Quantcast
Παπαδημούλης: «Νίπτει τας χείρας του» ο Ντράγκι για τα δάνεια σε distress funds - enikonomia.gr
share

Παπαδημούλης: «Νίπτει τας χείρας του» ο Ντράγκι για τα δάνεια σε distress funds

δημοσιεύτηκε:

Στις ελληνικές αρχές παραπέμπει τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σχετικά με ερώτηση του κ. Παπαδημούλη για τις αποκαλύψεις των LuxLeaks και την αγορά δανείων ελλήνων πολιτών σε distress funds του εξωτερικού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κ. Παπαδημούλη, την ίδια στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται, από το 2010, στο μικροσκόπιο της τρόικας και της ΕΚΤ, ο Mario Draghi «νίπτει τας χείρας του» αναφορικά με τις αποκαλύψεις των LuxLeaks για το ξεπούλημα δανείων Ελλήνων πολιτών σε distress funds του εξωτερικού, παραπέμποντας στις «αρμόδιες εθνικές αρχές» της Ελλάδας.

Ta παραπάνω προκύπτουν από απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του έθετε το θέμα των αποκαλύψεων των LuxLeaks αναφορικά με το «distress fund Zeus Recovery, θυγατρική της αυστριακής τράπεζας BAWAG-PSK, που αγόρασε, σε εξευτελιστικές τιμές, δάνεια Ελλήνων πολιτών από ελληνικές τράπεζες», οι τιμές των οποίων έφτασαν μέχρι και το 3,88% της ονομαστικής αξίας.

Ο έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε από ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη να τον ενημερώσει «πόσα είναι τα δάνεια που έχουν πουλήσει ελληνικές τράπεζες σε distress funds, από το 2008 μέχρι σήμερα», «ποιες ήταν οι τιμές πώλησης και ποιες οι ονομαστικές αξίες των δανείων αυτών», καθώς επίσης, «για ποιους λόγους οι εν λόγω τράπεζες δεν απευθύνθηκαν στους ίδιους τους δανειολήπτες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα αγοράς του δανείου τους, με αντίστοιχες «εκπτώσεις» στην ονομαστική αξία».

Στην απάντησή του ο Mario Draghi, παρά το γεγονός ότι από το 2010 μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο μικροσκόπιο της τρόικας και της ΕΚΤ, έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με την έγκρισή τους και έχουν διενεργηθεί 3 stress-tests στις ελληνικές τράπεζες, από τη μια, αρνείται να απαντήσει για το ξεπούλημα δανείων των Ελλήνων πολιτών, σε εξευτελιστικές τιμές, σημειώνοντας ότι «τα γεγονότα που αναφέρετε συνέβησαν πολύ προτού η ΕΚΤ αναλάβει καθήκοντα τραπεζικής εποπτείας στις 4 Νοεμβρίου 2014» και από την άλλη, παραπέμπει για το θέμα στις ελληνικές αρχές, δηλώνοντας ότι «θα σας συνιστούσα εν προκειμένω να απευθύνετε το ερώτημά σας στις αρμόδιες εθνικές αρχές».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.