Quantcast
LIVE το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα - Όλες οι εξελίξεις - enikonomia.gr
share

LIVE το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα – Όλες οι εξελίξεις

δημοσιεύτηκε:

Σε θρίλερ εξελίσσεται το Eurogroup, με τις διαβουλεύσεις να είναι πυρετώδεις προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Οι επαφές, διμερείς και πολυμερείς, από τις 8 μ.μ. είναι συνεχείς, καθώς εκείνη την ώρα διεκόπη η κύρια συνεδρίαση, η οποία τελικά άρχισε και πάλι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς συνάντησης ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ και τον Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, πληροφορίες έλεγαν πως υπήρξε ένα συμβιβαστικό κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν.


Έχοντας ήδη νομοθετήσει τα σημαντικότερα από τα
προαπαιτούμενα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η ελληνική αντιπροσωπεία
προσδοκά σε μια επίτευξη πολιτικής
και συνολικής συμφωνίας για το χρέος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της έκθεσης συμμόρφωσης (compliance report) που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, έχει λάβει το πράσινο φως από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

“Πράσινο φως” από το EuroWorking Group για τα προαπαιτούμενα

Χωρίς κάποια ένσταση επικυρώθηκε η έκθεση των δανειστών
για τα προαπαιτούμενα από το σημερινό EuroWorking Group (EwG) το οποίο
προηγήθηκε της συνεδρίασης του Eurogroup.




Αυτό επιβεβαίωσε κυβερνητική πηγή, η οποία ανέφερε επίσης, πως κατά την πρωινή
συνεδρίαση ξεκίνησε και η συζήτηση για το χρέος,
η οποία συνεχίζεται σε επίπεδο υπουργών στο Eurogroup.



«Υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις» σημείωσε η ίδια πηγή
σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπενθυμίζοντας επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα
είναι τελευταίο στην ατζέντα του Eurogroup και η σημερινή συνεδρίαση
προβλέπεται να είναι μακρά.



Νωρίτερα, πηγή από την Ευρωζώνη έλεγε πως οι συζητήσεις μπορεί να
“τραβήξουν” μέχρι αργά το βράδυ ή και να συνεχιστούν το πρωί της
Τρίτης.











Μπορείτε να παρακολουθήσετε live όλες τις εξελίξεις εδώ:















































Σόιμπλε: Στο τέλος του προγράμματος τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος


«Ελπίζω σήμερα να φτάσουμε
σε λύση για το ελληνικό χρέος», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ο Γερμανός
Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε «πολύ
σημαντική» την ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο.


«Θα δούμε τα μεσοπρόθεσμα. Δεν μπορεί αυτό να αποφασιστεί
πριν το τέλος του προγράμματος και χωρίς εντολή», σημείωσε ο Γερμανός
αξιωματούχος, που υπογράμμισε παράλληλα πως «για την Ελλάδα, πρέπει να
προβλεφθεί η ανάπτυξη για τις επόμενες δεκαετίες».

«Το ΔΝΤ έχει κάνει μια ανάλυση που δεν ταυτίζεται με την ΕΕ θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ», ανέφερε επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Μοσκοβισί: Υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές για συμφωνία





















«Η Ελλάδα
έχει κάνει αυτό που της αναλογεί. Πρέπει τώρα να προσεγγίσουμε μια συμφωνία, αν
όχι να φτάσουμε σε αυτή, η οποία θα περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του χρέους και
θα επιτρέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Νομίζω πως είμαστε
κοντά σε συμφωνία» δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.


Προσερχόμενος
στη συνεδρίαση του Eurogroup
ο Ευρωπαίος Επίτροπος επεσήμανε ότι «υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές για
μια συμφωνία για την Ελλάδα. Βρισκόμαστε πράγματι κοντά στον διάδρομο
προσγείωσης».


Ο Πιέρ
Μοσκοβισί τόνισε ακόμη ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να δει ότι οι θυσίες του
αναγνωρίζονται. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να
παραμείνει στην Ευρωζώνη και τώρα εμείς είμαστε υπεύθυνοι για μια έκθεση
συμμόρφωσης για το χρέος».


Αναφερόμενος
στην έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Κομισιόν είπε ότι «όπως
φαίνεται και από τα προαπαιτούμενα είναι θετική».

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει σήμερα η τελική συμφωνία για το χρέος

Δουλεύουμε για να υπάρξει στο σημερινό Eurogroup συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά στα μέτρα για το ελληνικό χρέος, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάνοντας σαφές ότι το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη εξειδίκευσή τους.

Σήμερα, είπε, θα συζητηθεί η εξειδίκευση των μέτρων, αλλά η επίσημη απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος, αν χρειαστεί.

«Περιμένω και εργάζομαι για μια συμφωνία σήμερα, αλλά δε θα είναι η τελική συμφωνία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogoroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αναφορικά με την έγκριση της δόσης προς την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι, αν όλα πάνε καλά, θα αποφασισθεί σήμερα.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν οι διαφορές μεταξύ των προβλέψεων του ΔΝΤ και αυτών της ΕΕ σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι θα ήταν καλό να υπάρξει σύγκλισή τους έως το τέλος του προγράμματος, το επόμενο έτος, όταν θα αποφασισθούν επίσημα τα μέτρα για το χρέος.

Δεν βλέπει συμφωνία για το χρέος και ο Νούναν

Για διάσταση απόψεων σχετικά με το ελληνικό χρέος μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν έκανε λόγο ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μίκαελ Νούναν.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει σήμερα συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς η συζήτηση για το χρέος, όπως είπε, είναι «διαφορετική».

Εμφανίστηκε παρά ταύτα αισιόδοξος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, λέγοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανάψουν το πράσινο φως.

Λε μερ: Πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία

«Θα ήθελα να χαιρετήσω τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, διότι ήταν δύσκολες αποφάσεις. Δύσκολες πρώτα απ’ όλα για τον ελληνικό λαό», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ.

«Είναι πολύ σημαντικό να είναι καταγεγραμμένες αυτές οι αποφάσεις. Πιστεύω ότι τώρα πρέπει να συνομολογήσουμε μια συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup. Διότι ο ελληνικός λαός καταβάλλει προσπάθειες κι εμείς ως Eurogroup πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να έχει ένα καλύτερο και πιο θετικό μέλλον», πρόσθεσε.

Όβερτβελντ: Να είμαστε προσεκτικοί στο ζήτημα του χρέους

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επισήμανε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Όβερτβελντ συμπλήρωσε ότι οι όροι δανειοδότησης της Ελλάδας είναι «ήδη καλοί», γεγονός το οποίο περιορίζει σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας.

Σέλινγκ: Το ΔΝΤ να σταματήσει να κωλυσιεργεί στο θέμα της Ελλάδας

Να σταματήσει να κωλυσιεργεί το ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας, ζήτησε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση τουEurogroup, επισημαίνοντας ότι «είναι σαφής η θέση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αναδιάρθρωση του οποίου έγινε εδώ και πολύ καιρό».

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου (ΑΡΑ) , ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι διαγραφή χρέους έγινε πριν από μερικά χρόνια, οι θεσμοί επιμένουν ότι το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί κατά 100%, οι Έλληνες πρέπει να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα και ακόμη ότι το χρέος είναι βιώσιμο και επομένως θα μπορούσε να καταβληθεί η επόμενη δόση.

«Το ΔΝΤ θεωρεί πως το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο. Εάν οι αριθμοί είναι τόσο άσχημοι, όσο τους υπολογίζει το ΔΝΤ, τότε το πρόγραμμα δεν έχει καμία λογική», σημείωσε ο ίδιος.

Τα πράγματα δεν θα ήταν δραματικά χωρίς το ΔΝΤ, ωστόσο αυτό θα αποτελούσε ένα λάθος σήμα, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών.

Κάζιμιρ: Πολιτικό ζήτημα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Πολιτικό ζήτημα χαρακτήρισε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ ενόψει του Eurogroup.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κάζιμιρ αναφέρει μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter τα εξής:
“Η εφαρμογή τέτοιων μέτρων για το χρέος πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρούς όρους που εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση μετά την λήξη του προγράμματος. Σχετικά με τα πιθανά μέτρα χρέους για την Ελλάδα, ακόμα πιστεύω ότι είναι περισσότερο πολιτικό το θέμα παρά πρακτικό. Η Ελλάδα δεν το έχει ανάγκη τώρα”.

Για την εκταμίευση της δόσης ο ίδιος είπε πως “όταν επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς η εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων, θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση χρημάτων, όχι νωρίτερα” και πρόσθεσε ότι “το παζλ της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα είναι σχεδόν πλήρες, αλλά μερικά κομμάτια εξακολουθούν να λείπουν”.






share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.