Ο κ. Τσίτσας πρόσθεσε ότι «η απόφαση αυτή θα φέρει τη μείωση της ζήτησης και θα είναι η αφορμή για μείωση των τιμών παραγωγού στο γάλα, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος παραμένει σε υψηλά επίπεδα και κάνει μη βιώσιμες τις εκτροφές». «Θέλω να πιστεύω ότι η κίνηση αυτή δεν είναι υποκινούμενη. Είμαστε στο πλευρό των καταναλωτών, αλλά γιατί δεν άρχισε το ΙΝ.ΚΑ. το μποϊκοτάζ από τα καύσιμα, το ρεύμα, τα λιπάσματα, τα φάρμακα κ.λ.π.;», διερωτήθηκε ο ίδιος.

Σατολιάς: Τέτοιες κινήσεις γυρίζουν «μπούμερανγκ» – Κίνδυνος να κλείσουν μονάδες

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς τόνισε στο enikos.gr ότι «μπορεί να μην φαίνεται να έχει επιπτώσεις η κίνηση του ΙΝ.ΚΑ. προς το παρόν, όμως, τέτοιες κινήσεις δεν ωφελούν. Αν υποθέσουμε ότι πετύχει τότε όλο αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς θα κλείσουν κτηνοτροφικές μονάδες. Δεν οδηγούν σε καλές καταστάσεις τέτοιες πρωτοβουλίες. Και έρχεται και σε μια χρονική στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σχεδόν 40-50%. Πυροβολούμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αλλά έχει αναλογιστεί κάποιος «τι θα φάμε αύριο αν αυτοί καταστραφούν;».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κόστος παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων έχει αυξηθεί σημαντικά από την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και την αύξηση της τιμής της ενέργειας. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να παράγουν με ζημιά προμηθεύοντας ποιοτικά τρόφιμα τους καταναλωτές και στηρίζοντας έτσι τη διατροφική επάρκεια της χώρας. Όμως, δεν είναι η τιμή πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων από τους παραγωγούς, που πλήττει το εισόδημα του καταναλωτή. Αυτό που το πλήττει είναι η τελική τιμή του προϊόντος από τα αυξημένα κέρδη των ενδιάμεσων, οι εναρμονισμένες πρακτικές που εφαρμόζονται, οι μειωμένοι έλεγχοι και οι απομιμήσεις των ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων μας, που οδηγούν τελικά σε παραπλάνηση των καταναλωτών.

Ως  ΕΘΕΑΣ θεωρούμε ότι προέχει ο έλεγχος της κερδοφορίας, αν δηλαδή δικαιολογείται η απόσταση της τιμής του παραγωγού με τον καταναλωτή και αν οι έλεγχοι, τόσο για την ποιότητα, όσο και για τις πρακτικές είναι οι προβλεπόμενοι.  Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της για τους ελέγχους στην αγορά των γαλακτοκομικών, καθώς και την προστασία του εισοδήματος των καταναλωτών, για να αποφεύγονται οριζόντιες αντιδράσεις που πλήττουν την πλευρά της παραγωγής των κτηνοτρόφων».

Δυσαρέσκεια της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας

Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εξέφρασε με ανακοίνωσή της  την έντονη δυσαρέσκειά της για την ανακοίνωση του ΙΝΚΑ  για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση, «η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια, αγανάκτηση, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων ανεξαρτήτου προελεύσεως, είτε εγχώριας παραγωγής δηλαδή είτε εισαγόμενα.

Δυσαρέσκεια και αγανάκτηση γιατί με αυτή την ενέργεια και ανεξαρτήτως αποτελέσματος στρέφει το ελληνικό καταναλωτικό κοινό απέναντι σε έναν παραγωγικό ελληνικό κλάδο που εδώ και μια δεκαετία περίπου βάλλεται ασταμάτητα και έφτασε ακόμη και στο σημείο να μιλάμε για αφανισμό, τους κτηνοτρόφους(…).

Αναρωτιόμαστε μήπως κρύβεται και κάτι άλλο πίσω από ένα απλό μποϊκοτάζ και επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα προϊόντα και η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σχεδόν δύο μήνες πριν από τις εκλογές; Οι καιροί είναι πονηροί και πρέπει να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους.

Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας καλεί όλους τους Έλληνες καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα και να συνεχίζουν να αγοράζουν ΕΛΛΗΝΙΚΑ τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί έτσι βάζουν στο τραπέζι τους ποιοτικά προϊόντα και γιατί ενισχύουν το ελληνικό κράτος και τους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι αν εκλείψουν, τότε οι καταναλωτές  «θα χορτάσουν σκονόγαλο και προϊόντα με κατώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.