Quantcast
Grexit: Ο Γ. Βαρουφάκης προειδοποιεί για «πυρκαγιά» - enikonomia.gr
share

Grexit: Ο Γ. Βαρουφάκης προειδοποιεί για «πυρκαγιά»

δημοσιεύτηκε:

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση ένα Grexit αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για όλη την ευρωζώνη. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε χαρακτηριστικά στο ισπανικό κανάλι La Sexta πως: «Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η υπόλοιπη Ευρώπη έχει πλέον οχυρωθεί έναντι της Ελλάδας και ότι η ΕΚΤ έχει πλέον εργαλεία στη διάθεσή της για να ακρωτηριάσει την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, εάν αυτό χρειάζεται, να καυτηριάσει την πληγή και να επιτρέψει στην υπόλοιπη ευρωζώνη να συνεχίσει. Πολύ αμφιβάλλω ότι ισχύει αυτό. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά οποιοδήποτε (κράτος) μέλος της ‘Ενωσης».

Μερικοί άνθρωποι πίστευαν ότι η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία για να διασφαλίσει τα υπόλοιπα κράτη της  ευρωζώνης σε περίπτωση Grexit αλλά αμφιβάλω πολύ επισήμανε με έμφαση ο Γ. Βαρουφάκης.

Το ΔΝΤ από την άλλη μεριά προειδοποιεί πως: «Κανείς δεν θα πρέπει να σκέφτεται πως ένα Grexit θα πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στην Handelsblatt.

Σήμερα η Ευρώπη είναι πράγματι σε ισχυρότερη θέση από το πακέτο διάσωσης ESM αλλά θα μπορούσε επίσης να εκτεθεί σε κινδύνους η Ευρώπη και να δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με την τύχη των άλλων κρατών-μελών ανέφερε ο Τόμσεν.

Ο κ. Τόμσεν, ωστόσο επισήμανε, πως οι συζητήσεις εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τον στόχο και απαιτείται μεγαλύτερη «ορμή» για την επιτευχθεί μια έγκαιρη συμφωνία.

Επίσης, ο κ. Τόμσεν σημείωσε πως τα διαθέσιμα της Ελλάδας ενδεχομένως φτάνουν έως τον Ιούνιο. «Το βάρος των αποπληρωμών που πρέπει να πραγματοποιήσει η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία νωρίτερα προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή κεφαλαίων».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΕΚΤ με τον Νόγιερ να αναφέρει στην εφημερίδα «Le Figaro» πως: «Ενα πιθανό Grexit θα ήταν “ένα τραύμα για τη ζώνη του ευρώ”, των οποίων οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα γίνουν αισθητές στο εσωτερικό. Όμως γενικά αναγνωρίζεται ότι τις πιο δραματικές συνέπειες θα τις αντιμετωπίσει η Ελλάδα», συνέχισε ο Νουαγέ, καθώς η χώρα σε μια τέτοια περίπτωση «θα υφίστατο μια μεγάλη οικονομική κρίση χωρίς να έχει κάνει τίποτε για να επιλύσει τα θεμελιώδη προβλήματά της, αυτά της ανάπτυξης και της ανεργίας».

«Σε κάποιο σημείο, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να δώσουν αρκετά ενέχυρα ώστε να αποκτούν πρόσβαση σε αναχρηματοδότηση, ακόμη και για τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας», είπε ο Noyer, σύμφωνα με τη Φιγκαρό.

«Επομένως επείγει η Ελλάδα να δώσει ένα τέλος στη σημερινή κατάσταση και η Αθήνα να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ και με την στήριξη άλλων χωρών της ευρωζώνης προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη», πρόσθεσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Μετά από εβδομάδες αδιεξόδου στη χώρα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, υπάρχει για πρώτη φορά πρόοδος.

Ο Πολ Τόμσεν έκανε λόγο στην Handelsblatt για «καλή εξέλιξη» και για «αιτία για την ελπίδα».

Από την άλλη μεριά ο Ευρωπαίος Επίτροπος κατηγόρησε Ελλάδα για καθυστερήσεις στις αναγκαίες διαπραγματεύσεις και δήλωσε στη Bild χαρακτηριστικά πως τον Μάιο η Ελλάδα θα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.