Quantcast
Bloomberg: Κίνδυνος για τις τράπεζες η καθυστέρηση στην αξιολόγηση - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Κίνδυνος για τις τράπεζες η καθυστέρηση στην αξιολόγηση

δημοσιεύτηκε:

Από την τελευταία “έκρηξη” της κρίσης στην Ελλάδα το 2015, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειωμένα κεφάλαια, αυξημένες ζημιές και καταρτίζουν σχέδια για τη μείωση του “βουνού” επισφαλών δανείων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι νέες εντάσεις γύρω από τη διαπραγμάτευση Ελλάδας-δανειστών -ήτοι η καθυστέρηση στη β’ αξιολόγηση- θέτει την πρόοδο των τραπεζών σε κίνδυνο. Περίπου 1,3% των καταθέσεων “βγήκαν” από τις τράπεζες τον Ιανουάριο, ενώ τα επισφαλή δάνεια έχουν αυξηθεί, κάτι που ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας αποδίδει στους δανειολήπτες, που χρησιμοποιούν το αδιέξοδο με τους πιστωτές ως δικαιολογία για να αποφύγουν τις πληρωμές τους.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, με την κυβέρνηση να προβλέπει μια συμφωνία εντός Μαρτίου ή αρχές Απριλίου.

“Όσο περισσότερο καθυστερούμε στην άρση του αδιεξόδου, τόσο πιο επιζήμιο θα γίνει αυτό για τις τράπεζες”, δήλωσε ο Federico Santi, αναλυτής της Eurasia Group.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες -Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και η Alpha Bank- έχουν σημειώσει πρόοδο από το 2015, όταν το 26% του συνόλου των καταθέσεων αντλήθηκαν λόγω ανησυχιών ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα. Αυτό διακόπηκε μόνο όταν οι τράπεζες έκλεισαν για τρεις εβδομάδες και επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί έλεγχοι στις αναλήψεις και τη διακίνηση των χρημάτων στο εξωτερικό και η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα πακέτο διάσωσης 86 δισ. ευρώ, το τρίτο της από το 2010.

Η ανακεφαλαιοποίηση 14,4 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2015 από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τους ιδιώτες επενδυτές ενίσχυσε τους ισολογισμούς των τραπεζών. Το ΤΧΣ παραμένει ο μεγαλύτερος επενδυτής σε όλες τις τράπεζες, εκτός από μία. Για πρώτη φορά από το 2010, τρεις από τις τέσσερις τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν ετήσια κέρδη την επόμενη εβδομάδα.

Η προοπτική ανάκαμψης έχει προσελκύσει επενδυτές, αναφέρει το πρακτορείο, ωστόσο όπως εκτιμά μέχρι να “ξεφορτωθούν” οι τράπεζες το “κακό” χρέος, η πιθανότητα να εξασφαλίσουν στις επιχειρήσεις τα αναγκαία κεφάλαια είναι μικρή.

“Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φράζουν τους τροχούς του συνόλου της οικονομίας”, δήλωσε ο Πάρις Μαντζιάρας, αναλυτής της Pantelakis Securities.

Πηγή: Capital.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.