Quantcast
«Mind the Lab»: Μια Παρασκευή γεμάτη επιστήμη στο Μετρό της Αθήνας - enikonomia.gr
share

«Mind the Lab»: Μια Παρασκευή γεμάτη επιστήμη στο Μετρό της Αθήνας

δημοσιεύτηκε:

Επιστημονικά πειράματα, καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, διαδραστικά παιχνίδια, καλλιτεχνικά δρώμενα και άλλες δραστηριότητες θα παρουσιαστούν την Παρασκευή σε επιλεγμένους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας, σε μερικά από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πρωτεύουσας, με τη συμμετοχή νέων επιστημόνων, ερευνητών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών. Πρόκειται για την πρωτοβουλία ‘Mind the Lab’, μία ολοήμερη ενημερωτική δράση για μικρούς και μεγάλους, που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα από το πρωί έως το βράδυ (08.00-22.00) σε οκτώ σταθμούς του Μετρό (Πειραιάς, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, ‘Αλιμος, Ελληνικό, Κεραμεικός, Δουκίσσης Πλακεντίας, ‘Αγιος Δημήτριος).

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και τα οποία σχετίζονται με επιστημονικές δράσεις και τεχνολογικές ανακαλύψεις. Είναι μια πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Επιστήμη, Κοινωνία – SciCo», που απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, προκειμένου να εξοικειωθούν περισσότερο με τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Η διάδοση και η επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό κατακτά, τα τελευταία χρόνια, όλο και μεγαλύτερο έδαφος στη χώρα μας μέσα από ποικίλες δράσεις όπως: Φεστιβάλ Επιστήμης, Βραδιά του Ερευνητή, διαγωνισμός Famelab, επιστημονικό θέατρο κ.ά. Το “Mind the Lab” θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, καθώς επίσης με την υποστήριξη του Συνδέσμου Υποτρόφων Ωνάση και του The People’s Trust.

Φορείς που στηρίζουν την πρωτοβουλία, είναι ο «Δημόκριτος», το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, σχολεία της Αττικής, η Ομάδα της WRO (Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής) κ.α.

Μερικές ενδεικτικές δράσεις είναι οι εξής:

* Σταθμός Δουκ. Πλακεντίας: Η ακτινοβολία είναι παντού γύρω μας-Η ασφάλεια είναι επιλογή μας. (08:00-15:00) – Το ρομπότ που χορεύει! (15.00-22.00)

* Σταθμός Πειραιά: Μια στάση γεμάτη θάλασσα! (08:00-22.00)

* Σταθμός ‘Αλιμος: Πειράματα θερμοδυναμικής, πειράματα που υπερνικούν τη βαρύτητα, ταλαντωτές κ.α. (08:00-15:00)

* Σταθμός Ευαγγελισμός: Μια στάση για την καρδιά σας-Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο σας προσκαλεί να δοκιμάσετε τις δυνατότητές σας σε ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας (08:00-22:00)

-Τι γνωρίζετε για τον πρώτο αρχαίο υπολογιστή; Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων σας περιμένει να τον ανακαλύψετε (08:00-15:00)

-Το Κύτταρο και τις πρωτεΐνες: Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα παρουσιάσουν με τη χρήση τρισδιάστατων μοντέλων τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου κυττάρου και τη μορφολογία των πρωτεϊνών που συνθέτουν τον ανθρώπινο οργανισμό (15:00-22:00).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.