Quantcast
Ευρεία συμφωνία για αλλαγή του ΠΕΣΔΑ - enikonomia.gr
share

Ευρεία συμφωνία για αλλαγή του ΠΕΣΔΑ

δημοσιεύτηκε:

Την ευρεία συμφωνία όλων των εμπλεκομένων σε μια διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων -σε σχέση με τα 4 μεγάλα εργοστάσια- πιστοποίησε το τριήμερο διεθνές συνέδριο, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ για τη «βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική».

Το νέο μοντέλο, στο οποίο συγκατατέθηκαν οι εμπλεκόμενοι (δήμοι, φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συλλογικοί φορείς ιδιωτών), συνάδει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Περιφερειακής Αρχής.

Συγχρόνως επισημάνθηκε ότι απώτατο χρονικό όριο για τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό περί τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) αποτελεί ο ερχόμενος Σεπτέμβριος, διαφορετικά θα χαθούν περίπου 700 εκατ. ευρώ (από το «παλιό» και το νέο ΕΣΠΑ) χρηματοδότησης από την ΕΕ.

Το νέο μοντέλο συνοψίζεται στην έμφαση στην αποκεντρωμένη διοίκηση με μικρά συστήματα ομάδας δήμων ή μεμονωμένων δήμων, στη δυναμική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων και στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Από τον διάλογο, που συστηματοποιήθηκε στη διάρκεια του συνεδρίου, θα προκύψει ο επανασχεδιασμός της τελικής διάθεσης απορριμμάτων στη Φυλή.

Ο σχεδιασμός θα προχωρήσει με επισπεύδοντα τον ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομών Αττικής) και τις προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις άλλες μελέτες. Όπως τονίσθηκε, ο σχεδιασμός θα προχωρήσει χωρίς να «ανοιχτούν» ζητήματα αλλαγής της νομοθεσίας, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι προθεσμίες.

Ο προϋπολογισμός του ΕΔΣΝΑ θα προβλέπει κονδύλια για τη στήριξη των δήμων. Θα υπάρξει τεχνική υποστήριξη, προκειμένου οι δήμοι να συντάξουν Τοπικά Σχέδια Δράσης. Σύντομα θα παραδοθεί ένα πρότυπο σχέδιο Τοπικού Σχεδίου Δράσης και οδηγίες για τους δήμους που δεν έχουν πρότερη εμπειρία. Επίσης, θα υπάρξει υποστήριξη με μελέτες για την ίδρυση και λειτουργία στους δήμους Πράσινων Σημείων (σημεία, των οποίων ο αριθμός θα ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου, στα οποία θα προσέρχονται οι δημότες και οι υπηρεσίες του δήμου για να εναποθέτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά).

Στον σχεδιασμό θα συμμετάσχουν οι φορείς που ελέγχονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως ο ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακλύκλωσης), τα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης (που θα κληθούν να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία τους για καλύτερη απόδοση) και οι συλλογικοί φορείς ιδιωτών, όπως ο ΣΕΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης), η ΕΕΣΔΑ (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), η ΣΕΠΑΝ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων) κ.α..

Συγχρόνως, θα υπάρξει «αλληλοτροφοδότηση» μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ για νομοθετικές ρυθμίσεις. Όπως σημείωσε το μέλος του ΕΔΣΝΑ, μηχανικός Περιβάλλοντος και πρώην δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού, που παρουσίασε χθες το βράδυ τα συμπεράσματα του συνεδρίου, «επιζητείται ένα σταθερό πλαίσιο, στο οποίο θα δράσουμε. Η πολιτική συγκυρία είναι ιδανική, διότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και Περιφέρειας». Πρόσθεσε ότι από με τον νέο σχεδιασμό «διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των έργων. Ο χαρακτήρας των δράσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι δημόσιος. Το Δημόσιο κάνει προμήθειες από τους ιδιώτες, αλλά ο δημόσιος χαρακτήρας είναι βασική αρχή του προγράμματος».

Η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής έγινε ευρέως αποδεκτή, χωρίς να λείψουν αμφισβητήσεις -όσον αφορά στην κατάργηση των 4 εργοστασίων- με κυρίαρχα διατυπωμένο το ερώτημα «και μετά την κατάργηση των εργοστασίων, τι;» Το ερώτημα τέθηκε κυρίως από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη.

Επιφυλάξεις, αλλά και ενστάσεις, επίσης διατυπώθηκαν από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσον αφορά τη χωροθέτηση των Τοπικών Σχεδίων Δράσης. «Σε όσους καταθέτουν ενστάσεις για τα Τοπικά Σημεία Δράσης» σημείωσε ο κ. Ιατρού «τους καλούμε να διαβάσουν τη νομοθεσία».

Διαφορετικές απόψεις διατυπώθηκαν σε ό,τι αφορά τον όγκο των απορριμμάτων που θα απομένουν για τελική επεξεργασία. Κατατέθηκαν από επιστήμονες αντικρουόμενα σενάρια, τα οποία -όπως σημείωσε ο κ. Ιατρού- χρειάζονται περαιτέρω τεκμηρίωση.

Επίσης, διαφορετικές επιστημονικές απόψεις -με παραδείγματα- κατατέθηκαν για τον τρόπο διαχείρισης των τελικών απορριμμάτων. Αυτές, σημειώθηκε, θα κριθούν με βάση τα επιστημονικά και τεχνικά επιχειρήματα.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Ιατρού, ο σχεδιασμός του νέου ΠΕΣΔΑ θα πορευθεί με βάση τον νόμο, τη βιωσιμότητα, τα οικονομικά κόστη, τα τεχνικά στοιχεία και τις προοπτικές.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.