Quantcast
Στον θαυμαστό κόσμο της smart τεχνολογίας - enikonomia.gr
share

Στον θαυμαστό κόσμο της smart τεχνολογίας

δημοσιεύτηκε:

Το Mobile World Congress (MWC) άνοιξε τις πύλες του χθες στη Βαρκελώνη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο. Κάθε χρόνο στη Βαρκελώνη όλες οι μεγαλες αλλά και μικρότερες εταιρείες του χώρου παρουσιάζουν νέα μοντέλα. Φέτος η έκθεση εγκαινιάζει το δίκτυο 5G και τις νέες δυνατότητες για καλύτερη συνδεσιμότητα. Πηγαίνει όμως και ένα βήμα παραπέρα. Στο επίκεντρο βρίσκεται επίσης το ολοένα αναπτυσσόμενο «διαδίκτυο των πραγμάτων», όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται. Έξυπνα σπίτια, έξυπνες πόλεις, έξυπνες φάρμες. Η γκάμα των νέων εφαρμογών 5G είναι τεράστια.

Το 5G ανοίγει επίσης και νέους δρόμους για την τρισδιάστατη εικονική πραγματικότητα. Η κορεατική εταιρεία ΚΤ για παράδειγμα, χρησιμοποίησε τις τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας στον τομέα αυτό για να προσφέρει ζωντανή κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ με κάμερες 360 μοιρών. Μια εμπειρία που δεν αφήνει ασυγκίνητους ακόμη κι όσους δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για χειμερινά σπορ.

Εικονική πραγματικότητα και τεχνητή νοημοσύνη


Αλλά δεν είναι μόνο οι νέες δυνατότητες ζωντανής μετάδοσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που προσελκύουν το ενδιαφέρον. Άλλη μια κορεατική εταιρεία, η SK, παρουσιάζει ένα νέο σύστημα που επιτρέπει τη διάδραση των θεατών κατά τη διάρκεια μεγάλων αθλητικών γεγονότων όπως ποδοσφαιρικών αγώνων σε πραγματικό χρόνο και σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. To καινοτόμο αυτό πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους θεατές να νιώθουν ότι βρίσκονται κι εκείνοι στον ίδιο χώρο, όπου λαμβάνει χώρα το γεγονός. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε μελλοντικά να συμβεί ακόμη και για συναυλίες ή αλλα μεγάλα γεγονότα. Στη Βαρκελώνη παρουσιάζονται όμως και πιο περίεργες νέες εφαρμογές. Ένα πρόγραμμα της TeleSoftas βοηθά ανθρώπους που έχουν υψοφοβία να την καταπολεμήσουν μέσω μιας τρισδιάστατης ξενάγησης στους παλιούς Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.

Στo MWC σημαντική θέση κατέχει επίσης φέτος η τεχνητή νοημοσύνη, ιδίως στον τομέα της μεταφορών και ειδικότερα των αστικών συγκοινωνιών. Πολλές εταιρείες παρουσιάζουν συστήματα εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που είναι σε θέση να αναγνωρίσουν, να επεξεργαστούν και να στείλουν στις αρμόδιες αρχές, πληροφορίες που αφορούν την κίνηση των επιβατών σε έναν σταθμό τρένων ή την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους. Αναγνωρίζοντας και καταγράφοντας με ειδικούς αισθητήρες κινήσεις και αντιδράσεις μπορούν να βοηθήσουν στη συλλογή πληροφοριών που μπορούν να διευκολύνουν τις μετακινησεις.

«Φτιάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον»


Η υπόσχεση για πιο έξυπνες πόλεις και πιο έξυπνες μετακινήσεις με νέες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας είναι σίγουρα μεγαλεπήβολη. Στο MWC, που έχει φέτος ως κεντρικό σύνθημα «Φτιάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον», υπάρχει επίγνωση ότι το μέλλον αυτό δεν θα είναι πάντα ρόδινο. Σύμφωνα με υπολογισμούς μέχρι το 2020 περίπου 30 δις μηχανές θα είναι μεταξύ τους διασυνδεδεμένες σε όλο τον κόσμο. Κι ενώ οι προοπτικές είναι εντυπωσιακές, ενέχουν και πολλοί κίνδυνοι, όπως ο κίνδυνος αύξησης των επιθέσεων hacking.

Για παράδειγμα τον περασμένο Δεκέμβριο, η κορεατική εταιρεία Youbit που διακινεί το ηλεκτρονικό νόμισμα Bitcoin χρεοκόπησε γιατί έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης. Σύμφωνα με έρευνες των Πανεπιστημίων Cambridge και Υale, όσο αυξάνεται η διασύνδεση συσκευών και μηχανών αυξάνονται και οι πιθανότητες hacking. Σε κάθε περίπτωση η έκθεση της Βαρκελώνης δηλώνει έτοιμη τουλάχιστον να θίξει όλα αυτά τα θέματα σε παράλληλες εκδηλώσεις μέσα στην εβδομάδα.

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.