Quantcast
Παγκόσμια διάκριση για την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ - enikonomia.gr
share

Παγκόσμια διάκριση για την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ

δημοσιεύτηκε:

Την τρίτη θέση κατέλαβε η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ στον «Παγκόσμιο Διαγωνισμό MIREX 2015 (Music Information RetrievalEvaluation eXchange)», στην κατηγορία « Εντοπισμού Μουσικής / Ομιλίας (Music/Speech Detection)».

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, καθηγητής Γιώργος Παπανικολάου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Δημιουργήσαμε και εκπαιδεύσαμε έναν αλγόριθμο, κάτι σαν λογισμικό σύστημα, που μπορεί να ανιχνεύει σε μία καταγραφή μεγάλης διάρκειας, ποια είναι τα σημεία μουσικής, ποια της ομιλίας και πόσοι είναι οι ομιλητές».

«Δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μία εφαρμογή βασισμένη στον εν λόγω αλγόριθμο. Ένας ραδιοπαραγωγός θα μπορούσε να εκπαιδευτεί να χρησιμοποιεί ένα τέτοιο λογισμικό, ώστε κάθε δημοσιογράφος να έχει το δικό του αρχείο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε λέγοντας ότι:« Είναι χρήσιμες τέτοιες εφαρμογές,καθώς όταν κανείς έχει πάρα πολύ περιεχόμενο, αν δεν ξέρει πού το έχει, ουσιαστικά δεν το έχει».

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει στόχο την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων για τις ανάγκες σημασιολογικής ανάλυσης και ταξινόμησης μουσικού και γενικότερα ηχητικού περιεχομένου.

Πρόκειται για το είδος των υπηρεσιών που αναμένεται να κυριαρχήσουν στο Σημασιολογικό Ιστό (Semantic Web, Web 3.0), εξελίσσοντας δραστικά την εμπειρία πλοήγησης και τους μηχανισμούς αναζήτησης πολυμεσικού περιεχομένου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.