Quantcast
Το «LuxLeaks» άλλαξε τη φορολογική τακτική της Amazon στην Ευρώπη - enikonomia.gr
share

Το «LuxLeaks» άλλαξε τη φορολογική τακτική της Amazon στην Ευρώπη

δημοσιεύτηκε:

Η εταιρεία Amazon έχει αρχίσει να καταχωρεί εισπράξεις από λιανικές πωλήσεις σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά, αντί να περνά όλες τις πωλήσεις της μέσω του Λουξεμβούργου, το οποίο έχει χαμηλούς συντελεστές φόρου, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.

Η αλλαγή άρχισε να ισχύει την 1η Μαΐου, σύμφωνα με αξιωματούχο της εταιρείας που μίλησε στην εφημερίδα. Η εταιρεία είπε ότι είχε αρχίσει προετοιμασίες για τη διαφοροποίηση της δομής των λιανικών πωλήσεων πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με την WSJ.

Η αλλαγή στην διαδικτυακή εταιρεία γίνεται εν μέσω μεγαλύτερου ελέγχου του τρόπου που οι μεγάλες εταιρείες αποφεύγουν τη φορολόγηση σε Ευρώπη και Αμερική τα τελευταία χρόνια.

Η αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εποπτεύει τα μονοπώλια (antitrust) ξεκίνησε να διερευνά τη συμφωνία της Amazon με το Λουξεμβούργο για μειωμένη φορολόγηση, τον Οκτώβριο. Η ΕΕ εστιάζεται στο αν το Λουξεμβούργο παραβίασε κανόνες της που αφορούν τις κρατικές χορηγήσεις συνάπτοντας συμφωνία που επιτρέπει στην Amazon να λειτουργεί σχεδόν εντελώς αφορολόγητα στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της ΕΕ είπε στις αρχές Μαΐου ότι η ΕΕ δεν θα προλάβει την προθεσμία του Ιουνίου για να βγάλει απόφαση του αν οι φορολογικές συμφωνίες μεταξύ μελών-κρατών με την Amazon και άλλες εταιρείες, όπως η Apple και η Starbucks, ήταν νόμιμες, γιατί τους λείπουν ακόμα στοιχεία.

Το Λουξεμβούργο έχει αντιμετωπίσει πυρά διεθνώς μετά από αποκαλύψεις μέσων ενημέρωσης τον Νοέμβριο, βάσει εγγράφων που είχαν διαρρεύσει (τα λεγόμενα «LuxLeaks») με λεπτομέρειες για το ρόλο που έπαιξε το μέλος αυτό της ΕΕ, βοηθώντας εταιρείες να διοχετεύσουν τα κέρδη τους μέσω του Λουξεμβούργου για να πληρώνουν χαμηλούς φόρους αντί των ψηλότερων φόρων σε χώρες όπου η εταιρεία είχε περισσότερες πωλήσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.