Quantcast
1ο Συνέδριο Real Estate από το REAL Group – Χαρίτσης: Απαιτείται συνεκτικό σχέδιο ουσιαστικής πολιτικής - enikonomia.gr
share

1ο Συνέδριο Real Estate από το REAL Group – Χαρίτσης: Απαιτείται συνεκτικό σχέδιο ουσιαστικής πολιτικής

δημοσιεύτηκε:

Ο Αλέξης Χαρίτσης π. Υπουργός Εσωτερικών, π. Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και π. Υφυπουργός Οικονομίας, σημείωσε στην τοποθέτησή του στο 1ο Συνέδριο Real Estate από τον όμιλο REAL Group, για το Real Estate: «Νέα εποχή στην αγορά ακινήτων – Προκλήσεις και προοπτικές της επόμενης μέρας», ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου είναι σημαντικό η συζήτηση μεταξύ πολιτικών παραγόντων και της αγοράς να γίνεται σε πραγματική βάση και αυτό γίνεται σε αυτό το συνέδριο.

«Η αγορά ακινήτων διαχρονικά αποτέλεσε έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και μια τόνωση για την χώρα μας. Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα αγγίζει το 75%. Όμως υπάρχει και μια άλλη πτυχή. Ιστορικά στη χώρα μας υπήρχε υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, τα τελευταία χρόνο όμως έχουμε αναστροφή σ αυτή την εικόνα με βαρύτατες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή σε ότι αφορά τα χαμηλότερα εισοδήματα, μεσαία τάξη και τα νέα ζευγάρια. Οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια κατά 41% σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδος. Σύμφωνα με την Eurostat είμαστε “πρωταθλητές” στα έξοδα στέγασης» είπε χαρακτηριστικά.

«Ισχύει ότι η αγορά των ακινήτων παρουσιάζει μια σαφή ανοδική τάση. Μιλάμε για ξένες επενδύσεις, με κινητήρια δύναμη τον τουρισμό», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης. Ωστόσο, όπως είπε, οι επενδύσεις στο real estate και τις κατασκευές δεν αντικαθιστούν τις παραγωγικές επενδύσεις όπως τη βιομηχανία και την παραγωγή» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Αλέξης Χαρίτσης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση τόνισε ότι «με τον νέο πτωχευτικό νόμο έχουμε απώλεια την πρώτης κατοικίας. Αλλά και ο πολυδιαφημισμένος νόμος για την στέγη δημιούργησε πολλές προσδοκίες. Στην πραγματικότητα απευθύνεται σε ελάχιστους νέους. Περίπου 1 στους 100. Απαιτείται συνεκτικό σχέδιο ουσιαστικής πολιτικής. Με στήριξη εισοδήματος πολιτών, με αντικατάσταση πτωχευτικού νόμου, με διεύρυνση επιδόματος ενοικίου, με δημιουργία τράπεζας στέγης από ανεκμετάλλευτα δημόσια κτίρια και με ενίσχυση της μακροχρόνιας μίσθωσης με φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες. Το Airbnb μπορεί να είναι ευλογία μπορεί να είναι και κατάρα. Και βεβαίως όλα αυτά με αξιοποίηση των διαθεσίμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Η υλοποίηση μιας σύγχρονης και ολοκληρωμένης στεγαστικής μεταρρύθμισης για τους ευάλωτους και τα νέα ζευγάρια είναι και πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα και της επόμενης διακυβέρνησης».

Πλατινένιος χορηγός του συνεδρίου είναι η Prodea Investments, αργυροί χορηγοί η Eurolife FFH και η R.E.D.S. (Εταιρεία του Ομίλου Ελλάκτωρ). Επίσης, χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες: Alpha Wood GroupEuropa, ΔΕΗ, PremiaBriQDimandHellenic Public Properties, ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και Revithis Partners.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.