Quantcast
Facebook: Nέα εφαρμογή που επιτρέπει στους τυφλούς να «βλέπουν» τις φωτογραφίες - enikonomia.gr
share

Facebook: Nέα εφαρμογή που επιτρέπει στους τυφλούς να «βλέπουν» τις φωτογραφίες

δημοσιεύτηκε:

Νέα εφαρμογή στο Facebook επιτρέπει σε περισσότερους από 39 εκατομμύρια τυφλούς και 249 εκατομμύρια ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης σε παγκόσμιο επίπεδο να «βλέπουν» τις φωτογραφίες.

Συγκεκριμένα σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Το Facebook υιοθετεί μια νέα τεχνολογία για να περιγράφει τις φωτογραφίες στο timeline. Έτσι το Facebook λανσάρει το Automatic Alternative Text, ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης αντικειμένων και μπορεί μετά να περιγράψει ό,τι βλέπει μέσα σε μία φωτογραφία. Με αυτό τον τρόπο θα επιτρέπει στους τυφλούς να «βλέπουν» τι υπάρχει μέσα σε μία φωτογραφία η οποία έχει ανέβει στον τοίχο τους».

Τα στελέχη του Facebook δηλώνουν ότι «με τόσα εκατομμύρια ανθρώπους με προβλήματα όρασης σε όλο τον πλανήτη δεν θα μπορούσαν να τους αφήσουν έξω από την δυνατότητα να μοιράζονται και να αντιλαμβάνονται ένα από τα βασικά του στοιχεία, τις φωτογραφίες. Μέχρι σήμερα υπήρχαν προγράμματα ανάγνωσης κειμένου της οθόνης, τα οποία βοηθούσαν τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να μετατρέψουν ένα ηλεκτρονικό κείμενο σε ομιλία. Μέχρι την ανακοίνωση του Facebook αυτά τα προγράμματα ήταν ικανά μόνο να διαβάσουν κείμενο, και να πουν στον χρήστη ποιος έχει ανεβάσει μια εικόνα και τι σχόλια έχουν γίνει».

«Με τη νέα εφαρμογή, δίνεται η δυνατότητα να αναγνωρίζει τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα στην φωτογραφία και να τα εξηγεί στους τυφλούς χρήστες του Facebook. Προς το παρόν αυτή η νέα τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορεί ν’ αναγνωρίσει έως και 100 διαφορετικά αντικείμενα και σκηνές, μεταξύ αυτών και όσα αφορούν την φύση, τα σπορ και τις μεταφορές. Επίσης μπορεί ν’ αναγνωρίσει πρόσωπα αλλά και τις εκφράσεις τους, έτσι ώστε να δίνει στον χρήστη την περιγραφή των συναισθημάτων που υπάρχουν μέσα στην φωτογραφία», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η νέα αυτή εφαρμογή τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μία ακόμα προσπάθεια του Facebook για να απευθυνθεί σε ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό απ’ ότι είναι σήμερα. Όμως δεν είναι το μόνο», υπογραμίζει η ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, η διοίκηση του Twitter, ανακοίνωσε  πρόσφατα ότι «πλέον θα παρέχεται η δυνατότητα να ενσωματώνονται λεζάντες στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στις αναρτήσεις, έτσι ώστε προγράμματα ανάγνωσης να μπορούν να διαβάζουν τις δημοσιεύσεις σε τυφλούς».

 Η νέα δυνατότητα του Facebook θα είναι διαθέσιμη σε πρώτη φάση μόνο στο λειτουργικό iOS και για την αγγλική γλώσσα. Η εταιρία όμως υποστηρίζει, ότι σύντομα το εργαλείο αυτό, θα είναι διαθέσιμο και σε άλλες γλώσσες σε πολλές χώρες του κόσμου και σε διαφορετικές πλατφόρμες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.