Quantcast
'Ελλειμμα και ύφεση τροχοπέδη στις διαπραγματεύσεις - enikonomia.gr
share

‘Ελλειμμα και ύφεση τροχοπέδη στις διαπραγματεύσεις

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Οι προβλέψεις των δανειστών για ύφεση και πρωτογενές έλλειμμα προστίθενται πλέον στα προβλήματα της διαπραγμάτευσης με την Ομάδα των Βρυξελλών την ώρα που η Κυβέρνηση πασχίζει να λύσει έστω και πρόσκαιρα το πρόβλημα της ρευστότητας.

Οι απευθείας επαφές του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και Κορυφαίων Κυβερνητικών στελεχών με την ηγεσία των θεσμών οι οποίες ξεκίνησαν χθες και θα συνεχιστούν σήμερα είναι το αποκορύφωμα της προσπάθειας να ξεπεραστεί η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης και να υπάρξει κάποια απόφαση για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών.

Σε αυτή την φάση ο στόχος είναι να υπάρξει μια συμφωνία περισσότερο πολιτική παρά τεχνική ώστε να αποφευχθεί το ατύχημα εντός ή εκτός Ελλάδας.

Χθες, ο κ. Τσίπρα ζήτησε από την κ. Λαγκάρντ να αναβάλει για μερικές εβδομάδες την συζήτηση για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά ώστε να απεμπλακούν οι συζητήσεις με το Brussels Group και να επιτευχθεί ταχύτερα μια συμφωνία.

Σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης και ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ κ. Μάριο Ντράγκι σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων της ΕΚΤ με την ελληνική Κυβέρνηση.

Στην συζήτηση εκτός από τις προϋποθέσεις για την αύξηση του ορίου των εντόκων που επιζητεί η Κυβέρνηση θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο αύξηση της «έκπτωσης» με την ποία κάνει δεκτές οι ΕΚΤ τις εγγυήσεις που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για την χρηματοδότησή τους από τον ELA.

Την ίδια ώρα ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης πετώντας από το Παρίσι όπου θα συζητήσει το ομόλογό του κ. Μισέλ Σαπέν στις Βρυξέλλες όπως θα συναντηθεί με τον επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί επιχειρώντας να διαπιστώσει πόσο πιθανή είναι μια πιθανή κατ αρχήν συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της Δευτέρας.

 

Ξανά ύφεση και ελλείμματα

Την ίδια ώρα όμως ήρθε ένα χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times για να ανατρέψει και πάλι την εικόνα που έδινε η ελληνική πλευρά για τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας ο επικεφαλής του ΔΝΤ για τη Ευρώπη κ. Πολ Τόμσεν μίλησε από το προηγούμενο Eurogroup στην Ρίγα για ύφεση της ελληνικής οικονομίας και του ενδεχόμενου η οικονομία να έχει ξανά πρωτογενές έλλειμμα στέλνοντας και πάλι το χρέος σε ανοδική τροχιά.

Οι αισιόδοξοι σημείωσαν ότι ο κ. Τόμσεν μίλησε για ανάγκη κουρέματος του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους έστω και αν αυτό έχει αποκλειστεί σε όλους τους τόνους.

Οι πιο ρεαλιστές σημείωσαν το «πάγωμα» του προγράμματος του ΔΝΤ το οποίο ολοκληρώνονταν το πρώτο τρίμηνο του 2016 και μαζί και των 15 δις ευρώ που έχει συμφωνήσει να μας δανείσει το ταμείο μέχρι τότε.

Η χθεσινή ημέρα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες αναλώθηκε κυρίως με τις δημοσιονομικές προοπτικές του προϋπολογισμού του 2015 με τους δανειστές να βλέπουν πια ύφεση μέχρι και 1% του ΑΕΠ για φέτος και πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ αντί του πλεονάσματος 1,2% του ΑΕΠ που προβλέπει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Σε πιο απλά λόγια η συζήτηση γύρισε στο παρελθόν με τους δανειστές να προβλέπουν κατ ανώτερο πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ αν όμως η Ελλάδα δεχθεί να πάρει μόνιμα μέτρα ύψους περίπου 3,6- 4 δις ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.