Quantcast
Eυρωζώνη: Θολή εικόνα για τις παροχές Τσίπρα - enikonomia.gr
share

Eυρωζώνη: Θολή εικόνα για τις παροχές Τσίπρα

δημοσιεύτηκε:

Αντιφατική εικόνα σχετικά με το χρονικό ορίζοντα για το «ξεπάγωμα» της επεξεργασίας των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δημιουργούν οι εκατέρωθεν διαρροές από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα.

Χθες το απόγευμα η εικόνα που έδιναν αξιωματούχοι της ευρωζώνης ήταν ότι μέχρι σήμερα θα επιτυγχάνονταν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, μέσω των γραπτών διαβεβαιώσεων που θα έστελνε η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την διόρθωση των εξαγγελιών της ελληνικής κυβέρνησης σε περίπτωση απόκλισης από τους συμφωνηθέντες στόχους.

Η συμφωνία αυτή θα οδηγούσε στην ομαλοποίηση της κατάστασης, δηλαδή στο «ξεμπλοκάρισμα» της επεξεργασίας των μέτρων για το χρέος στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητα, που αποφασίστηκε ως αντίδραση των θεσμών στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Με άλλα λόγια προς το παρόν και οι εξαγγελίες Τσίπρα παγώνουν με τη σειρά τους.

Παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη


«Σημειώνουμε σταθερή πρόοδο, δεν έχουμε όμως φτάσει ακόμη σε συμφωνία. Υποθέτω ωστόσο ότι αυτό μπορεί να γίνει αύριο», ανέφερε χθες το απόγευμα αξιωματούχος της Ευρωζώνης με πρόσβαση στη διαπραγμάτευση, ενώ άλλος αξιωματούχος εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση σύντομα και πως δεν θα χρειαστεί καμία νέα συνεδρίαση των αρμόδιων οργάνων της Ευρωζώνης.

Χθες το βράδυ, διαρροές από ελληνικές κυβερνητικές πηγές αυτή τη φορά, υποστήριζαν ότι δεν θα σταλεί σήμερα η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στους θεσμούς και πως θα προηγηθεί επιστολή των δανειστών στην οποία θα λένε τι ακριβώς θέλουν.

Οποιαδήποτε πρόβλεψη για το τι θα μπορούσε να συμβεί σήμερα σε σχέση με την εμπλοκή αυτή είναι παρακινδυνευμένη. Σε κάθε περίπτωση τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για επίτευξη συμφωνίας πριν από το Χριστούγεννα, δεδομένου αύριο είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα για τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επόμενη εργάσιμη είναι στις 3 Ιανουαρίου.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.