Quantcast
Η «πράσινη» ενέργεια ξεπέρασε τον άνθρακα - enikonomia.gr
share

Η «πράσινη» ενέργεια ξεπέρασε τον άνθρακα

δημοσιεύτηκε:

«Περίπου 500.000 ηλιακά panels εγκαταστάθηκαν κάθε μέρα πέρυσι, καθώς μια συντριπτική αύξηση-ρεκόρ στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια είχε σαν αποτέλεσμα οι ανανεώσιμες πηγές να ξεπεράσουν τον άνθρακα ως η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ενέργειας στον κόσμο», αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times που προσθέτει: «δύο ανεμογεννήτριες ανεγείρονταν κάθε μία ώρα σε χώρες όπως η Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency – IEA), οι οποίοι αναβάθμισαν απότομα τις προβλέψεις τους για το πόσο γρήγορα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται οι πηγές ανανεώσιμης ενέργειας».

«Γινόμαστε μάρτυρες ενός μετασχηματισμού των παγκόσμιων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας που οδηγείται από τις ανανεώσιμες πηγές», επιβεβαίωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της συμβουλευτικής υπηρεσίας για την ενέργεια παγκοσμίως.

Ένα μέρος της αύξησης προκλήθηκε από την υποχώρηση στο κόστος της ηλιακής και της παράκτιας αιολικής ενέργειας, η οποία σύμφωνα με τον κ. Birol θα ήταν «αδιανόητη» πριν από μόνο πέντε χρόνια.

Τα μέσα κόστη παραγωγής των νέων παράκτιων αιολικών πάρκων υποχώρησαν κατά ένα εκτιμώμενο 30%την περίοδο 2010-2015, ενώ εκείνα των μεγάλων μονάδων ηλιακής ενέργειας εμφάνισαν ακόμα μεγαλύτερη πτώση κατά δύο τρίτα, κατέδειξε έκθεση της IEA που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ο Οργανισμός με έδρα στο Παρίσι θεωρεί ότι τα κόστη είναι πιθανό να μειωθούν ακόμη περισσότερο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, κατά 15% κατά μέσο όρο για την αιολική ενέργεια και κατά ένα τέταρτο για την ηλιακή.





Πηγή: Financial Times/ Euro2day

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.