Quantcast
Ψηφιακή βιντεοκάμερα λειτουργεί χωρίς μπαταρία! - enikonomia.gr
share

Ψηφιακή βιντεοκάμερα λειτουργεί χωρίς μπαταρία!

δημοσιεύτηκε:

Την πρώτη ψηφιακή βιντεοκάμερα που αυτοτροφοδοτείται πλήρως με ενέργεια, χωρίς να χρειάζεται κάποια εξωτερική ενεργειακή πηγή (μπαταρία), κατασκεύασαν οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή επιστήμης των υπολογιστών Σρι Ναγιάρ, ο οποίος διευθύνει και το Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης.

Ειδικότερα, η κάμερα λειτουργεί χωρίς μπαταρία επειδή τα εικονοστοιχεία (pixels) της μετατρέπουν το φως που πέφτει πάνω της σε ηλεκτρική ενέργεια.

Πάντως από την έρευνα αυτή διαπιστώθηκε ότι ο συνδυασμός μίας κάμερας με ένα φωτοβολταϊκό  έχει ως αποτέλεσμα τα pixel να δημιουργούν μία εικόνα αλλά και να παράγουν ηλεκτρισμό με τον οποίο τροφοδοτείται και συνεχώς η ίδια η κάμερα.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι όταν η κάμερα δεν τραβά εικόνες ή δεν βιντεοσκοπεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον χρήστη ως φορτιστής για άλλες συσκευές, (π.χ κινητό τηλέφωνο).

Η κάμερα-φωτοβολταϊκό λοιπόν διαθέτει έναν αισθητήρα μόνο 30Χ40 pixels, που μπορεί να τραβήξει ένα καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Οι ερευνητές  των ΗΠΑ έχουν θέσει ως στόχο να σμικρύνουν τον αισθητήρα της κάμερας στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να χωράει σε ένα ευρέως αξιοποιήσιμο τσιπάκι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.