Quantcast
Αγώνα δίνουν κάθε μήνα τα ασφαλιστικά ταμεία για να καταβάλλουν τις συντάξεις - enikonomia.gr
share

Αγώνα δίνουν κάθε μήνα τα ασφαλιστικά ταμεία για να καταβάλλουν τις συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Mάχη για να καταβάλλουν τις συντάξεις δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία,αφού τα έσοδα έχουν περιοριστεί  ενώ τα ελλείμματα μεγαλώνουν δραματικά.

Παρά τις καλές προθέσεις και τις διαβεβαιώσεις της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας για απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων,είναι κοινό μυστικό ότι οι διοικήσεις των ταμείων δίνουν αγώνα  κάθε μήνα προκειμένου να εξασφαλίσουν το απαραίτητο κονδύλι για να πάρουν  στην ώρα τους τις συντάξεις τους οι δικαιούχοι.Η ρευστότητα των ασφαλιστικών ταμείων είναι και το βασικότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει με το καλημέρα ο Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Το ΙΚΑ πριν λίγες ημέρες ” δανείστηκε” 120 εκατομμύρια από τον ΟΠΑΔ ενώ δεν κατέβαλε στον ΕΟΠΥΥ δόση που ανερχόταν στα 140 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ το επόμενο διήμερο θα είναι αποφασιστικής σημασίας προκειμένου να εξερευθούν 10 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για την καταβολή των συντάξεων στους ελεύθερους επαγγελματίες.Ο προυπολογισμός του ΟΑΕΕ προβλέπει ότι  το έλλειμμα φέτος θα ειναι περίπου 560 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως έχει αποκαλύψει η  «Αγορά», ο μεγάλος φόβος υπήρχε εδώ και δύο μήνες  για τις συντάξεις Μαρτίου ενώ κρίσιμο είναι όλο το επόμενο τετράμηνο.

Το ΙΚΑ που βρίσκεται στο “κόκκινο” είχε προχωρήσει τον προηγούμενο μήνα σε συναλλαγές repos 10 ημερών για την άντληση 135 εκατομμυρίων ευρώ και σε έκτακτη επιχορήγηση 150 εκατ. ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να καταβάλλει τις συντάξεις.

Η μεγάλη ασφυξία για τα ταμεία ξεκίνησε  κινδυνεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία,  από τον Οκτώβριο και μετά καθώς  καταγράφεται υστέρηση 16- 17% στα προσδοκώμενα έσοδα, ανοίγοντας έτσι μια «τρύπα» περίπου 400 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο!

Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η ρύθμιση των οφειλών (οι αιτήσεις που υποβάλλονται κάθε ημέρα έπεσαν τον Ιανουάριο κάτω από 1.000 την ημέρα). Η νέα ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να πάρει το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες για το θέμα των οφειλών προς τα ταμεία.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.