Quantcast
Η Ρωσία απειλεί με κατάργηση του Telegram - enikonomia.gr
share

Η Ρωσία απειλεί με κατάργηση του Telegram

δημοσιεύτηκε:

Την εφαρμογή αποστολής άμεσων μηνυμάτων Telegram φέρεται πως είχε χρησιμοποιήσει ο βομβιστής αυτοκτονίας που τον Απρίλιο είχε σπείρει το θάνατο στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας σκοτώνοντας 15 άτομα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της χώρας αυτής.

Οι ρωσικές αρχές έχουν απειλήσει ότι σκοπεύουν να διακόψουν τη λειτουργία της εφαρμογής αφού ο Πάβελ Ντούροφ, o Ρώσος επιχειρηματίας που την έχει αναπτύξει, αρνείται να υπογράψει τους νέους νόμους περί δεδομένων. Ο Ντούροφ αρνήθηκε επίσης να επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα εντός της εφαρμογής.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, περίπου 100 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν την εν λόγω εφαρμογή, ανάμεσα σε αυτούς και τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Τον περασμένο μήνα, το ΙΚ είχε χρησιμοποιήσει την Telegram, μέσω της οποίας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Η εφαρμογή έχει χρησιμοποιηθεί επίσης από τζιχαντιστές στη Γαλλία και τη Μέση Ανατολή, παρά τις προσπάθειες της εταιρείας να αποκλείσει τους χρήστες που ανήκουν ή είναι οπαδοί του ΙΚ. Η Telegram επιτρέπει σε ομάδες έως 5.000 ατόμων να ανταλλάσσουν μηνύματα, έγγραφα, βίντεο και φωτογραφίες χωρίς χρέωση και με πλήρη κρυπτογράφηση.

Πρόσφατα η FSB ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στην Αγία Πετρούπολη «ελήφθησαν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της Telegram από τον βομβιστή αυτοκτονίας, τους συνεργούς του και τον αρχηγό τους στο εξωτερικό με σκοπό να αποκρύψουν τα εγκληματικά τους σχέδια σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας για την τρομοκρατική επίθεση».

Την περασμένη εβδομάδα, οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να ασκήσουν νομικές πιέσεις στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google, το Twitter και το Facebook για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική κατάργηση τρομοκρατικού περιεχομένου από τις πλατφόρμες τους καθώς και για την ανάπτυξη εργαλείων που στόχο θα έχουν τον εντοπισμό στο Διαδίκτυο υποκινητών τρομοκρατίας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.