Quantcast
Ημέρα επιχειρηματικότητας από το Ίδρυμα Ωνάση - enikonomia.gr
share

Ημέρα επιχειρηματικότητας από το Ίδρυμα Ωνάση

δημοσιεύτηκε:

Της ΜΑΙΡΗΣ Ι.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Εμπνέοντας την επιχειρηματικότητα – Στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα – Μιλώντας για την Επιχειρηματικότητα.  Στους τρεις αυτούς βασικούς άξονες στηρίχθηκε η σημερινή ημερίδα «Ημέρα Επιχειρηματικότητας Αλέξανδρος Ωνάσης» που διοργάνωσε για πρώτη φορά ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση. 

«Πρέπει να υπάρξουν δυνατότητες για να δημιουργηθεί η επιχειρηματικότητα» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου. Η «Ημέρα επιχειρηματικότητας Αλέξανδρος Ωνάσης”, θέμα της είχε το scaling up μίας εταιρείας, τη βιώσιμη δηλαδή ανάπτυξή της. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, «Τα start ups εξελίσσονται ολοένα και περισσότερο στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής αλλά και της οικονομικής κρίσης της Ευρώπης».

Υπέρ της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, τάχθηκε στο χαιρετισμό της ημερίδας ο Νίκος Χατζηνικολάου, εκδότης των εφημερίδων Realnews, ΑΓΟΡΑ και πρόεδρος του Real FM, ο οποίος συντόνισε την πρώτη ενότητα με θέμα «Εμπνέοντας την Επιχειρηματικότητα».  Ο Ν. Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στην τελευταία ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες είναι πρώτοι παγκοσμίως στις νέες επιχειρηματικές ιδέες. Σχολίασε την πρωτιά λέγοντας, ότι δεν αρκούν μόνο οι ιδέες και η διάθεση των Ελλήνων επιχειρηματιών για ν΄ αλλάξει η πορεία της οικονομίας, καθώς τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα παραμένουν μεγάλα: γραφειοκρατία, ασφυκτικό και μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον, σύνθετο φορολογικό πλαίσιο που αλλάζει συχνά, δύσκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση κι έλλειψη αναπτυξιακών κινήτρων.

Την «απάντηση» έδωσε η  αναπληρώτρια Υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία  τόνισε ότι άμεσα προωθούνται μεταρρυθμίσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “Σύντομα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας” αφού, όπως είπε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για τόνωση της επιχειρηματικότητας, όταν θέτουμε γραφειοκρατικά και ρυθμιστικά εμπόδια».

Τη δεύτερη ενότητα με θέμα «Στηρίζοντας την Επιχειρηματικότητα»  συντόνισε η Κάτια Μακρή, δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός του Real FM και αρχισυντάκτρια πολιτικού ρεπορτάζ στην ΑΓΟΡΑ.

Ανάμεσα στους ομιλητές της δεύτερης ενότητας ήταν και ο Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, ο οποίος ανέφερε ότι  « Στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα υπάρχει το παράδοξο να υπάρχει πολύ καλό επίπεδο έρευνας, αλλά ταυτόχρονα η εκμετάλλευση του ερευνητικού προϊόντος να είναι αδύνατη» και αναφέρθηκε σε έρευνες που δείχνουν ότι το 1,13% των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων, γίνονται δεκτές σε κορυφαία διεθνή περιοδικά, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι πάνω από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς. Ο Κ. Φωτάκης επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι στόχος του υπουργείου, είναι να τεθούν νέοι κανόνες για το ΕΠΑ ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία κα να αυξηθεί η απορροφητικότητα. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αξιοποίησης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν και στην ανάγκη μείωσης του κόστους δανεισμού στην χώρα μας, που κυμαίνεται γύρω στο 7 με 8%.

Αλλά και καταξιωμένοι άνθρωποι από το χώρο των επιχειρήσεων, ανέλυσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα επόμενα βήματα που ωριμάζουν το ξεκίνημα μιας νεοφυούς επιχείρησης, περιγράφοντας  το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τους τρόπους χρηματοδότησης μιας επιχειρηματικής ιδέας. Τις προσωπικές τους εμπειρίες μετέφεραν στο κοινό διακεκριμένοι ομιλητές όπως οι: Σπύρος Θεοδωρόπουλος (C.E.O. Chipita), Παύλος Ευμορφίδης (Ιδρυτής Coco-Mat), Κωνσταντίνος Γεράρδος (Πλαίσιο C.E.O.), Κωνσταντίνος Μποτόπουλος (Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), Gwen Nguyen (Indiegogo Cause Director), Nava Swersky (NanoIsrael, Co-Chair).

 Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Π. Ευμορφίδη που ανέφερε ότι «ο ορισμός της ευτυχίας για τους επιχειρηματίες είναι ο ιδρώτας» λέγοντας ότι πρέπει να κοπιάζουμε για να κάνουμε πράξη τις επιχειρηματικές μας ιδέες, ενώ ο Σπ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι «ο πραγματικός πλούτος μίας χώρας είναι οι επιχειρηματίες» και στη συνέχεια σύγκρινε την επιχειρηματικότητα με το ποδήλατο λέγοντας ότι “Πρέπει να κάνεις συνεχώς πετάλι. Όταν πάψει να υπάρχει η φλόγα, τότε πρέπει να πουλήσεις».

Αξίζει ν΄ αναφερθεί ότι, το σύνολο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, από τη σύστασή του έως σήμερα, οφείλεται στην κερδοφορία του Επιχειρηματικού Ιδρύματος, η οποία επιτεύχθηκε με σκληρή δουλειά, όραμα και σωστό σχεδιασμό από το προεδρείο του, συνεπικουρούμενο από το διοικητικό συμβούλιο.  Το Επιχειρηματικό Ίδρυμα αναπτύσσει ποικίλες δραστηριότητες, εκ των οποίων η σημαντικότερη ήταν και παραμένει παραδοσιακά η ναυτιλιακή, συνεχίζοντας την παράδοση του ιδρυτή του Αριστοτέλη Ωνάση, της σημαντικότερης προσωπικότητας του 20ού αιώνα στο χώρο της ναυτιλίας, σύμφωνα με τη Lloyd’s List, την πιο έγκριτη καθημερινή ναυτιλιακή εφημερίδα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.