Quantcast
Φόβοι για μπλακ άουτ εν μέσω καύσωνα - enikonomia.gr
share

Φόβοι για μπλακ άουτ εν μέσω καύσωνα

δημοσιεύτηκε:

Δοκιμάζεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας που από χθες βρίσκεται αντιμέτωπο με το πρώτο καλοκαιρινό crash test, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης για την αδιάλειπτη χρήση των κλιματιστικών.

Η κατάσταση παρότι κρίνεται αντιμετωπίσιμη δεν παύει να είναι κρίσιμη καθώς η πρόβλεψη για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα και αύριο είναι 9.500 ΜW, όχι μακριά από τα ακραία για φέτος σενάρια βραδινής αιχμής που ανέρχονται στα 9.500 ΜW.

Εως και χθες η κατανάλωση ρεύματος ήταν σε συνήθη επίπεδα, με την πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ να κάνει λόγο για 7.950 ΜW στις 10 το βράδυ, έναντι 7.850 ΜW την Τρίτη. Δεν έλειψαν ωστόσο κάποια μεμονωμένα περιστατικά βλαβών, με χαρακτηριστικότερο την τρίωρη διακοπή ρεύματος στο Παλαιό Φάληρο.

Από σήμερα όμως οπότε οι θερμοκρασίες θα ανέβουν και τα κλιματιστικά θα πάρουν φωτιά, το σύστημα θα αρχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές του. Το στοίχημα για τους αρμόδιους φορείς είναι να μη φτάσει η κατάσταση στο παρά λίγο μπλακάουτ όπως τον περασμένο χειμώνα. Και τότε η ζήτηση είχε φτάσει τα 9.300 ΜW, αλλά η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης λόγω της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου και βλαβών σε μονάδες.

Στο σύνολό τους οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας και ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης διαβεβαιώνει για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Προσθέτει μάλιστα ότι έχουν προετοιμαστεί τα κατάλληλα «σχέδια άμυνας ως είθισται σε περιόδους κατά τις οποίες αναμένεται εμφάνιση υψηλών φορτίων λόγω ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών, όπως ο καύσωνας της εβδομάδας αυτής».

Επισημαίνει παράλληλα ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας ακριβώς λόγω της διαθεσιμότητας των μονάδων φυσικού αερίου, της δυνατότητας εισαγωγών μέσω των διασυνδέσεων από γειτονικές χώρες και της κατάστασης του συστήματος μεταφοράς.

Αυτό δεν σημαίνει, αναφέρουν τα Νέα, ότι ο πρώτος γερός καύσωνας δεν αποτελεί στοίχημα για όλους. Πολλώ δε μάλλον όταν το ηλεκτρικό σύστημα καλείται να αντεπεξέλθει δίχως τις δύο μονάδες της ΔΕΗ του Αμυνταίου, ισχύος 600 ΜW, που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας μετά την κατολίσθηση στο ομώνυμο ορυχείο.

Σήμερα η εγκαταστημένη ισχύς του συστήματος ηλεκτροδότησης στην Ελλάδα είναι 8.819 ΜW από θερμικές μονάδες, 3.017 ΜW από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και 4.872 ΜW από ΑΠΕ, που ως επί το πλείστον δεν μπορούν να δώσουν ενέργεια το βράδυ ή σε συνθήκες άπνοιας.

Για να ανακύψουν σοβαρά προβλήματα η αιχμή της ζήτησης πρέπει να πλησιάσει τα 10.000 ΜW όπως τον περασμένο Ιανουάριο όταν η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης.

Τότε η κορύφωση της ζήτησης ρεύματος είχε φτάσει κοντά στα 9.300 ΜW, κυρίως λόγω της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου και των εκτεταμένων βλαβών σε μονάδες και στο δίκτυο μεταφοράς.

Πηγή: enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.