Quantcast
Μεγάλη Ευρω - Αραβική Σύνοδος τον Νοέμβριο στην Αθήνα - enikonomia.gr
share

Μεγάλη Ευρω – Αραβική Σύνοδος τον Νοέμβριο στην Αθήνα

δημοσιεύτηκε:

Η δημιουργία ενός Ευρω-αραβικού επιχειρηματικού συνδέσμου αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της πρώτης Ευρω-Αραβικής Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Αθήνα.

Όπως αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές, την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί Ευρω-αραβική συνάντηση υψηλού επιπέδου με στόχο τη χάραξη μίας συνεκτικής περιφερειακής πολιτικής, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αραβικού κόσμου.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ υποστήριξη στην πρωτοβουλία έχουν εκφράσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην εκδήλωση έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του και ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ σύντομα αναμένεται επιβεβαίωση και από αρχηγούς κρατών του αραβικού κόσμου.

Θεματικά, το συνέδριο θα κινηθεί κυρίως σε δύο διαστάσεις: Μία οικονομική όσον αφορά σε επενδύσεις, ενέργεια, υποδομές, εμπόριο και μία πολιτική για θέματα ασφάλειας, μετανάστευσης, σταθερότητας. Στο περιθώριο των συζητήσεων σχεδιάζονται επιχειρηματικές συναντήσεις και παρουσιάσεις σε υποψήφιους επενδυτές. Στόχος του συνεδρίου είναι να αναζητηθεί μία κοινή προσέγγιση στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και η προώθηση της συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

Από ελληνικής πλευράς, οι διοργανωτές ανέφεραν ότι θα συμμετάσχουν o υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επίσης, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Ιωάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γεώργιος Τσίπρας, ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, Βελισσάριος Δότσης, επιχειρηματίες και διοικητές οργανισμών που δραστηριοποιούνται στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική.

Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου απαρτίζουν ο Tawfic Khoury, πρόεδρος του Al-Iktissad Wal-Aamal Group, ο Χρήστος Φώλιας, πρώην υπουργός Ανάπτυξης, πρώην πρόεδρος του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης, ο Faysal Abou Zaki, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Al-Iktissad Wal-Aamal Group και ο Συμεών Γ. Τσομώκος, ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Forum Δελφών.

«Οι μακραίωνες οικονομικές και πολιτισμικές σχέσεις των αραβικών κρατών με την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσουν προς όφελος και των δύο. Αυτή η μεγάλη συνάντηση αποτελεί μία σημαντική κίνηση ενδυνάμωσης αυτών των σχέσεων και ευχαριστούμε ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη αυτής της πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας», δήλωσε για το συνέδριο ο Faysal Abou Zaki, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του αραβικού εκδοτικού ομίλου Al-Iktissad Wal-Aamal Group.

Επίσης, επεσήμανε ότι τρίτος σημαντικότερος εταίρος του αραβικού κόσμου μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι η ΕΕ και υπογράμμισε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για διασυνοριακές επενδύσεις. «Η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μπορεί να λύσει και άλλα ζητήματα, όπως πολιτικά και ανθρωπιστικά», πρόσθεσε.

Στρατηγικός εταίρος και χορηγός της εκδήλωσης είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Μέσης Ανατολής, Consolidated Contractors Company (CCC). Ο εκπρόσωπός της, Magdi El Hallawani, σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις μπορούν να φτάσουν σε υψηλότερο επίπεδο.

Ο επικεφαλής του γραφείου του γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Βασίλης Ζάρμπαλης, αναφέρθηκε στη σημασία τέτοιων προσπαθειών για την αύξηση των εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Το συνέδριο αυτό είναι μία κίνηση εξωστρέφειας και μία ευκαιρία για τη χώρα μας, να αναλάβει ενεργό ρόλο στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του αραβικού κόσμου. Η διοργάνωση μίας τέτοιας συνάντησης στη χώρα μας θα αναδείξει τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζει το εξαιρετικό επίπεδο, στο οποίο βρίσκονται οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις αραβικές χώρες», τόνισε ο κ. Τσομώκος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.