Quantcast
Το σχέδιο για δωρεάν Wi-Fi σε ολόκληρη τη χώρα – Πού θα εγκατασταθεί το δίκτυο - enikonomia.gr
share

Το σχέδιο για δωρεάν Wi-Fi σε ολόκληρη τη χώρα – Πού θα εγκατασταθεί το δίκτυο

δημοσιεύτηκε:

Διαδίκτυο παντού και για όλους είναι το επόμενο μεγάλο ψηφιακό σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στην εγκατάσταση ελεύθερου Wi-Fi σε κοινόχρηστους χώρους σε όλη τη χώρα, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Του Γιώργου Σιαδήμα

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρόγραμμα «Wi-Fi 4Greece» και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τον Σεπτέμβριο αναμένεται η εγκατάσταση κεραιών στα πρώτα σημεία σε όλη την επικράτεια.

Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση τουλάχιστον 2.600 κεραιών για να υπάρχει ελεύθερο Wi-Fi. Ουσιαστικά θα δίνεται η δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi Hotspots σε υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους.

Το όλο πρόγραμμα έχει οργανώσει και «τρέχει» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με τους συνεργάτες του. Ο διαγωνισμός για τις εταιρείες που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε πλέον σε διαδικασία οριστικοποίησης των αναδόχων, οι οποίοι και θα τοποθετήσουν τις κεραίες στους δήμους.

Μάλιστα, στις 9 Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία-πλαίσιο με τους αναδόχους και θα ακολουθήσει η διαδικασία τελικών υπογραφών ώστε να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο η εγκατάσταση των πρώτων σημείων.

Επιστολή Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021, έχουν στείλει επιστολή σε όλους τους δημάρχους, ενημερώνοντάς τους για την όλη διαδικασία και για το πώς θα γίνει η κατανομή σημείων σε όλους τους δήμους.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήθελε να έχει εικόνα για το ποιοι δήμοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ώστε να τρέξουν τα χρονοδιαγράμματα και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η κατανομή των Wi-Fi Hotspots στους δήμους στηρίζεται σε έναν αλγόριθμο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον πληθυσμό και τους οικισμούς, με μίνιμουμ δύο ή τρία σημεία συνολικά για τον κάθε δήμο. Από εκεί και πέρα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να αιτηθούν αιτιολογημένα 50% επιπλέον σημεία.

Οι τουριστικές περιοχές που εμφανίζουν μεγάλη αύξηση εποχιακών επισκεπτών, καθώς και όσοι έχουν χαρακτηριστεί ορεινοί δήμοι, μπορούν να προτείνουν επιπλέον 10 σημεία. Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι δήμοι των τουριστικών ή ορεινών περιοχών μπορούν να αιτηθούν είτε το 50% των σημείων που τους αναλογούν είτε εναλλακτικά 10 σημεία ακόμα. Οχι συνδυαστικά και τις δύο επιλογές.

Η δράση στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε δήμους της επικράτειας όπου παρατηρείται υστέρηση και στην παροχή προστιθέμενης αξίας σε αναπτυξιακές δραστηριότητες στις συγκεκριμένες περιοχές.

Έτσι το Wi-Fi θα είναι προσιτό σε κατηγορίες χρηστών που δεν βρίσκονται απαραίτητα σε κάποιο σταθερό. Παράλληλα, πέρα από τους μόνιμους κατοίκους, το δωρεάν Wi-Fi θα το χρησιμοποιούν και οι επισκέπτες.

Έως τώρα, οι περισσότεροι δήμοι έχουν απαντήσει πως θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και ήδη έχουν αποστείλει τα σημεία ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, από τους 332 δήμους συνολικά σε όλη τη χώρα έχουν στείλει τα προτεινόμενα σημεία εγκατάστασης 270 με 280, από τους υπόλοιπους που εκκρεμούν κάποιοι επεξεργάζονται ακόμα τα στοιχεία, ενώ μόνο οκτώ δήμοι έχουν απαντήσει αρνητικά.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.