Quantcast
Ολοκληρώθηκε το Eurogroup με επίτευξη συμφωνίας - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup με επίτευξη συμφωνίας – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup με επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με πηγές τις Eυρωζώνης η δόση “κλείδωσε” στα 8,5 δισ. ευρώ και η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ 0 και 15 χρόνια.

Δείτε εδώ απευθείας τη συνέντευξη Τύπου.





Ή πατήστε εδώ για να δείτε live τις δηλώσεις

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP


Ο Τσίπρας για το Eurogroup: Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί

«Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί» είναι το μήνυμα αισιοδοξίας που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου για το ελληνικό ζήτημα και τη συνεδρίαση του Eurogroup, την ώρα που αποχωρούσε από το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Όλων η σκέψη ήταν στο Eurogroup, στη διάρκεια της Τριμερούς και όσο να προσέλθει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην αίθουσα για την υπογραφή της κοινής «Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης» ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχολίασαν πως ίσως είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες γι΄ αυτό το θέμα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε, με τον τρόπο του, ίσως μέχρι το τέλος του χρόνου που θα γίνει η 4η Τριμερής στην Κύπρο ο Αλέξης Τσίπρας πετύχει τη λύση που θέλει. Λίγη ώρα αργότερα στο γεύμα εργασίας οι δυο τους εξέφρασαν την ευχή και την επιθυμία η επόμενη Σύνοδος να βρει την Κύπρο επανενωμένη, μέσα από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.


Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος


Aισιόδοξος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup, προσερχόμενος στο κτίριο όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνέλευση του ESM.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν αναμένει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: “Είμαι αισιόδοξος”.


Σόιμπλε: Είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία





















Την εκτίμηση ότι στο σημερινό Eurogroup θα υπάρξει
συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα εξέφρασε ο
Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση
των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.


Όσον αφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασε την
πεποίθηση πως έχει βρεθεί ένας τρόπος που θα επιτρέπει τη συμμετοχή του στο
ελληνικό πρόγραμμα.


Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πιθανότατα στο πρόγραμμα για την
Ελλάδα χωρίς οικονομική συμβολή μέχρι τον Αύγουστο 2018, δήλωσε ο υπουργός
Οικονομικών της Γερμανίας.


Διευκρίνισε πάντως ότι η λύση για την Ελλάδα θα βασίζεται
στη συμφωνία του 2016.


Ακόμη, ο Βόλφγκαγνκ Σόιμπλε τόνισε ότι στο τέλος του
τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές.






















Μοσκοβισί: Θα υπάρξει συμφωνία και θα γίνει αποδεκτή από
όλους


Την εκτίμησή του του ότι στη σημερινή συνεδρίαση του
Εurogroup θα υπάρξει συμφωνία που θα γίνει αποδεκτή από όλες τις πλευρές,
εξέφρασε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών
Οικονομικών της Ευρωζώνης.



«Ελπίζω και πιστεύω, πιστεύω και ελπίζω ότι όχι μόνο είναι
δυνατή η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, αλλά και απολύτως αναγκαία», ανέφερε,
προσθέτοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τα
προαπαιτούμενα και αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο.



Μάλιστα, όπως είπε, αυτό δεν ήταν εύκολο γιατί λήφθηκαν
μέτρα που αφορούσαν τις συντάξεις, το αφορολόγητο και την αγορά εργασίας.





















Ντάισελμπλουμ: Είμαστε προς το τέλος του προγράμματος -
Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα


Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, προκειμένου η έξοδος της από το πρόγραμμα να είναι επιτυχής, έστειλε από το Λουξεμβούργο πριν την έναρξη του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμξεκαθαρίζοντας πως σήμερα δεν θα συζητηθεί το θέμα του χρέους σε αριθμούς.

«Ως πολιτικοί δεν συζητούμε τα μοντέλα που υιοθετούνται στους Θεσμούς, άρα θα συζητηθούν άλλα μοντέλα, συγκεκριμένες προβλέψεις για το που είναι η Ελλάδα σε επίπεδο ανάπτυξης, ειδικά για την Ελλάδα θα δούμε τι ξέρουμε τώρα», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Δεν θα μιλήσουμε σήμερα με αριθμούς για το χρέος, αυτοί θα έρθουν στο τέλος του προγράμματος», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Όσο για το ποιο είναι το μήνυμα του προς τους Έλληνες, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Πιστεύω ότι σήμερα θα έχουμε θετικά βήματα προς τα εμπρός, άλλωστε το ελπίζω δεδομένης της προσπάθειας που έχει κάνει η Ελλάδα. Βρισκόμαστε στο τελευταίο κομμάτι του προγράμματος, στο τελευταίο έτος του προγράμματος και πρέπει να προετοιμαστεί η Ελλάδα για την επόμενη φάση. Αυτή τη συζήτηση θα έχουμε από δω και πέρα. Είμαστε προς το τέλος του προγράμματος και πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, ώστε η έξοδος της από το πρόγραμμα να είναι επιτυχής».




Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Ο Ευκλείδης σήμερα θα φύγει με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά

«Αναμένω σήμερα ότι οΕυκλείδης θα φύγει με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά», δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Καζιμίρ εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα στο Bloomberg .

Ωστόσο στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ετήσιας συνόδου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο κ.Kazimir διευκρίνισε ότι σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Αισιόδοξη για συμφωνία η Μέρκελ



Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ελπίζει πως στο Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει νέες πληρωμές προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το Reuters.

«Φυσικά ελπίζω ότι θα δούμε αποτελέσματα στη συνάντηση του Eurogroup που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω εκταμιεύσεις για την Ελλάδα, μετά τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει», σημείωσε μεταξύ άλλων σε κοινές της δηλώσεις με τον Γιούρι Ράτας.

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Νομίζω ότι η σημερινή απόφαση θα αφορά στην εκταμίευση

Νομίζω ότι η σημερινή απόφαση θα αφορά στην εκταμίευση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Γιόχαν Γεργκ Σέλινγκ προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε: «Νομίζω ότι το ΔΝΤ πρέπει να λάβει μια απόφαση, εντός ή εκτός (του προγράμματος)».

Ντομπρόβσκις: Είμαι ευλόγως αισιόδοξος για μια συμφωνία στο Eurogroup

“Είμαι ευλόγως αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία”, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup o Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών μέχρι τώρα συμβαδίζουν με την άποψη Ντομπρόβσκις και την αισιοδοξία του ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία.



Λε Μερ: Χρειάζεται μία θετική δήλωση από το ΔΝΤ

“Θα κάνουμε όλοι ό, τι είναι δυνατόν για να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν την καθημερινή διαχείριση κρίσης” τόνισε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “πρέπει να καταλήξουμε σε μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες”.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως είναι απαραίτητη περισσότερη “σαφήνεια” εάν υπάρχει βούληση για “θετικό αποτέλεσμα” σήμερα.

«Χρειάζεται να μετακινηθούν όλες οι πλευρές λίγο από τη θέση τους και χρειάζεται και μία θετική δήλωση από το ΔΝΤ», κατέληξε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Γάλλος υπουργός.

Λαγκάρντ: Έρχομαι με εποικοδομητική προσέγγιση, ας ελπίσουμε σε μια καλή λύση

Φειδωλή και συγκρατημένη ήταν στις δηλώσεις της λίγο πριν από σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε «θα δούμε πώς θα πάει το Eurogroup. Ας ελπίσουμε να υπάρξει μια καλή λύση στο τέλος της συνεδρίασης. Είμαι πάντοτε αισιόδοξη».

Η Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε πως «όλες οι πλευρές έχουν δουλέψει σκληρά και εμείς από τη δική μας. Έρχομαι με εποικοδομητική προσέγγιση που όμως, στηρίζεται και σε αρχές, γιατί πρέπει να έχουμε μια προσέγγιση που στηρίζεται σε αρχές όσον αφορά στα χρήματα του Ταμείου».

«Θα συνεχίσουμε να επιλύουμε τις διαφορές και να μειώνουμε την απόσταση μεταξύ των διαφόρων μερών» πρόσθεσε η ίδια.



Πάντοαν: Αισιοδοξώ πως θα φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία

“Το κύριο θέμα του Eurogroup είναι η Ελλάδα. Αισιοδοξώ ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία”, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών των χωρών του ευρώ.

Ο κ. Πάντοαν πρόσθεσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι, αύριο, στη συνεδρίαση του Ecofin θα γίνει άμεση αναφορά στη χώρα του, και στις συστάσεις οικονομικής πολιτικής που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Δείτε το βίντεο με όλες τις δηλώσεις πριν από το Eurogroup



Συμφωνία στο Eurogroup δείχνει το Euroworking Group

Θετικά είναι τα μηνύματα που φτάνουν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Euroworking Group.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η εκταμίευση της δόσης παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Άγνωστο είναι ακόμα το ύψος της δόσης καθώς δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες εάν θα φτάσει τα 7 ή τα 9-9,5 δισ. ευρώ που θέλει η ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως πληροφορίες, θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να υπογράφει το κείμενο απόφασης του Eurogroup για το θέμα του χρέους. Θα υπάρχει αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαϊου.




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.