Quantcast
Βόλτα στον εικονικό κόσμο της έκθεσης IFA - enikonomia.gr
share

Βόλτα στον εικονικό κόσμο της έκθεσης IFA

δημοσιεύτηκε:

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η διεθνής έκθεση IFA ( Internationale Funkausstellung) του Βερολίνου προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να μάθουν τις τελευταίες εξελίξεις από τον χώρο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών.

Νέα μοντέλα ηλεκτρονικών υπολογιστών, από μικρά notebook, tablet και smartphone μέχρι smartwatch αλλά και τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας και πολλές άλλες ηλεκρονικές συσκευές φιγουράρουν στις προθήκες των εκθετών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν φέτος τα chromebook που τρέχουν με λογισμικό της Google και ήδη σημειώνουν μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ, όπου μέχρι πρότινος η κυριαρχία της Apple ήταν αδιαμφισβήτητη.

Το «παρών» δίνουν και παλιοί γνώριμοι της IFA, όπως η Acer και η Asus. Για πολλές εταιρείες που ειδικεύονται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές η IFA είναι εξίσου σημαντική, όπως η CeBIT του Αμβούργου.

Για πρώτη φορά φέτος στην IFA συμμετέχει και η Microsoft, όπου προωθεί τα Windows 10, με τα οποία λειτουργούν ήδη όχι μόνο υπολογιστές και ταμπλέτες αλλά πλέον και «έξυπνα τηλέφωνα».

 

 

«Οnline» κοινωνία

H ΙFA δίνει έμφαση στη συνδεσιμότητα συσκευών με το διαδίκτυο. Μικροί και μεγάλοι περνούν ολοένα περισσότερες ώρες της ημέρας συνδεδεμένοι στο ίντερνετ. Η φετινή έκθεση παρουσιάζει νέα συστήματα σταθερούς και γρήγορης σύνδεσης στο ίντερνετ, που διευκολύνουν την καθημερινή πλοήγηση.

Παράλληλα δίνεται έμφαση στα smartphone. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2014 πωλήθηκαν περίπου 1,4 δις smartphone, ενώ η τάση παραμένει αυξητική.

Στη φετινή ΙFA παρουσιάζονται δεκάδες νέα μοντέλα από μεγάλους και μικρότερους κατασκευαστές.

Η Sony, για παράδειγμα, παρουσιάζει για πρώτη φορά το πρωτοποριακό smartphone 4K. Ο ανταγωνισμός στις κάμερες, την ευκρίνεια της οθόνης αλλά και τον σχεδιασμό είναι μεγάλος. Επίσης φέτος παρουσιάζονται και πολλά μοντέλα «έξυπντων» ρολογιών, τα οποία σημειώνουν ανοδικές πωλήσεις.

Πρόκειται στην ουσία για μίνι υπολογιστές που φοριούνται σαν ρολόι και ενσωματώνουν λειτουργίες που σχετίζονται με την κίνηση του ανθρώπινου σώματος πχ. καταγράφουν θερμίδες ή παρακολουθούν την καρδιακή λειτουργία εν ώρα ύπνου.

 

 

Το τέλος της τηλεόρασης;

Παραδοσιακά στην IFA παρουσιάζονται και τα τελευταία μοντέλα τηλεοράσεων. Η τεχνολογία και εδώ έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο και τα σημερινά μοντέλα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις παλιές τηλεοράσεις.

Ωστόσο εκπρόσωποι του τομέα εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της τηλεόρασης. Μολονότι και φέτος η παρουσία τους στην IFA είναι έντονη, τα σημάδια της μακροχρόνιας ύφεσης στην αγορά τηλεοράσεων είναι εμφανή.

Οι τηλεοράσεις καταγράφουν τις ίδιες χαμηλές πωλήσεις με τα home theater και τις ψηφιακές κάμερες. «Το πρώτο μισό του 2015 ήταν χειρότερο από ό,τι αναμέναμε» αναφέρει ο Χανς Γιόαχιμ Καμπ, πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτικών και Οικιακών Ηλεκτρονικών Συσκευών, που διοργανώνει την IFA.

Σύμφωνα με τον Καμπ ο κλάδος υπέστη απώλειες της τάξης του 9,3%. Ειδικότερα οι πωλήσεις στις τηλεοράσεις υψηλής ανάλυσης με επίπεδες οθόνες μειώθηκαν κατά 16,5%.

Η αγορά τηλεοράσεων έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από την επικράτηση των φορητών υπολογιστών αλλά ακόμη και των smartphone που έχουν εφαρμογές για τηλεόραση. Σε τι ελπίζει πλέον ο κλάδος; Όπως λέει γλαφυρά ο Χανς Γιόαχιμ Καμπ… στο επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου!

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.