Quantcast
Smartphones σε ρόλο σεισμογράφου - enikonomia.gr
share

Smartphones σε ρόλο σεισμογράφου

δημοσιεύτηκε:

Tην προειδοποίηση ενός ισχυρού σεισμού θα επισημαίνουν τα έξυπνα κινητά (smartphones) αλλά και κάποιες ηλεκτρονικές συσκευές στο άμεσο μέλλον, αναφέρουν ερευνητές της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, της NASA και των αμερικανικών πανεπιστημίων (Caltech, Χιούστον, Κάρνεγκι Μέλον).

Ειδικότερα, οι ερευνητές έδειξαν για πρώτη φορά ότι αν συνδυαστούν στοιχεία από τους δέκτες GPS πολλών συσκευών, είναι δυνατό να αποκαλυφθεί ότι επίκειται ισχυρός σεισμός.

Μάλιστα οι επικεφαλείς της ερευνητικής ομάδας Σάρα Μίνσον και Μπένζαμιν Μπρουκς έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο νέο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances».

Πιο συγκεκριμένα, η Σάρα Μίνσον και Μπένζαμιν Μπρουκς διαπίστωσαν ότι οι αισθητήρες GPS, αν και δεν έχουν την ακρίβεια των επιστημονικών οργάνων όπως ένας σεισμογράφος, παρόλα αυτά είναι σε θέση να ανιχνεύσουν την μετακίνηση του εδάφους λόγω ενεργοποίησης ενός ρήγματος, πράγμα που προαναγγέλλει έναν μεγάλο σεισμό, σύμφωνα με το «Science» και το «New Scientist».

Μια τέτοια τεχνολογία θα ήταν χρήσιμη τόσο ως συμπληρωματικό εργαλείο σε ανεπτυγμένες χώρες  όσο και σε φτωχότερες χώρες όπου δεν υπάρχουν ακόμη εξελιγμένα συστήματα επιτήρησης σεισμών.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γης δεν έχει τη δυνατότητα να πληροφορείται έγκαιρα για κάποιον σεισμό, αυτό συμβαίνει  επειδή μια τέτοιου είδους υποδομή έχει μεγάλο κόστος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.