Quantcast
Προς σύσταση μητρώου θερμοκοιτίδων στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Προς σύσταση μητρώου θερμοκοιτίδων στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Τη δημιουργία Μητρώου Θερμοκοιτίδων, με στόχο να υποστηριχθεί αποτελεσματικά η νεοφυής επιχειρηματικότητα, εξετάζει η κυβέρνηση. Κοινή εκτίμηση των εμπλεκομένων πλευρών είναι πως το εγχείρημα της σύστασης Μητρώου Θερμοκοιτίδων θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο των δυνητικών ωφελούμενων στο πλαίσιο των δράσεων, που πρόκειται να υλοποιηθούν για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Αυτό το κλίμα προέκυψε, τουλάχιστον, κατά τις συναντήσεις που είχε η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και ΤΣ, κυρία Ευγενία Φωτονιάτα, με εκπροσώπους θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει και επικεντρώθηκε στο ρόλο, που μπορούν να παίξουν οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία” 2014-2020.

Οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν γόνιμη την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεοφυής επιχειρηματικότητα και τους τρόπους μέσα από τους οποίους μπορεί αποτελεσματικά να στηριχθεί. Θυμίζουμε ότι, ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκε η προδημοσίευση της δράσης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, επί της οποίας διατυπώθηκαν σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις. 

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα “Νεοφυής Επιχειρηματικότητα”, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)” του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, στοχεύει στη στήριξη των καινοτόμων εταιρειών και συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια, καθώς και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Το πρόγραμμα θα ενισχύσει την ίδρυση νέων επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα, που έχουν γεννηθεί πριν την 1/1/1991 στους τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ:  Αγροδιατροφή, Ενέργεια, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Υγεία – Φάρμακα, Υλικά – Κατασκευές. Οι επενδυτικές προτάσεις, που θα υποβληθούν, θα έχουν επιχορηγούμενο π/υ έως €60.000 και το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100%.Οι επιχειρήσεις, που θα επιχορηγηθούν για τον παραγωγικό τους εξοπλισμό, θα πρέπει να διατηρηθούν για, τουλάχιστον, τρία έτη από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Επιλέξιμες δαπάνες
Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τη διετή περίοδο ενίσχυσης είναι:

  • Ο αναγκαίος  επαγγελματικός παραγωγικός  εξοπλισμός σε ποσοστό έως 40% του συνολικού προϋπολογισμού του σχεδίου
  • Το λειτουργικό κόστος της δραστηριότητας (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες τρίτων, όπως π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο, κινητή επαγγελματική τηλεφωνία)
  • Τα έξοδα φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες για τα 2 πρώτα χρόνια λειτουργίας (παροχή γραμματειακής και διοικητικής υποστήριξης, χρήση εξοπλισμού, εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες – ανάλυση αγοράς, νομικά και λογιστικά θέματα, ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου, θέματα ανθρώπινου δυναμικού, εξειδικευμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης/κατάρτισης, ενέργειες δικτύωσης για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομάδων, συντονισμό και αξιολόγηση της υλοποίησης, κ.α.)
  • Οι δαπάνες προβολής και δικτύωσης
  • Το κόστος μισθωτής εργασίας (στην περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου) έως μιας ετήσιας μονάδας εργασίας (ΕΜΕ)
  • Ο γενικός εξοπλισμός  (γραφεία, καθιστικά κ.α.)
  • Οι παρεμβάσεις προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ
  • Οι αμοιβές τρίτων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.