http://www.enikonomia.gr/timeliness/199406,kotzias-eimai-o-pio-eftychis-paraititheis-ypourgos-exoterikon-tsi.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_199406_cd22cc1a3f-a14690d942845259.jpg Σε θερμό κλίμα έγινε η τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νίκο Κοτζιά στον Αλέξη Τσίπρα.Ο κ. Τσίπρας ... 10/20/2018 2:17:13 PM

Κοτζιάς: Είμαι ο πιο ευτυχής παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών - Τσίπρας: Φεύγεις σε ημέρα χαράς - Τι είπαν για τα μυστικά κονδύλια

Κοτζιάς: Είμαι ο πιο ευτυχής παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών - Τσίπρας: Φεύγεις σε ημέρα χαράς - Τι είπαν για τα μυστικά κονδύλια

Σε θερμό κλίμα έγινε η τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νίκο Κοτζιά στον Αλέξη Τσίπρα.Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς είχαν στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών μια θερμή χειραψία και ασπασμό με εναγκαλισμό. Νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς, προσερχόμενος στο υπουργείο, είχε δηλώσει χαμογελαστός στους δημοσιογράφους ότι είναι ο πιο ευτυχής παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών.


Ο Νίκος Κοτζιάς, ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχαρίστησε αρκετές φορές τον Αλέξη Τσίπρα που τον εμπιστεύτηκε για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ενώ δήλωσε ευτυχής, παρότι παραιτείται, για τις εξελίξεις στα Σκόπιαμε την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε περήφανος και ευτυχισμένος γιατί έχει γίνει το μεγάλο βήμα για την επίλυση του ονοματολογικού με την πΓΔΜ, αλλά και για τα δύο Προεδρικά Διατάγματα τα οποία είναι έτοιμα και επεκτείνουν την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας μας στα 12 μίλια.

«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την τιμή και την ευκαιρία που μου έδωσε να αναμετρηθώ με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς. Κάνοντας έναν απολογισμό των σχεδόν τεσσάρων ετών της θητείας ως υπουργού Εξωτερικών «υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού» όπως είπε, τόνισε ότι σήμερα τη χώρα μας την ακούν και την υπολογίζουν με βάση την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έγιναν, όπως είπε, στην επίλυση των ανοιχτών προβλημάτων με την Αλβανία, στο ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, αλλά και στην αλλαγή της ατζέντας του Κυπριακού.

«Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του "Μακεδονικού" με την υποστήριξή σας κύριε πρωθυπουργέ, φεύγω ευχαριστημένος», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ακόμη περήφανος διότι, όπως είπε, υπό την πολιτική γραμμή του πρωθυπουργού εστάλησαν 13 υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών στο ΥΠΕΞ στον εισαγγελέα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο θέμα του ελέγχου των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου, τονίζοντας ότι είναι το μόνο υπουργείο όπου υφίσταται ειδικός νόμος με σαφή διαδικασία ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε «αθλιότητες», αυτά που γίνονται τις τελευταίες ημέρες για τα απόρρητα κονδύλια και "δείχνει ότι σε πάρα πολλές πλευρές ακόμα τις ελληνικής κοινωνίας λείπει η σοβαρότητα και δημοκρατική ευαισθησία: Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα». «Αν ήταν αληθινά αυτά που έλεγαν και τα κάνουν συνειδητά, είναι σαν λένε σε τρίτες χώρες μην συνεργάζεστε με τους Έλληνες διότι θα σας εκθέσουν. Είναι άθλιο αυτό το πράγμα», είπε και υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να τα απαξιώνουμε όλα γιατί έτσι μας συμφέρει».Τέλος, ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια .Συγκεκριμένα, είπε ότι η χώρα επεκτείνει την Αιγιαλίτιδα ζώνη από τα Διαπόντια νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα και τόνισε ότι τα προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα.

«Η εξωτερική μας πολιτική κλείνει ένα μεγάλο ζήτημα 120 ετών» είπε και σημείωσε πως «ανοίγει και υλοποιεί μια πολύ σημαντική πολιτική, την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, από τότε που πήραμε τη Δωδεκάννησο». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα είναι έτοιμα.

Ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε πως η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια». Αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία, συμπλήρωσε.

Αποσαφήνισε πως με αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς δεν πρόκειται για κυρίαρχα δικαιώματα όπως είναι η ΑΟΖ, αλλά είναι κανονική «εδαφική κυριαρχία». «Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 μίλια, εκτός όπου είναι στενά, όπου πηγαίνουμε με την αρχή της μέσης γραμμής», διευκρίνισε.

«Η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα» ανέφερε αναλυτικά και έκανε γνωστό ότι το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους, ενώ θέλει ξανά μέτρημα αυτό από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.

«Το σχέδιο», όπως τόνισε, «είναι κλιμακωτά να φτάσουμε να το ολοκληρώσουμε ως κυβέρνηση».

Αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα, όπως προσέθεσε, δείχνουν ότι η ορθή πολιτική κατά τη γνώμη μας είναι να μην κάνουμε «αφαίρεση δικαιωμάτων από τον εαυτό μας» εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία.

Μιλώντας για τη σημασία της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, τόνισε πως επεκτείνεται ο εθνικός χώρος κυριαρχίας της χώρας, ότι ως παράκτιο κράτος, η χώρα μας μπορεί να ασκήσει όλα τα δικαιώματα του νόμου. Επίσης, ανέφερε πως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σημαίνει «για όλους τους φίλους μας και συμμάχους ότι για οποιαδήποτε οικονομική ή άλλη δραστηριότητα εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης, θα πρέπει να ζητάνε την άδεια από εμάς, ενώ δεν τη ζητούσαν μέχρι τώρα, και να καταβάλλουν το αντίτιμο που θα προβλέπει η κάθε συμφωνία».
Το "ευχαριστώ" του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Κοτζιά - ΒΙΝΤΕΟ

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Κοτζιάγια όλα αυτά που έκανε τα 4 χρόνια που βρισκόταν στην ηγεσία του ΥΠΕΞ και υπήρξε για μένα ένας πολύτιμος συνεργάτης» είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής .
«Προσπάθησε όσο πιο επιγραμματικά μπορεί να δώσει το στίγμα μιας πορείας που δεν ήταν ποτέ ανέφελη, που δεν ήταν ίσιος αλλά ανηφορικός», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας τον ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά για την προσφορά του στην εξωτερική πολιτική. «Πιστεύω ότι αυτό που μένει από τη συνεργασία μας, δεν είναι τόσο οι αδιαμφισβήτητες ικανότητές του, αλλά η υψηλή αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος που τον διέκρινε και τον διακρίνει . Και αυτό το λέω γιατί σε πολύ δύσκολες στιγμές και πολύ δύσκολες προσωπικές περιπέτειες για τον ίδιο, δεν άφησε ποτέ το καθήκον. Για μένα αυτή η ένδειξη προτεραιότητας στην πατριωτική ευθύνη, παραμερίζοντας ακόμη και προσωπικές δυσκολίες είναι κάτι το οποίο θα κρατήσω».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια φράση που του είχε πει στο παρελθόν ο κ. Κοτζιάς ότι «όποιος ασχολείται με την πολιτική με πρωταγωνιστικούς ρόλους πρέπει να ξέρει ότι η πολιτική έχει πιο πολλές στεναχώριες παρά χαρές . Και κυρίως ότι το σύνηθες είναι πως όταν φεύγει κανείς να μην φεύγει με χαρά».

«Στη δική σου περίπτωση η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να μη συμβεί αυτό και άρα έχεις κάθε λόγο να είσαι χαρούμενος και ευτυχής. Διότι φεύγεις από το ΥΠΕΞ σε μια μέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Μια ημέρα χαράς», όπως είπε, «διότι όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με τους γείτονες μας (σ.σ.της πΓΔΜ) που ανοίγει μια προοπτική ευημερίας και ειρήνευσης στην περιοχή μας αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, πράγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον ελληνικό λαό».

«Δεν φεύγεις όμως, αλλάζεις μετερίζι κι εγώ θα προσβλέπω πάντα στις πολύτιμες συμβουλές σου και στη συνέχιση της συνεργασίας μας προκειμένου να αντεπεξέλθω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στα νέα καθήκοντα που θα με βαραίνουν το επόμενο διάστημα», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας για απόρρητα κονδύλια: Υπάρχει πλαίσιο διαφάνειας – Μπορώ να ενημερώσω ευρώ προς ευρώ

«Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλει», επισήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ απηύθυνε κάλεσμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθούν για το συγκεκριμένο θέμα: «Μπορώ να ενημερώσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ειδικά κονδύλια ευρώ προς ευρώ.»

«Διατηρήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι «άραμε τη ρετσινιά της μη λύσης του Κυπριακού που είχαμε. Φτάσαμε πολύ κοντά στην πιο δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

Η ορκωμοσία στο Προεδρικό και το αστείο στον Παυλόπουλο

Πριν από την τελετή παράδοσης-παραλαβής ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε με πολιτικό όρκο στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Χαρακτηριστική ήταν ατάκα του κ. Τσίπρα την ώρα που πόζαρε μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις καθιερωμένες φωτογραφίες.

«Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, πήρα υπουργείο», είπε αστειευόμενος ο κ. Τσίπρας.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ