Quantcast
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Υπερψηφίστηκε η Συνταγματική Αναθεώρηση από τη Βουλή της ΠΓΔΜ - Στα "χέρια" της Αθήνας η Συμφωνία των Πρεσπών - BINTEO - enikonomia.gr
share

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – Υπερψηφίστηκε η Συνταγματική Αναθεώρηση από τη Βουλή της ΠΓΔΜ – Στα “χέρια” της Αθήνας η Συμφωνία των Πρεσπών – BINTEO

δημοσιεύτηκε:

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατάπέρασαν από τη Βουλή της ΠΓΔΜ οι συνταγματικές τροπολογίες και ο συνοδευτικός εφαρμοστικός Νόμος του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας, που πλέον μετονομάζεται από Δημοκρατία της Μακεδονίας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στο προοίμιο του Συντάγματος, στη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την κύρωση των συνταγματικών τροπολογιών στη Βουλή της ΠΓΔΜ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σκοπιανό ομόλογό του και συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η “καυτή πατάτα” περνάει πλέον στα ελληνικά χέρια και αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στην Αθήνα σε ό,τι αφορά την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή προς κύρωση, κάτι που αποτελεί, σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο, αιτία αποχώρησής του από την κυβέρνηση, την οποία πάντως είπε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης.

Νωρίτερα, στην Αθήνα εκτυλισσόταν ένα πολιτικό θρίλερ με την κρίσιμη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου να αναβάλλεται με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να δηλώνει, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του ότι το ραντεβού αναβάλλεται λόγω εμπλοκής στο θέμα των Σκοπίων.

«Είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό γιατί υπάρχει μια εμπλοκή στα Σκόπια. Μέχρι να αρθεί η εμπλοκή είπαμε να αναβάλουμε τη συνάντησή μας», τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ,Πάνος Καμμένος.

Είχε προηγηθεί ένταση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, από τη δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι δεν τελεί υπό παραίτηση και ότι κανένας δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια. Ακολούθησε η συνεδρίαση της Κ.Ο των ΑΝΕΛ, ενώ στη γειτονική χώρα ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ διαπραγματευόταν με το αλβανόφωνο κόμμα προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους στο Κοινοβούλιο.

Καμμένος: Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας», ανέφερε σε ανάρτησή στον λογαριασμό του στο Twitter μετά το πέρας της Κ.Ο. ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

«Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον Πρωθυπουργό».

Λίγο αργότερα o κ. Καμμένος ανέβασε ένα δημοσίευμα υπό τον τίτλο : “Όλα αγοράζονται και όλα πωλούνται στα Σκόπια: Απειλές και εκβιασμοί για τις Πρέσπες”.

Μαξίμου: Επιστροφή Καμμένου στη συμφωνημένη γραμμή
Πάντως, όπως εκτιμούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου, με το τιτίβισμα του Πάνου Καμμένου διαπιστώνεται επιστροφή στη γραμμή που είχε χαράξει στο επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο, που οδήγησε στην παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά ούτε και να ρίξει την κυβέρνηση.

Θεωρούν στο Μαξίμου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΝΤ1, το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού έπαιξε κι αυτό τον ρόλο του, ότι δηλαδή περίμενε καθαρή θέση από τον Πάνο Καμμένο ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση κι ας μην ψήφιζε τη συμφωνία των Πρεσπών, Ότι δηλαδή σε διαφορετική περίπτωση θα πήγαινε στη Βουλή και θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης. Όλα αυτά συνέβαλαν στην αλλαγή στάσης, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Όλα όσα έγιναν στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ

Μόνο μια ώρα διήρκεσε η συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, εν αναμονή των εξελίξεων στα Σκόπια. Ο κ. Καμμένος εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξουν εξελίξεις σήμερα στη γειτονική χώρα, καθώς όπως, μεταξύ άλλων, σημείωσε «αλλάζουν συνέχεια τις τροπολογίες».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε: «Είμαστε σε διαρκή συνεδρίαση. Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις. Ούτε συνέντευξη γίνεται να δώσω. Ούτε συνάντηση ούτε συνέντευξη αν δεν έχουμε καθαρή εικόνα. Κάθε μέρα αλλάζουν τροπολογίες. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά που γράφονται διαδίκτυο για ψήφο κατά συνείδηση».

Ερωτηθείς, πάντα υπό την προϋπόθεση οριστικοποίησης της κατάστασης στην ΠΓΔΜ, αν θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, απάντησε πως «όλα θα γίνουν». Ακόμη ο κ. Καμμένος είπε ότι αναβάλλει την αποψινή του συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό, ενώ κατέστησε σαφές πως ό,τι «κυκλοφορεί» στο Διαδίκτυο και αφορά τον ίδιο και τους ΑΝΕΛ «δεν ισχύουν».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του real.gr, με την έναρξη της συνεδρίασης ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ Πάνος Καμμένος έκανε διερευνητική κρούση στους παρισταμένους για το αν συμφωνούν στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό να γνωστοποιήσει στον κ. Τσίπρα την απόσυρση των Υπουργών από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το real.gr, η πλειοψηφία των παρισταμένων δεν συμφώνησε και μάλιστα με το επιχείρημα ότι τέτοια απόφαση δεν είναι δυνατόν να ληφθεί από τη στιγμή που απουσιάζουν η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι αυτός που δέχθηκε τη μεγαλύτερη πίεση από τον κ. Καμμένο και τον κ. Κατσίκη να αποκαλύψει τι θα πράξει ήταν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος ωστόσο επέμενε να λέει ότι χωρίς την παρουσία της κ. Κουντουρά, του κ. Κουίκ και της κ. Χρυσοβελώνη δεν θα μιλήσει.

Κατά τη συνεδρίαση ακούστηκαν απόψεις για στρατηγικό αδιέξοδο και αυτοεγκλωβισμό των ΑΝ.ΕΛ λόγω της σκληρής στάσης που τηρήθηκε εξ αρχής βασίζοντας τα πάντα στο ότι η Συμφωνία δεν θα έφτανε ποτέ στην Ελλάδα.

Κατά πολλούς πάντως η στάση του κ. Καμμένου να ζητήσει την άποψη της Κ.Ο και να μην ανακοινώσει κάποια απόφασή του έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον δείχνοντας ότι θέλει να ακούσει την πλειοψηφία της Κ.Ο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι δεν θέλει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης λόγω Σκοπιανού αλλά από την άλλη δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζε η υπουργός Τουρισμού και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά, η οποία βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό. Απούσα ήταν και η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία βέβαια, δεν είναι βουλευτής, ενώ παρών , παρά το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής, ήταν ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Μαυραγάνης.

Ο κ. Καμμένος στην αρχή της συνεδρίασης, θέλοντας να διαλύσει τη φημολογία περί διάλυσης της Κ.Ο, είπε σε φωτογράφους και δημοσιογράφους: «Βγάλτε φωτογραφίες για να μην βγάζετε σενάρια». Απευθυνόμενος μάλιστα στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, σημείωσε «είπαν ότι ήταν για καφέ στο Κολωνάκι, ενώ ήταν στην Αχαΐα». Αναφερόταν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛπου ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη και αναβλήθηκε, κατά την οποία ο κ. Κόκκαλης θα απουσίαζε -εάν γινόταν – γιατί βρισκόταν εκτός Αθηνών.

Γύρω από το μεγάλο τραπέζι, οι καρέκλες ήταν λιγοστές. «Είναι τυχαίο», είπε στέλεχος του κόμματος με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη να απαντά πως «υπάρχει απόσταση».

Ενδεικτικό πάντως, του κλίματος που επικρατεί εντός των ΑΝΕΛ ήταν, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, το φραστικό επεισόδιο που είχαν στην είσοδο των γραφείων του κόμματος ο παλαιός φωτογράφος, πολιτευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ντίμης Αργυρόπουλος με τον Βασίλη Κόκκαλη, παρουσία φωτογράφων και πολλών δημοσιογράφων.

Ντ. Αργυρόπουλος: «Έλα Βασίλη, μπες μέσα τώρα»…

Β. Κόκκαλης: «Γιατί τροχονόμος είσαι;»

Ντ. Αργυρόπουλος: «Ναι είμαι, μπες μέσα τώρα».

Ο Βασίλης Κόκκαλης όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, απάντησε: «Χαλαρά όλα παιδιά».

Πηγή πληροφοριών: real.gr/ ΑΠΕ/ ant1news.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.