Quantcast
Τεχνητή νοημοσύνη και ταχυδρομικές υπηρεσίες μέσω drones: Όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης - enikonomia.gr
share

Τεχνητή νοημοσύνη και ταχυδρομικές υπηρεσίες μέσω drones: Όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

δημοσιεύτηκε:

Ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και ρυθμίσεις για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών μέσω συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – Drones) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το  σχέδιο νόμου  του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που φέρει τον τίτλο «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» και το οποίο βρίσκεται προς ψήφιση στη  Βουλή. 

Αναλυτικά:

Τεχνητή νοημοσύνη

Με το σχέδιο νόμου καθιερώνεται το ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αξιοποιηθούν με ασφάλεια οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης από φορείς του δημοσίου τομέα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη χρήση συστημάτων που συμμετέχουν στη λήψη μιας απόφασης ή υποστηρίζουν αυτήν.

Επιπλέον, θεσπίζεται το κανονιστικό πλαίσιο για την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα. Προς τον σκοπό αυτό θα συσταθούν ειδικές επιτροπές με αρμοδιότητα τη διαμόρφωση πολιτικών για τη βέλτιστη εφαρμογή της ανωτέρω στρατηγικής.

Περαιτέρω, αποτυπώνεται η πολιτική της Ελλάδας ως προς την προώθηση και υλοποίηση των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Μέσω των διατάξεων αυτών, η χώρα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα οφέλη των εν λόγω τεχνολογιών.

Και τέλος, συμπληρώνεται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την κυβερνοασφάλεια με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του δημόσιου τομέα έναντι κυβερνοεπιθέσεων. Επιχειρείται, έτσι, η αναγκαία θεσμική «οχύρωση» σε μία σειρά από τομείς, μέσω της δημιουργίας:
νέων οργανωτικών σχημάτων:

  • Παρατηρητήριο Ανάλυσης Υβριδικών Απειλών
  • Εθνική Αρχή Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας
  • Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για την Κυβερνοασφάλεια και θεσμικών ρόλων (Υπεύθυνος Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε κάθε φορέα της Κεντρικής Κυβέρνησης).

Ταχυδρομικές  υπηρεσίες  μέσω συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – Drones)

Εισάγονται ρυθμίσεις για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών μέσω συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – Drones). Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου υπάρχει μέριμνα ώστε, κατά την κατάρτιση του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων, να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαιτερότητες των ΣμηΕΑ για τον καθορισμό των γενικών αρχών εναρμονισμένης χρήσης του ραδιοφάσματος. Πρόκειται για ρυθμίσεις που ενισχύουν:

  • την προστασία του περιβάλλοντος, παράγοντας μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και
  • την πρόσβαση σε ακριτικές ή νησιωτικές περιοχές, καθώς επίσης και σε περιοχές με δύσκολη προσβασιμότητα.

Οριοθετούνται τα βασικά στοιχεία των εφαρμογών της τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (ΤΚΚ – Blockchain). Μέσω των συγκεκριμένων διατάξεων ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με το κύρος, την ισχύ και τη δεσμευτικότητα εργαλείων όπως τα «έξυπνα συμβόλαια», με στόχο να αποτελέσουν μέσο ενίσχυσης της ασφάλειας των συναλλαγών.

Καθιερώνεται το νομικό πλαίσιο σχετικά με την τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing), δημιουργώντας ένα πλέγμα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των παραγόντων που συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού προϊόντων τρισδιάστατης εκτύπωσης (κατασκευαστής, μεσάζοντες, διανομείς). Το σχέδιο νόμου ρυθμίζει ιδίως το πλαίσιο για την προστασία δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, συμπληρώνοντας το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

 

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης  εδώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.