Quantcast
'Ερχεται γερό «ψαλίδι» στα αναδρομικά ενστόλων, ειδικών μισθολογίων - enikonomia.gr
share

‘Ερχεται γερό «ψαλίδι» στα αναδρομικά ενστόλων, ειδικών μισθολογίων

δημοσιεύτηκε:

Την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία λειτουργούς του Δημοσίου προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών εβδομάδων και θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου.

Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι προχωρεί στην αποκατάσταση των αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων λειτουργών του Δημοσίου εφαρμόζοντας τα όσα ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2013 από την 1η-8-2012 σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που καταβάλλονταν βάσει ειδικών μισθολογίων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα αναδρομικά που θα καταβάλει η κυβέρνηση περιορίζονται τελικά μόνο στην περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2016 για τους ενστόλους, ενώ και για τις υπόλοιπες κατηγορίες εν ενεργεία λειτουργών του Δημοσίου περιορίζονται σε ακόμη πιο μικρότερες περιόδους, οι οποίες σε όλες τις περιπτώσεις έχουν καταληκτική ημερομηνία την 31η-12-2016.

Το κόλπο

Βάσει, δηλαδή, της νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, η αποκατάσταση των αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, καθηγητών ΑΕΙ και λοιπών δημοσίων λειτουργών θα γίνει μέχρι την ημερομηνία ισχύος του προηγούμενου μισθολογίου, ενώ στις αποδοχές που καταβλήθηκαν για την περίοδο από την 1η-1-2017 μέχρι και σήμερα δεν θα γίνει αναδρομική προσαρμογή, με το αιτιολογικό ότι από τις αρχές του 2017 ισχύουν νέα, εντελώς διαφορετικά ειδικά μισθολόγια για όλες αυτές τις κατηγορίες.

Ωστόσο, τα νέα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν από την 1η-1-2017 δεν εφαρμόστηκαν άμεσα από την ημερομηνία αυτήν, αλλά ένα χρόνο μετά. Ολόκληρο το 2017 οι λειτουργοί του Δημοσίου αμείβονταν με βάση τα προηγούμενα ειδικά μισθολόγια. Αλλά και τα νέα ειδικά μισθολόγια εφαρμόσθηκαν με ρήτρα διασφάλισης των αποδοχών που καταβάλλονταν μέχρι 31-12-2016. Προβλέφθηκε δηλαδή ότι σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι συνολικές αποδοχές με βάση τις νέες μισθολογικές ρυθμίσεις προέκυπταν χαμηλότερες των αποδοχών που καταβάλλονταν βάσει των όσων ίσχυαν με τα προηγούμενα μισθολόγια, δεν επιβάλλεται μείωση αποδοχών αλλά οι προκύπτουσες αρνητικές διαφορές καταβάλλονται ως «προσωπική διαφορά». Συνεπώς, οι αυξήσεις που προκύπτουν από την αποκατάσταση των αποδοχών στα επίπεδα πριν την 1η-8-2012, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, θα πρέπει να επεκταθούν και στα ποσά αποδοχών που καταβάλλονται από την 1η-1-2017 με τη μορφή προσαυξήσεων στα ποσά της «προσωπικής διαφοράς». Με απλά λόγια, η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει αναδρομικά και για την περίοδο από την 1η-1-2017 έως σήμερα.

Τι δικαιούνται

Βάσει των αποφάσεων που έχει εκδώσει το ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών που έγιναν, με το ν. 4093/2013, στα ειδικά μισθολόγια:

1) Οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες δικαιώθηκαν πλήρως και έχουν ήδη λάβει τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 με το νόμο 4093/2013. Το Δημόσιο οφείλει να τους καταβάλει ποσά αναδρομικών για το υπόλοιπο 50% των περικοπών. Παράλληλα δικαιούνται πλέον και προσαύξησης των «προσωπικών διαφορών» που λαμβάνουν κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (λόγω εφαρμογής νέου μισθολογίου αναδρομικά από την 1η-1-2017), κατά τα ακαθάριστα ποσά μηνιαίων αυξήσεων που προκύπτουν, για την περίοδο από 1-8-2012 έως 31-12-2017, εξαιτίας της επιβεβλημένης πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

2) Τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων δεν δικαιούνται αποκατάστασης των αποδοχών τους από την 1η-8-2012 που τέθηκαν σε ισχύ οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2012, αλλά από την 1η-1-2015, ημερομηνία που δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή τριών καθηγητών κατά των περικοπών του ν. 4093/2013. Μόνο οι τρεις καθηγητές που προσέφυγαν δικαιούνται πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους, δηλαδή αναδρομικά από την 1η-8-2012!

3) Για τους ιατρούς του ΕΣΥ, η απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ δεν προβλέπει αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 28η-2-2018, αλλά μόνο από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα! Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΣτΕ ορίζει ότι η αποκατάσταση των αποδοχών στα επίπεδα προ των περικοπών του ν. 4093/2013 πρέπει να γίνει για όλους του ιατρούς του ΕΣΥ μετά την 26η Φεβρουαρίου 2018, που είναι η ημερομηνία δημοσίευσης της συγκεκριμένης απόφασης! Οι μόνοι που δικαιούνται αναδρομικά για πολύ μεγάλο διάστημα είναι, σύμφωνα με το ΣτΕ, οι 4 ιατροί που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Τα αναδρομικά αυτών «μετρούν» από τον Οκτώβριο του 2014 έως και σήμερα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει και σ’ αυτούς αναδρομικά για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που ορίζει η απόφαση του ΣτΕ. Πιθανότατα δε τα αναδρομικά που θα χορηγηθούν στους ιατρούς του ΕΣΥ να καλύπτουν την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2014, που προσέφυγαν στο ΣτΕ 4 γιατροί, έως το τέλος του 2016.


Πηγή Πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.