Quantcast
Ψήφο εμπιστοσύνης με 151 "ναι" έλαβε η κυβέρνηση - Τσίπρας: Η Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Ψήφο εμπιστοσύνης με 151 “ναι” έλαβε η κυβέρνηση – Τσίπρας: Η Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση εξασφαλίζοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, 151 ψήφους. Η Βουλή επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα,κατά τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη στην Ολομέλεια, στο πλαίσιο του αιτήματος του Πρωθυπουργού για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Ανάμεσα στους βουλευτές που παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πέρα από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, ο Κωνσταντίνος Ζουράρις, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπυρίδων Δανέλλης. Μάλιστα, την ώρα που ψήφισε η κ. Παπακώστα, βουλευτές της ΝΔ τη χειροκρότησαν ειρωνικά για την ψήφο της.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: 77 βουλευτές της ΝΔ, (αφού ο Γιώργος Κασαπίδης απουσίασε) οι 20 βουλευτές της ΔΗΣΥ, οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 6 βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι 5 βουλευτές του Ποταμιού και οι 5 βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων. Από τους 10 ανεξάρτητους βουλευτές, 7 αρνήθηκαν την ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ της έδωσαν τρεις: η Έλενα Κουντουρά (προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ), ο Βασίλειος Κόκκαλης (προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ) και ο Σπυρίδων Δανέλλης (προερχόμενος από το Ποτάμι).

Συνολικά, αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση 148 βουλευτές. Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος απουσίασε για λόγους υγείας, απέστειλε επιστολή με την οποία δήλωσε ότι αν συμμετείχε στην ψηφοφορία δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η επιστολή, βάσει του κανονισμού δεν ελήφθη υπόψη. Αντίθετα, δεκτές έγιναν οι επιστολές της κ. Κουντουρά και του κ. Κόκκαλη, που βρίσκονται στην Κίνα, στο πλαίσιο κυβερνητικής αποστολής.

Εξερχόμενος της Βουλής, ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Σήμερα το Κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το Κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, σε μία Κυβέρνηση που έχει, ήδη, αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Αλέξης Τσίπρας: Η έλλειψη αφηγήματος οδηγεί τη ΝΔ στην ακραία πόλωση

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για τους υψηλούς τόνους που κράτησε στην ομιλία του. Όπως τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε ένα στυλ θεατρικό, υψηλών τόνων, αναρωτιέμαι αν κάποιοι επικοινωνιολόγοι του έχουν πει φωνάζοντας ή βρίζοντας χωρίς επιχειρήματα είναι μια εικόνα που μπορεί να πείσει τους βουλευτές και τους πολίτες».

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη ετοιμόρροπη όπως την παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης, αναρωτιέμαι: Γιατί τέτοια νευρικότητα κ. Μητσοτάκη; Μήπως ξέρετε τίποτα αληθινές δημοσκοπήσεις να μας τις πείτε να χαρούμε που διαβάζουμε τις ψεύτικες τόσον καιρό;.», είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για ύβρεις και στοχοποίηση βουλευτών. «Είστε πάρα πολύ νευρικός σήμερα», είπε στον κ. Μητσοτάκη. «Προκάλεσα αυτήν τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος μου απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, μετά από την οποία θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εξήγησε ότι παρότι είχε τη δυνατότητα να μην το κάνει ή την επιλογή να κρυφτεί πίσω από την πρόκληση πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση στην οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ανταποκρινόταν, καθώς «ήταν δεδομένο ότι δεν θα την κερδίζατε, δεν θα βρίσκατε 151 να στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας», δεν το έκανε. Πήρα όμως το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις, τόνισε. Κι αυτό διότι, όπως υπογράμμισε: «η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, επιτάσσουν καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες».

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και βουλευτές που ασκούν κριτική, ότι στην ΕΕ 13 κυβερνήσεις κυβερνούν με κόμματα που δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών και είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας. Εγώ δεν κάνω αυτό, ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, σημείωσε. Είπε ότι ήταν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που το καλοκαίρι του 2015 του ζητούσαν να παραμείνει πρωθυπουργός με μειοψηφία όταν έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 30 βουλευτές. «Δεν μας λέγατε τότε για «κυβέρνηση-κουρελού», σχολίασε. Τώρα ερμηνεύετε το Σύνταγμα κατά πώς σας βολεύει», σχολίασε.

«Εγώ πάλι, κ. Μητσοτάκη, δεν αλλάζω ανάλογα με την περίσταση», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του χρειάζεται για να προχωρήσει στα κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά της, την πλήρη εμπιστοσύνη από τη πλειοψηφία των βουλευτών για να φτάσει έως το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2019. Κάλεσε όλους να απαντήσουν αυτό βασικό ζήτημα «γιατί στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε σαφή θέση». «Ήρθατε εσείς κ. Μητσοτάκη να μας κάνετε μαθήματα πολιτικής ηθικής, εσείς που εντάξατε 4 βουλευτές από άλλα κόμματα», είπε. «Εδώ ο πατέρας σας κυβέρνησε για τρία χρόνια με έναν βουλευτή που ήταν από άλλο κόμμα», πρόσθεσε.

«Από την πλευρά της αντιπολίτευσης βλέπω νευρικότητα, σύγχυση, αμηχανία. Πριν από μια εβδομάδα η αντιπολίτευση ζητούσε από εμένα επιτακτικά να ζητήσω – αν τολμάω, λέγατε- ψήφο εμπιστοσύνης. Και τώρα που τολμάω, πάλι πρόβλημα έχετε», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι κάνει μαθήματα εκείνος «που δεν είχε το πολιτικό σθένος και την πολιτική τόλμη να προκαλέσει αυτός τη συζήτηση, που μας απειλούσε με την πρόταση δυσπιστίας όταν θα ερχόταν η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν τόλμησε να το κάνει». Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει «μια δυσκολία να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συντελούνται, όταν υιοθετεί ένα αφήγημα, συνεχίζει με αυτό ανεξάρτητα αν αλλάζουν οι συνθήκες».

Σχολίασε ότι μέχρι χθες του ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης και δεν τολμούσε να καταθέσει πρόταση μομφής και πως πλέον, ενώ τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση, μάλλον χειροτέρεψε τα πράγματα για τον ίδιο. «Αντί για πολιτικό επιχείρημα, αντί για πολιτικό σχέδιο κατέληξε να αναγιγνώσκει μέσα στην ελληνική βουλή και από το έδρανο αυτό λιβελογραφήματα. Και να ρίξει σε πρωτόγνωρα βάθη το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Με στοχοποίηση βουλευτών, με απειλές και χαρακτηρισμούς, με συνθήματα και ύβρεις ακόμη και για πρόσωπα που τιμούν το δημόσιο βίο, όπως τον ναύαρχο Αποστολάκη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον κ. Μητσοτάκη. «Ειλικρινά αρνούμαι να πιστέψω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να αρθρώσει πολιτικό λόγο, διαβάζει επιφυλλίδες εφημερίδων γνωστού επιχειρηματία», είπε και πρόσθεσε πως «όταν λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο κ. Σαμαράς έσωσε την Ελλάδα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ τη βύθισε, τότε τι να πω, είναι ο καλύτερος χορηγός μας».

«Μένω άναυδος που δεν βρήκατε να πείτε μια κουβέντα για να καταδικάσετε το στέλεχος της ΝΔ, κ. Αβραμάκο, τον επικεφαλής της μεγαλύτερης νομαρχιακής της ΝΔ που έστελνε μαζικά μηνύματα στους οπαδούς της ΝΔ με τα κινητά των βουλευτών που προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση», ανέφερε. Ο δρόμος που έχει επιλέξει είναι επικίνδυνος, πρόσθεσε. Απαντώντας σε αναφορά του κ. Θεοδωράκη για το παρελθόν, πριν από 8 χρόνια, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα καταδίκαζε με ανακοινώσεις του τέτοια περιστατικά. Τον ρώτησε τι θα γινόταν, αν αυτό που έκανε τώρα ο κ. Αβραμάκος, το έκανε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης, η ΝΔ έχει κάνει τη μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την ακραία δεξιά, φαίνεται ότι ζηλεύετε και τις πρακτικές της ακροδεξιάς όχι μόνο τις θέσεις της και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τον τόπο ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. “Το επιχείρημα σας είναι ότι η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και η λήξη της κυβερνητικής μας συνεργασίας είναι λέει σκηνοθετημένη”, είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θέτοντας του το ερώτημα γιατί αφού έγινε “συναλλαγή” τότε έπρεπε να θέσει σε διακινδύνευση τη δυνατότητα να κυβερνά, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης;

“Γιατί αφού είναι σικέ, εγώ ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης και θέτω όλους προ των ευθυνών του; Αυτό που έχετε πάθει είναι ότι αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα . Το ίδιο κάνατε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, εσείς λέγατε ότι είμαστε στο τέταρτο ενώ όλη η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Τώρα υπάρχει ρήξη, αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης κι εσείς λέτε ότι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζουν να είναι μαζί. Καταλαβαίνω την αδυναμία να έχετε κάποιο πολιτικό αφήγημα , αλλά δεν νομίζω ότι συνιστά σωστή πρακτική το να επιχειρείτε όταν έξω βρέχει, να λέτε κάνει λιακάδα. Όταν έξω κάνει λιακάδα, να λέτε ότι βρέχει. Ο κόσμος καταλαβαίνει, βρείτε άλλο επιχείρημα γιατί αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ό,τι πιο αστείο μπορεί να ακούσει κανείς βλέποντας την πραγματικότητα και πώς πορευόμαστε για το αύριο του τόπου” είπε ο κ. Τσίπρας.

“Αυτό που έχετε πάθει είναι ότι αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα . Το ίδιο κάνατε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, εσείς λέγατε ότι είμαστε στο τέταρτο ενώ όλη η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Τώρα υπάρχει ρήξη, αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση κι εσείς συνεχίζετε να λέτε το αφήγημα σας περί σκηνοθεσίας. Αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ό,τι πιο αστείο μπορεί να πει κανείς βλέποντας με ποιο σχέδιο πορευόμαστε για το αύριο του τόπου. Ο καθένας θα πάρει την πατριωτική και εθνική ευθύνη”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης είπε: “Αδικείτε τους εαυτούς σας με την κριτική που κάνετε”. “H έξοδος από τα Μνημόνια έχει φέρει στην επιφάνεια ξανά τις διαχωριστικές γραμμές που διαχρονικά υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα και τώρα, πλέον, που τα μεγάλα οικονομικά ζητήματα έχουν επιλυθεί τα πολιτικά διλήμματα μπαίνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο”, είπε ο Πρωθυπουργός.

“Η μετατόπιση της ΝΔ προς τα άκρα της δεξιάς ρητορικής, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο μεσαίο χώρο και η επιλογή του ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί κατά πόδας τη ρητορική Μητσοτάκη και της ΝΔ, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο χώρο της Κεντροαριστεράς”, τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: “Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και το δίλημμα που τίθεται είναι σαφές: Από τη μια ο προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη τι ; Ένα κόμμα με ρητορική Βορίδη -Γεωργιάδη- Σαμαρά”.

Για ταύτιση της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι ομιλίες τους είναι ίδιες σε βαθμό που αναρωτήθηκε αν τις γράφουν και μαζί. “Επιδόθηκε σήμερα επισήμως στην ελληνική κυβέρνηση η ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών”, είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη του είπε ότι θα δοθεί όσος χρόνος θέλει για να τη συζητήσουν.


Ο Πρωθυπουργός είπε ότι επιδόθηκε σήμερα επισήμως στην ελληνική κυβέρνηση η ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι θα δοθεί όσος χρόνος θέλει για να τη συζητήσουν. Τον κάλεσε μάλιστα και σε ντιμπέιτ, σε οποιοδήποτε κανάλι, ακόμη και στο ΣΚΑΪ να σπάσουμε το εμπάργκο, με οποιονδήποτε δημοσιογράφο, ακόμα και με αυτούς που σας γράφουν τα σκονάκια, είπε.”Εσείς έχετε φωνές, εμείς έχουμε επιχειρήματα”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι η τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας – Εκλογές η μόνη λύση

Για ευτελισμό της πολιτικής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης, και πρόσθεσε ότι θα είναι η βραδιά της ψήφου εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση κουρελού. Δεν πρόκειται για συζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης, πρόκειται για την τελευταία πράξη μίας πολιτικής φαρσοκωμωδίας είπε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για έναν κοινοβουλευτικό ελιγμό του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τριπλό. – Να αγκιστρωθεί ο κ. Τσίπρας, λίγο ακόμη στην εξουσία. – Να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. – Και να κρατηθεί στη ζωή -έστω και με πολιτικό αναπνευστήρα- το μόρφωμα των ΑΝΕΛ. Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε το «αίσχος του αλληλοδανεισμού βουλευτών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκειμένου να διατηρηθούν πρόσκαιροι συχετισμοί» και τον «τραγέλαφο των ΑΝΕΛ» καθώς βουλευτές τους δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να διαγράφονται προκειμένου να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα ο Πάνος Καμμένος.

«Αναρωτιέμαι αν η κ. Κουντουρά, η κ. Παπακώστα, ο κ. Κόκκαλης θα σας είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αν δεν έμεναν υπουργοί;» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Υπάρχουν και βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δεν ψηφίζουν τις Πρέσπες. Επίσης 4 από τους 6 βουλευτές που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση δεν μπήκαν στον κόπο να ανέβουν στο βήμα για να δικαιολογήσουν την ψήφο τους. Δύο είναι στην Κίνα και άλλοι δύο κάνουν τους κινέζους. Ποτέ το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό. Καταφέρατε το πρωτοφανές. Καταντήσατε την ελληνική Βουλή να θυμίζει την πρόσφατη εικόνα της Βουλής των Σκοπίων… Γιατί έτσι θα περάσει, κυρίες και κύριοι, η αποψινή βραδιά στην Ιστορία: Ως η βραδιά της ψήφου για μια κυβέρνηση-κουρελού».

Ακολούθως προειδοποίησε:

-«Ξεχάστε τις διαδικασίες-εξπρές και τις κρυφές μεθοδεύσεις για να περάσετε άρον άρον την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών.

– Και μην διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών της βουλής που να παραποιούν τις πραγματικές δυνάμεις των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε και στον Αλέξη Τσίπρα στον απολογισμό της κυβέρνησής του που έκανε στην εναρκτήρια ομιλία του και υπερασπίστηκε την περίοδο Σαμαρά: «Το 2014 η οικονομία είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το κλίμα στην αγορά είχε βελτιωθεί. Η αισιοδοξία είχε επανέλθει. Και η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Και μετά ήρθατε εσείς και μας στοιχήσατε παραπάνω από 100 δισ, ένα τρίτο επίσημο μνημόνιο και ένα άτυπο τέταρτο, που μας επιβάλλει λιτότητα διαρκείας. Σταματήστε, λοιπόν, τις άστοχες συγκρίσεις: Η Ελλάδα κινδύνεψε να πτωχεύσει, μάτωσε, αλλά το 2014 είχε σωθεί. Για να έλθετε εσείς και να την ξαναφέρετε στο χείλος του γκρεμού. Και να την πληγώσετε ξανά, επιβάλλοντας πολλαπλάσια μέτρα – χωρίς, μάλιστα, να άρετε όλα τα προηγούμενα… Φορτώσατε τους πολίτες με 29 νέους φόρους και προσθέσατε στις παλαιές μειώσεις 17 επιπλέον περικοπές. Καταργήσατε το ΕΚΑΣ και αυξήσατε τον ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που πληρώνουν κυρίως τα μεσαία και τα μικρά εισοδήματα. Και όλα αυτά, όταν η χώρα είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5% και την εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%. Και σήμερα προσβάλλετε τους Έλληνες με υποσχέσεις για επιδόματα και λίγα αντίδωρα από τα πολλά που τους πήρατε προηγουμένως».

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε και της κυβέρνησης Παπαδήμου: «Αντί να απαντήσετε για τους πολιτικούς γυρολόγους και τις συναλλαγές σας, μιλήσατε για την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μία πετυχημένη κυβέρνηση που απολάμβανε της εμπιστοσύνης της Βουλής. Που είχε τη στήριξη τριών κομμάτων και 255 βουλευτών. Με επικεφαλής έναν καταξιωμένο τεχνοκράτη, που εγκατέλειψε την ασφάλεια της καριέρας του για να προσφέρει στον τόπο του. Και που, αργότερα, παρά λίγο να δολοφονηθεί από τρομοκράτες. Έμεινε επί μήνες τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Και εσείς δεν είχατε την ευαισθησία ως πρωθυπουργός να πάτε εκεί μια φορά ή να του πείτε έστω περαστικά».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε και την αποστροφή του περί πολιτικών γυρολόγων: «Είναι αλήθεια ότι πολλά κόμματα -και η Ν.Δ- το τελευταίο διάστημα, έχουμε δεχτεί την συνεργασία βουλευτών. Όλοι όμως είχαν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί ή και διαγραφεί από τα κόμματά τους, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν προσχωρήσουν στη ΝΔ. Και όλοι είναι πολιτικοί που μετακινήθηκαν από κόμμα της αντιπολίτευσης σε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, χωρίς διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Και όλοι τους βέβαια, θα δοκιμαστούν, ζητώντας την ψήφο των πολιτών… Εσείς κάνατε κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Προσφέρατε ακόμη και υπουργικές θέσεις σε βουλευτές που είχαν εκλεγεί με την αντιπολίτευση… Αυτό και σας είπα ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο κ. Τσίπρα. Υπουργοποιείτε πολιτικό που σας αποκαλούσε ανοιχτά «θλιβερό» και «προκλητικά αμοραλιστή». Και συναγελάζεστε με άλλους που σας αποκαλούσαν “τον πιο ανέντιμο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης”». Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό και για την αναφορά του σε απειλές εναντίον βουλευτών: «…Αλλά ποιος είναι αυτός που μας ζητά και τα ρέστα; Εσείς που στήνατε κρεμάλες στο Σύνταγμα; Εσείς που χασκογελάγατε όταν προπηλάκιζαν βουλευτές μας; Εσείς που μιλούσατε για πουλημένους γερμανοτσολιάδες; Εσείς που τυπώνατε αφίσες των βουλευτών που ψήφισαν μνημόνια; Που συναντιόσασταν με τη Χρυσή Αυγή στα μονοπάτια της βίας και των τραμπουκισμών; Θα σας το πω, όπως σας αξίζει να το ακούσετε. Υπήρξατε ο πολιτικός καθοδηγητής όλων αυτών των συμπεριφορών».

Επανέλαβε τις αιτιάσεις του για την ανάληψη του υπουργείου Αμύνης από τον κ. Αποστολάκη λέγοντας ότι διέπραξε μεγάλο λάθος που δεν σεβάστηκε τη διάκριση των ρόλων μεταξύ ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας και πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. «Η κριτική μου αφορά πρωτίστως τη δική σας απόφαση κ. Τσίπρα», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «δεν μπορεί ο ΑΓΕΕΘΑ μέσα σε ένα βράδυ να γίνεται υπουργός. Όπως δεν μπορεί να γίνεται μέσα σε ένα βράδυ ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου σύμβουλος του πρωθυπουργού και μετά πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής… Ο νέος υπουργός Άμυνας, είναι πλέον πολιτικός. Και δέχθηκε να είναι υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε αυτήν τη συγκυρία».

Κλείνοντας περιέγραψε το διακύβευμα της ψηφοφορίας: «Όποιος ψηφίζει σήμερα «Ναι», εγκρίνει συνολικά το ναυάγιο που ζει η χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια: Την τεράστια πολιτική απάτη που οδήγησε τον κ.Τσίπρα στην εξουσία… Όποιος ψηφίζει «Ναι», ανοίγει το δρόμο στην δήθεν «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα για τους γείτονες, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών… Και όποιος ψηφίζει «Ναι» γίνεται δεκανίκι ενός ανάπηρου συστήματος εξουσίας, που θέλει να σέρνει μαζί του και τη χώρα». Τέλος ζήτησε ξανά εκλογές: «Οι εκλογές είναι η μόνη λύση για πάει μπροστά η χώρα. Όσο συνεχίζεται ο σημερινός πολιτικός ζόφος η χώρα θα βυθίζεται. Εκλογές λοιπόν για να αναπνεύσει ο τόπος μας. Εκλογές για να πάρουν επιτέλους οι Έλληνες τις τύχες της πατρίδας μας στα χέρια τους».

Την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Φίλη προκάλεσαν δύο αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. “Είναι αλήθεια ότι πολλά κόμματα και η ΝΔ έχουν δεχθεί τη συνεργασία βουλευτών. Όλοι όμως είχαν είτε ανεξαρτητοποιηθεί είτε διαγραφεί από τα κόμματά τους, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν ενταχθούν στη ΝΔ. Και όλοι είναι πολιτικοί της αντιπολίτευσης που μετακινήθηκαν σε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, χωρίς να έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Δεν πήγαν από την αντιπολίτευση στη συμπολίτευση για να πάρουν ένα υπουργείο” είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης εκείνη την ώρα αντέδρασε, φωνάζοντας : “Ο Κατσίκης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τι ήταν; Δεν ξέρετε ιστορία Είστε αμνήμων”. “Πάλι εσείς κ. Φίλη; Μα τι εκνευρισμός είναι αυτός” του είπε ο κ. Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Βουλής να παρεμβαίνει.

Στα highlights της βραδιάς ήταν ότι στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δύο είναι στην Κίνα και δύο κάνουν τους Κινέζους», ανέφερε χαριτολογώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για τους βουλευτές που έχουν εκφράσει δημόσια την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση. Αυτή η ατάκα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως άρεσε και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εκείνη την στιγμή γέλασε και είπε στον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση «ωραίο αυτό». Για το ίδιο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγουμένως είχε σημειώσει: «Τέσσερις από τους έξι βουλευτές οι οποίοι έχουν εκδηλώσει δημόσια την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανέβουν στο βήμα και να αιτιολογήσουν την ψήφο τους».

Φώφη Γεννηματά: Δεν δίνουμε σανίδα σωτηρίας σε μια κυβέρνηση που καταρρέει

Με σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης ξεκίνησε την ομιλία της στην Ολομέλεια η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. “Κύριε Τσίπρα όσα καταγγείλατε ότι πολεμάτε χαρακτηρίζουνε σάς και την κυβερνητική σας πολιτική.Απλώς κοιταχτείτε στον καθρέφτη… όσα είπατε χθες εδώ μέσα σχημάτισαν το πραγματικό σας πρόσωπο. Από δήθεν εκφραστής της ελπίδας αποδείχθηκε ότι εσείς ο ίδιος είστε πιο παλιός από το παλιό. Από δήθεν εκφραστής της Αριστεράς στην εξουσία αποδείχθηκε ότι ήσασταν πολύ εύκολο να γυρίσετε την πλάτη σας στους συντρόφους σας και να κυβερνήσετε με την ακροδεξιά που ήταν συνειδητή σας επιλογή” είπε απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό και συνέχισε: “Γίνατε το βαρίδι της Δεξιάς… Δώσατε συγχωροχάρτι στην καραμανλική περίοδο… Εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα τη στοχοποίηση βουλευτών. Κάθε απειλή, κάθε επίθεση στη Βουλή και τη Δημοκρατία και αυτή είναι άλλη μια μεγάλη διαφορά μας μαζί σας. Εσείς τώρα ενοχληθήκατε κύριε Τσίπρα, με καθυστέρηση 8 ετών; Εμείς θα θα είμαστε σταθερά απέναντι σε όποιον προσπαθεί να περιορίσει την έκφραση του δημοκρατικού λόγου και την πολιτική άποψη και θέση, και θα είμαστε απέναντι να προστατεύσουμε ακόμη και αυτούς που πρωταγωνιστούσαν στη βία και τις επιθέσεις εναντίον στελεχών του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια με την ανοχή και την καθοδήγηση του κ. Τσίπρα” είπε η κυρία Γεννηματά.

“Γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι οι πολιτικές διαφορές λύνονται μονάχα στην κάλπη, αλλά εκεί κύριε Τσίπρα σας περιμένει ο ελληνικός λαός” τόνισε και είπε “υποθηκεύσατε τη δημόσια περιουσία, τα μνημεία στο Υπερταμείο, ε, πώς να μην χαμογελάει η κυρία Μέρκελ δίπλα σας; Δεν αφήσατε και τίποτα! Και όλες οι αποφάσεις βαρύνουν εσάς προσωπικά”. Σε άλλο σημείο επεσήμανε: “Ο συνεταίρος σας ο κ. Καμμένος έλεγε ότι θα σας μάθει να γράφετε με το δεξί αλλά εσείς το παρακάνετε και μόνο μ’αυτό υπογράφετε” επεσήμανε στη συνέχεια και υπογράμμισε: “Η Δημοκρατία στην Αθήνα έχει γνωρίσει πολύ καλύτερες μέρες από αυτές που γνωρίζει μαζί σας. Κάθε μέρα που περνά με εσάς πρωθυπουργό χάνονται ευκαιρίες για τη χώρα και για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα… Τι κάνατε όταν σας λέγαμε ότι η κατάργηση των νόμων του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της α’ κατοικίας θα οδηγήσει σε πλειστηριασμούς; Τι κάνετε για τον κατώτατο μισθό; Τίποτα. Ίδια υποκρισία και για τους θεσμούς” ανέφερε.

Η κυρία Γεννηματά υπογράμμισε: “Ο κ. Τσίπρας κούρασε δεν τον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός. Η δεξιά του κ.Μητσοτάκη δεν είναι η λύση, ενώ θεωρεί ότι μέσα από αυτή την πόλωση θα μαζέψει τα κομμάτια της για μια ακόμα φορά προτεραιότητα δεν είναι η χώρα” και τόνισε: “Ζητάμε καθαρή εντολή. Και ζητάμε καθαρή εντολή για να ενώσουμε τους Έλληνες και να εγγυηθούμε προοδευτική διακυβέρνηση, όχι κάλπικη όπως ζήσαμε τα τελευταία χρόνια,. Ας ανοίξει ο δρόμος για τις κάλπες με το όχι μας σε αυτή την ψηφοφορία. Και με το όχι μας σ’ αυτήν την ψηφοφορία θα οδηγηθούμε στις κάλπες γιατί αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός. Από την κάλπη αυτήν τη φορά κ. Τσίπρα θα βγείτε και χαμένος και καμένος. Γιατί η συγκυβέρνησή σας με τον ακροδεξιό κ. Καμμένο θα είναι το στίγμα που θα σας ακολουθεί εσαεί. Δεν δίνουμε σανίδα σωτηρίας σε μια κυβέρνηση που καταρρέει”.



Κουτσούμπας: Kαταψηφίζουμε την κυβέρνηση – Τίποτα δεν θα αλλάξει στη μεταμνημονιακή εποχή

Βαρύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα. Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε σε μία σειρά τους λόγους για τους οποίους πρόκειται να καταψηφίσει την κυβέρνηση, στη σχετική ψηφοφορία. Πιο συγκεκριμένα, ο γ.γ. του ΚΚΕ τόνισε ότι «καταψηφίζουμε την κυβέρνηση» επειδή: – «συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων» με βάση τα μνημόνια – «με θράσος καλεί σε προοδευτική συμπαράταξη» ενάντια σε «νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρώπης», ενώ «η ίδια έχει εφαρμόσει» νεοφιλελεύθερη πολιτική – «κρύβει» ότι πίσω από τις πολιτικές λιτότητας της Ευρώπης, «κρύβονται συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων» – «αναλαμβάνει τον ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ» στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, εμπλέκοντας την Ελλάδα – «μετατρέπει την Ελλάδα σε αλυσίδα» αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων.

Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών να αλυσοδέσει τους λαούς στην πολιτική του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, έκανε λόγο για μία «κατάπτυστη συμφωνία», την οποία «θα πληρώσουν ακριβά οι λαοί των Βαλκανίων» και πρωτίστως ο ελληνικός λαός. Επίσης, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι η κυβερνητική συνεργασία που είχε με το «ακροδεξιό μόρφωμα» των Ανεξάρτητων Ελλήνων, «έδωσε αέρα στα πανιά της ακροδεξιάς πολιτικής». Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «προσπαθείτε να κάνετε το “μαύρο άσπρο”», καθώς και ότι «εφαρμόσατε μέχρι κεραίας» το σύνολο των μνημονιακών δεσμεύσεων. «Τίποτα δεν θα αλλάξει στη μεταμνημονιακή εποχή», κατέληξε στην ομιλία του ο επικεφαλής του ΚΚΕ.


Καμμένος: Αγαπητέ Αλέξη, σε καλώ να σταματήσεις τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης και να πάμε σε δημοψήφισμα

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος δεν έριξε ούτε ένα βλέμμα στον Πρωθυπουργό ο οποίος τον κοιτούσε ενώ ανέβαινε τις σκάλες προς το βήμα.«Μαζί με τον Τσίπρα αποφασίσαμε πριν από 4 χρόνια να κάνουμε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης που ζητά δεν έχει να κάνει με τον απολογισμό, τις δεσμεύσεις του προϋύπολογισμού. Έχει να κάνει με το αν συμφωνούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που είναι για εθνικό θέμα. Ως επικεφαλής των ΑΝΕΛ αναγκάζομαι να ψηφίσω “Όχι” στην ψήφο εμπιστοσύνης», ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

“Στη συμφωνία ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρο ότι εμείς ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε και δεν θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα παραχωρεί τον όρο Μακεδονία” είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος στην ομιλία του στη Βουλή ενώ αποκάλυψε ότι ο Πρωθυπουργός τον είχε διαβεβαιώσει τον περασμένο Ιούνιο πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα ερχόταν μετά τις εκλογές προς κύρωση. “Είχαμε διαβεβαίωση τον Ιούνιο πως η Συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές και αυτό άλλαξε τον Νοέμβριο πως η Συμφωνία θα έρθει μετά τον Μάρτιο. Έχουμε δύο φορές αλλαγή στάσης του κυβερνητικού εταίρου απέναντί μας” ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Εκείνη τη στιγμή, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα, έγνεψε αρνητικά το κεφάλι του.

«Αγαπητέ Αλέξη, επικαλούμαι την δημοκρατική ευαισθησία που έδειξες τον Αύγουστο του 2015 και σε καλώ να σταματήσεις την συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, να πάμε σε δημοψήφισμα και να δεσμευτούμε όλοι ότι θα σεβαστούμε την απόφαση του ελληνικού λαού», είπε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

«Μαζί με τον Τσίπρα αποφασίσαμε πριν από 4 χρόνια να κάνουμε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης που ζητά δεν έχει να κάνει με τον απολογισμό, τις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού. Έχει να κάνει με το αν συμφωνούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που είναι για εθνικό θέμα. Ως επικεφαλής των ΑΝΕΛ αναγκάζομαι να ψηφίσω “Όχι” στην ψήφο εμπιστοσύνης», ανέφερε ακόμη ο Πάνος Καμμένος.

«Το πρώτο μεγάλο έγκλημα έγινε με την παραχώρηση του όρου Μακεδονία. Διαφώνησα τότε, όπως και το 2007 με τη κυβέρνηση Καραμανλή. Είναι καταγεγραμμένες οι διαφωνίες μου και η θέση που δεσμεύτηκαν να κρατήσουν οι ΑΝΕΛ είναι πως οποιαδήποτε λύση πρέπει να συμμορφώνεται με την απόφαση του ’92, δηλαδή το ελληνικό κράτος δεν θα συμφωνήσει σε λύση με τον όρο Μακεδονία», είπε ακόμη ο κ. Καμμένος. «Είμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας. Στη Βουλή δεν συγκρούονται δύο διαφορετικές απόψεις, αλλά συγκρουόμαστε τρεις διαφορετικές απόψεις: η συμπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνεί με τις Πρέσπες όπως διατυπώθηκαν, η άποψη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που συμφωνεί με την παραχώρηση του όρου Μακεδονία και την δική μας άποψη και του κ. Λεβέντη που διαφωνεί με τον όρο Μακεδονία», επισήμανε.

«Στη συμφωνία ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρο ότι εμείς ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε και δεν θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα παραχωρεί τον όρο Μακεδονία. Είχαμε διαβεβαίωση τον Ιούνιο πως η Συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές και αυτό άλλαξε τον Νοέμβριο πως η Συμφωνία θα έρθει μετά τον Μάρτιο. Έχουμε δύο φορές αλλαγή στάσης του κυβερνητικού εταίρου απέναντί μας», ανέφερε. «Ο κ.Μητσοτάκης θα ερχόταν να διαπραγματευτεί λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή, Βόρεια Μακεδονία, ελληνικέ λαέ. Κι ενώ λέει ότι δεν θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, λέει παράλληλα ότι θα το διαπραγματευτεί», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος και επιτέθηκε στον Γιώργο Κουμουτσάκο για τη στάση του στο Σκοπιανό και στους βουλευτές της ΝΔ: «Αναγνωρίζουν σλαβομακεδονική ιθαγένεια στους Σλάβους των Σκοπίων», προκαλώντας αντιδράσεις στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Αν αποχωρούσαμε το καλοκαίρι του 2018 η Ελλάδα δεν θα είχε βγει από τα μνημόνια. Διέγραψα όσους αντάλλαξαν τον υπουργικό θώκο με την ψήφο εμπιστοσύνης», είπε ακόμη ο κ. Καμμένος και υπογράμμισε ότι «ζητώ από τον κ.Τσίπρα σε μια έντιμη συμφωνία να μην διατηρήσει στην κυβέρνηση όσους εκλέχτηκαν με τους ΑΝΕΛ και άλλαξαν στάση».

Άγρια κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και τους βουλευτές της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη και Θεόδωρο Καράογλου. Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση του κ. Καμμένου ότι η ΝΔ δεν έχει σταθερή θέση για το «Σκοπιανό» με βάση ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ άρχισε να διαβάσει τα ονόματα των υπογραφόντων βουλευτών, μεταξύ των οποίων και αυτό της κ. Βούλτεψη, η οποία εξοργίστηκε, άρχιζε να φωνάζει από τα έδρανα “τα έχεις χαμένα;” και ζητούσε να παρέμβει επί προσωπικού. “Κατεβάστε το χέρι κάτω . Μετά το τέλος της ομιλίας θα πάρετε τον λόγο. Μην με αναγκάσετε να σηκωθώ όρθιος. Σιωπή και ηρεμία. Όταν θα ζητήσετε τον λόγο, βάσει του κανονισμού, επί προσωπικού, πείτε ότι θέλετε” παρενέβη ο κ. Κακλαμάνης. “Κάτσε κάτω” της φώναζε ο κ. Καμμένος. “Προσέξτε γιατί ό,τι ισχύει για τους βουλευτές, ισχύει και για τους αρχηγούς των κομμάτων. Ούτε το κάτσε κάτω δέχομαι, ούτε να με αγνοείτε δέχομαι. Επαρκώς σας προστάτευσα” σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης. Τότε, άρχισε να φωνάζει από τα έδρανα και ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου ζητώντας να κάνουν αλκοτέστ στον κ. Καμμένο. “Δεν ντρέπεστε;” του είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. “Κύριε Καράογλου η φράση σας διαγράφεται από τα πρακτικά” ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, με τον κ. Καμμένο να ζητά να τον αποβάλει από τη βουλή.

Ο κ. Καμμένος απάντησε στη συνέχεια της ομιλίας του στον κ. Καράογλου. “Μέσα στη βουλή των Ελλήνων να υπάρχει η αθλιότητα οι βουλευτές να μιλούν για αλκοτέστ , εγώ σηκώνομαι και φεύγω από τη βουλή, τώρα”. “Διέγραψα από τα πρακτικά τη φράση” του είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να ζητά να επαναφέρει τους βουλευτές της ΝΔ στην τάξη.



Λεβέντης: Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί, θα ακυρωθεί

«Προτείνω στους Μακεδόνες υπομονή. Αυτή η συνθήκη και να κυρωθεί, θα ακυρωθεί. Ότι κυρώνεται δίχως τον λαό, δίχως την κοινωνία, ακυρώνεται. Ακυρώνεται στην πράξη. Κανείς δεν θα σεβαστεί κάτι που καταδικάζει ο ελληνικός λαός», είπε ο Βασίλης Λεβέντης κατά την ομιλία του στην Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης. «Θα μπορούσατε να εμποδίσετε τον συνεταίρο σας νωρίτερα κύριε Καμμένε, αν όντως το θέλατε. Έπρεπε να αφαιρέσετε την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση», ανέφερε απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος τόνισε ότι «δεν κάνατε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Ποιος πιέζει;»

«Είναι κακή η συμφωνία είπε ο Μητσοτάκης. Δηλαδή, αν αλλάξουμε την γλώσσα και την εθνικότητα είναι καλή συμφωνία; Αρα το όνομα το δίνετε κι εσείς στη ΝΔ. Όμως, τα συλλαλητήρια δεν έγιναν για την γλώσσα. Έγιναν για το όνομα», πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης. Σε ό,τι αφορά τις απειλές κατά βουλευτών, ο Βασίλης Λεβέντης σημείωσε: «Το να απειλείται ένας βουλευτής είναι ανεπίτρεπτο. Ομως, εδώ επιχειρείται να περάσει ένα νομοσχέδιο αντίθετο με την μεγάλη πλειοψηφία. Τι μπορεί να κάνει η πλειοψηφία. Να δεχθεί το γραμμένο της μοίρας της χωρίς να αντιδράσει;»



Θεοδωράκης: Ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει και ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

“Μου έχει κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση παρακολουθώντας τη συζήτηση στη Βουλή, ότι οι 4 από τους 6 βουλευτές που ξαφνικά είδαν το συριζαϊκό φως και δηλώνουν ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κρύβονται και δεν μιλούν, αρνούνται να εξηγήσουν στο Κοινοβούλιο την ψήφο τους. Τι είναι αυτό που τους κάνει να συντάσσονται χωρίς όρους με την κυβέρνηση; Γιατί μια ψήφος εμπιστοσύνης επιβραβεύει τα πεπραγμένα και δίνει λευκή επιταγή για τη συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης” επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής.

“Ο κ. Κόκκαλης και ο κ. Ζουράρις που έκαναν καριέρα ως μακεδονομάχοι στα τηλεοπτικά παράθυρα, θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών; Έχουν δεσμευθεί στον κ. Τσίπρα ή είναι ψήφος εμπιστοσύνης μιας χρήσης και άμεσης απόδοσης; Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πρέπει να σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες, ενώ αντιθέτως ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει και ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει το Ποτάμι” υπογράμμισε και τόνισε ότι: “Είμαστε απέναντι από την κυβέρνηση, πολεμάμε τις ιδεοληψίες της χωρίς να γινόμαστε ιδεοληπτικοί, αλλά οι βουλευτές να ξεκαθαρίσουν τι θα κάνουν και αλλιώς να μας το πει ο κ. Τσίπρας, εκτός αν έχουν σκοπό κάποιοι βουλευτές να παραμείνουν ντεμέκ μακεδονομάχοι αλλά με υπουργικά κουστούμια και φουστάνια” υπογράμμισε και συνέχισε:

“Οι αποστασίες των ημερών έκαναν ακόμη πιο τοξική την ατμόσφαιρα. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα διαλύσει την αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση οχυρώθηκε στις κομματικές της γραμμές…Πρέπει να γράψουμε νέες σελίδες. Ο ελληνικός λαός πρέπει να κληθεί σύντομα να αποφασίσει . Το Ποτάμι επιμένει ότι θέλει την Ελλάδα αλλιώς, επιμένει ότι αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει με εκλογές και γι’αυτό σήμερα καταψηφίζει και ζητάει το επόμενο διάστημα με κάθε τρόπο να πολεμήσουμε για τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία” είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Δανέλλης στον Θεοδωράκη: Σταύρο εύχομαι στη Συμφωνία των Πρεσπών να μην κάνετε ούτε το έγκλημα ούτε το λάθος

Απάντηση σε όσους τον κατηγορούν για την απόφασή του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και στον Σταύρο Θεοδωράκη που τον κατηγόρησε ότι εγκληματεί έδωσε από το βήμα της Βουλής ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Σπύρος Δανέλλης. Ο κ. Δανέλλης ξεκαθάρισε ότι παρόλο που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. “Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επωφελής για την πατρίδα, απλώς η κοινωνία φαίνεται να έχει κατεβάσει ρολά στη λογική και τα αυτιά δεν ακούν τα επιχειρήματα και δεν γίνεται διάλογος. Η Συμφωνία των Πρεσπών υπερκαλύπτει τα εθνικά προαπαιτούμενα, κλείνει με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο ένα πρόβλημα δεκαετιών και προσδίδει στη χώρα αίγλη και κύρος διεθνές. Μας απελευθερώνει πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση πραγματικών κινδύνων στα ανατολικά μας σύνορα” είπε και πρόσθεσε: Με τη σημερινή μου ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι προσχωρώ στον ΣΥΡΙΖΑ” ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι “από την 1η Οκτωβρίου έλεγα να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν συνδεθεί με το Μακεδονικό. Το να λέμε από τη μια ότι είναι πατριωτικά ορθή και εθνικά επιβεβλημένη η κύρωση της συμφωνίας και από την άλλη να μην κατανοούμε πως φυσικό προαπαιτούμενο είναι η ύπαρξη κυβέρνησης που θα φέρει προς ψήφιση τη συμφωνία είναι αντίφαση γιατί αν δεν υπάρχει η τωρινή κυβέρνηση δεν υπάρχει και η συμφωνία, αφού το σύνολο της αντιπολίτευσης το αρνείται. Το Μακεδονικό δεν είναι μόνο εθνικό θέμα αλλά και ταυτοτικό” υπογράμμισε.

Ο κ. Δανέλλης συνέχισε λέγοντας: “Δεν με πτοούν οι απειλές ούτε οι λοιδορίες εκείνων που προφανώς κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και απαιτείται περίσσια θράσους από εκείνους που δεν δίστασαν να σκυλέψουν το κοινοβουλευτικό σώμα του Ποταμιού και όχι μόνο, να κουνάνε το δάχτυλο με ηθικοπλαστικές παρατηρήσεις και κρατώντας τη ρομφαία του άσπιλου να μιλούν για γυρολόγους, ξέμπαρκους και ρετάλια”. Αναφέρθηκε σε μερίδα ΜΜΕ που του επιτίθεται ενώ επεσήμανε: ” Το διακύβευμα δεν είναι καν το κορυφαίο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλά η Συμφωνία των Πρεσπών και τα παρεπόμενά της δημιουργούν νέους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς και αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, κι αυτό προκαλεί ανησυχίες και σφοδρές αντιδράσεις”. Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον Σταύρο Θεοδωράκη σχολίασε:

“Αγαπητέ Σταύρο το ότι παραμένω σταθερός 20 χρόνια σ’ αυτό που θεωρώ εθνικά επωφελές και σύμφωνο με τις αρχές και τις αξίες μου μου το χρεώνεις ως εκ προμελέτης λάθος. Το σημερινό Ποτάμι μ το δικό σου σιγοντάρισμα θεωρεί στρατηγικό εταίρο τη ΝΔ που έχτισε το πελατειακό κράτος και χρεοκόπησε τη χώρα, την τωρινή ΝΔ στην υπερπατριωτική της εκδοχή που χιλιόμετρα απέχει από τον νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊσμό που εμείς επαγγελλόμαστε. Τι σχέση έχει αυτό το πράγμα με το Ποτάμι με το οποίο εκλεγήκαμε το 2015; Η σχέση μου με το Ποτάμι είχε καταστεί ληξιπρόθεσμη από το τελευταίο μας συνέδριο όπου με μεγάλη πλειοψηφία υιοθετήθηκε στρατηγική προσέγγισης με τη ΝΔ”. “Σταύρο και πρώην συνοδοιπόροι αύριο στις Πρέσπες εύχομαι να μην κάνετε ούτε το λάθος ούτε το έγκλημα. Ο πολιτικός δεν μπορεί να αρνείται, να αποφεύγει, να δειλιάζει να σηκώσει το βάρος των ευθυνών που συνεπάγεται η στάση του στα κρίσιμα ζητήματα. Ο πολιτικός υποχρεούται να ακολουθήσει τις αρχές και τη συνείδησή του αταλάντευτα, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς στρεψοδικίες”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.