Quantcast
Πώς διαχειρίζονται οι εταιρείες τις διαρροές δεδομένων στο Darknet - enikonomia.gr
share

Πώς διαχειρίζονται οι εταιρείες τις διαρροές δεδομένων στο Darknet

δημοσιεύτηκε:

Τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας darknet leak monitoring που έλαβε χώρα το 2022 παρουσίασε η ομάδα Kaspersky Digital Footprint Intelligence. Οι ειδικοί παρακολούθησαν αναρτήσεις στο Dark web για τον εντοπισμό επικίνδυνων περιστατικών, μέσω των οποίων οι χρήστες μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων εταιρειών ή σε παραβιασμένους λογαριασμούς, ενώ ενημέρωσαν τις εταιρείες που έπεσαν θύματα.

Όπως προκύπτει, εταιρείες από την Ευρώπη αποτέλεσαν τα συχνότερα θύματα, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 25% όλων των ειδοποιήσεων. Αυτή η παγκόσμια τάση αναδεικνύει την ελλιπή προετοιμασία, την άρνηση και την αμέλεια των εταιρειών που έπεσαν θύματα σε περαστικά που σχετίζονται με διαρροές δεδομένων. Το ετήσιο συνέδριο Kaspersky NEXT 2023 αποκαλύπτει βασικές λεπτομέρειες.

Ως μέρος της πρόσφατης πρωτοβουλίας της ομάδας Kaspersky Digital Footprint Intelligence, κάθε φορά που εντοπιζόταν ένα περιστατικό κυβερνοασφάλειας που αφορούσε παραβιασμένα εταιρικά δεδομένα στο Dark web, όπως πωλήσεις βάσεων δεδομένων, παραβιάσεις υποδομής ή ransomware, η εταιρεία-θύμα λάμβανε αμέσως ειδοποίηση από την ομάδα της Kaspersky σχετικά με την απειλή.

Ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας, 258 εταιρείες παγκοσμίως έλαβαν αναφορές περιστατικών. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες επηρεάστηκαν συχνότερα από διαρροές, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 25% των ειδοποιήσεων – ή πιο συγκεκριμένα 66 αναφερθέντα περιστατικά – που ήταν κρίσιμα και ευαίσθητα στον χρόνο, απαιτώντας άμεση προσοχή από την εταιρεία-θύμα. Τα περιστατικά που αφορούσαν πλαστά, δημόσια ή γενικά δεδομένα δεν κοινοποιήθηκαν μέσω αναφοράς. Η παρακολούθηση πραγματοποιήθηκε σε forum και blogs του Dark web, καθώς και σε σκιώδη κανάλια του Telegram. Για να αποτραπεί η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στην υποδομή των εταιρειών που έπεσαν θύματα, τα παραβιασμένα δεδομένα δεν επαληθεύτηκαν με κανέναν τρόπο.

darknet
Χώρες και περιοχές βάσει του αριθμού των αναφερόμενων περιστατικών για το 2022. Πηγή: Kaspersky Digital Footprint Intelligence

Έλλειψη προετοιμασίας, άρνηση και αμέλεια: πώς αντιδρούν οι εταιρείες παγκοσμίως στις διαρροές δεδομένων

Τα παγκόσμια αποτελέσματα της πρωτοβουλίας ανέδειξαν μια ανησυχητική τάση: το 42% των εταιρειών δεν διαθέτουν ειδικό σημείο επαφής για περιστατικά στον κυβερνοχώρο, ενώ το 28% δείχνει αδιαφορία και το 2% αρνείται τα περιστατικά. Αυτή η αμέλεια ενέχει τον κίνδυνο κυρώσεων, απωλειών τόσο οικονομικής φύσης όσο και σε επίπεδο αξιοπιστίας, καθώς στην Ευρώπη η διασφάλιση των δεδομένων είναι εξαιρετικά σημαντική μέσω των ιδιαίτερα αυστηρών κανονισμών GDPR. Ευτυχώς, το 22% αντέδρασε κατάλληλα, αποδέχτηκε τις πληροφορίες και αντιμετώπισε τους κινδύνους, ενώ το 6% γνώριζε ήδη το περιστατικό, εφαρμόζοντας προληπτική παρακολούθηση.

«Τα στοιχεία που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και αφορούν την αντίδραση των εταιρειών στην παραβίαση δεδομένων τους και την κοινοποίηση τους στο Darknet, θα λέγαμε ότι είναι  αποθαρρυντικά. Μόνο το ένα τρίτο των εταιρειών ανταποκρίθηκε επαρκώς στην κατάσταση, ενώ η πλειονότητα φαίνεται να περιδινείται μεταξύ άρνησης, άγνοιας και αδυναμίας», σύμφωνα με την Yuliya Novikova, Επικεφαλής του Digital Footprint Intelligence. «Ενώ η παρακολούθηση του Darknet φαινόταν αρκετά περίπλοκη κατά το παρελθόν, η κατάσταση έχει πια μεταβληθεί. Πλέον, αποτελεί πολύτιμη πηγή δεδομένων προκειμένου οι επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας να ανακαλύψουν περισσότερα για το τρέχον πεδίο απειλών, είτε αφορά αναλυτές CTI, είτε αναλυτές SOC κ.α. Η συγκεκριμένη πηγή προσφέρει άμεσες απαντήσεις σε περιστατικά ασφαλείας, όπως προσφορές για πώληση πρόσβασης σε εταιρικά συστήματα ή διαρροές δεδομένων, συμβάλλοντας τελικά στην αποφυγή παραβιάσεων δεδομένων».

Για να προστατεύσετε τον οργανισμό σας από παρόμοιες απειλές, οι ειδικοί της Kaspersky προτείνουν:

  • Διατηρείτε πάντα ενημερωμένο το λογισμικό σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιείτε για να αποτρέψετε την εισβολή στο δίκτυό σας μέσω της εκμετάλλευσης ευπαθειών. Εγκαταστήστε το συντομότερο δυνατό ενημερώσεις κώδικα για νέες ευπάθειες. Μόλις γίνει λήψη, οι φορείς απειλών δεν μπορούν πλέον να κάνουν κατάχρηση της ευπάθειας.
  • Αξιοποιείστε τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο του Threat Intelligence για να παραμείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τα πραγματικά TTP που χρησιμοποιούνται από τους απειλητικούς φορείς.
  • Χρησιμοποιήστε το Kaspersky Digital Footprint Intelligence για να βοηθήσετε τους αναλυτές ασφαλείας να εξερευνήσουν την οπτική ενός εν δυνάμει επιτιθέμενου στους πόρους της εταιρείας τους και να ανακαλύψουν αμέσως τους πιθανούς φορείς επίθεσης που έχουν στη διάθεσή τους. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η επίγνωση σχετικά με τις υπάρχουσες απειλές στον κυβερνοχώρο, προκειμένου να προσαρμόσετε τις άμυνές σας ανάλογα ή να λάβετε έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης και εξάλειψης.
  • Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο περιστατικό, η υπηρεσία Kaspersky Incident Response θα σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε και να ελαχιστοποιήσετε τις συνέπειες, ιδίως μπορεί να εντοπίσει παραβιασμένους κόμβους και να προστατεύσει την υποδομή από παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.