Quantcast
Βεσυρόπουλος για κίνητρα στους αγρότες: Τι είπε για τον φόρο εισοδήματος - enikonomia.gr
share

Βεσυρόπουλος για κίνητρα στους αγρότες: Τι είπε για τον φόρο εισοδήματος

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για την απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% επί των φορολογητέων κερδών από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας  έδωσε ο υφυπουργός  Οικονομικών, Απόστολος  Βεσυρόπουλος  μιλώντας στα πλαίσια της 86ης Δ.Ε.Θ.: «Αγροτική φορολογική μεταρρύθμιση για την ισχυροποίηση της εθνικής αγροτικής οικονομίας». 

«Αποδεικνύουμε σε διαρκή βάση ότι η φορολογική πολιτική μπορεί και οφείλει να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα για τον πρωτογενή τομέα. Όχι μόνο μέσω της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, αλλά και με τη θεσμοθέτηση γενναίων φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη συνεργασιών στον αγροτικό τομέα.

Η θεσμοθέτηση αυτών των κινήτρων έχει ως στόχο τη συνένωση δυνάμεων, τη δημιουργία νέων καινοτόμων συνεργασιών στον αγροτικό τομέα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Αναφέρομαι στον νόμο 4935/2022, με τον οποίο η Κυβέρνησή μας προχώρησε σε μια κορυφαία αγροτική φορολογική μεταρρύθμιση που θέτει τις βάσεις για τον μετασχηματισμό της αγροτικής οικονομίας και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος κατά την ομιλία του στα πλαίσια της εκδήλωσης»  τόνισε.

«Στα γενναία αυτά φορολογικά κίνητρα περιλαμβάνεται η απαλλαγή για πρώτη φορά από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% επί των φορολογητέων κερδών από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το συγκεκριμένο κίνητρο έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται μεμονωμένα εφόσον συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας είτε είναι μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων.

Το γενναίο αυτό φορολογικό κίνητρο της μείωσης του φόρου κατά 50%, που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και θα ισχύει και για τα επόμενα έτη, θεσμοθετείται για πρώτη φορά και στοχεύει στη δημιουργία νέων και ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων στον πρωτογενή τομέα, στα οποία θα μετέχει ο αγρότης και θα του εξασφαλίζουν, πέρα από τη μείωση φόρου, και ένα αξιοπρεπές και καλύτερο εισόδημα »  πρόσθεσε .

Οι παρεμβάσεις

Παράλληλα ο  κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε σε σειρά ευνοϊκών παρεμβάσεων και μέτρων που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προς όφελος των αγροτών από τον Ιούλιο του 2019, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Η θέσπιση, από την 1η Ιανουαρίου 2022, μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία. Ήδη στις 31 Αυγούστου 2022, αντί του Νοεμβρίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών η επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση.
  • Η εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους αγρότες, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2021, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% για τα πρώτα 10.000,00 ευρώ.
  • Η επαναφορά στο 55%, από το 100%, της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση από το φορολογικό έτος 2020.
  • Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα από το 13% στο 10%.
  • Η μείωση, και μάλιστα σε μόνιμη βάση, του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα από το 13% στο 6%.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών ολοκλήρωσε την ομιλία του, αναφέροντας: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή Κυβέρνηση, έναν ικανό και αξιόπιστο Πρωθυπουργό, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Και αυτή είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε θεσμικές παρεμβάσεις για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, οδηγώντας τη χώρα σε νέα αναπτυξιακή τροχιά».

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.