Quantcast
Σαντορινιός: Λάθος η δρομολόγηση του "Άρτεμις" στη Σαμοθράκη - Μοναδική ρεαλιστική λύση λέει το υπουργείο Ναυτιλίας - enikonomia.gr
share

Σαντορινιός: Λάθος η δρομολόγηση του “Άρτεμις” στη Σαμοθράκη – Μοναδική ρεαλιστική λύση λέει το υπουργείο Ναυτιλίας

δημοσιεύτηκε:

“H δρομολόγηση του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «’Αρτεμις» ήταν η μοναδική ρεαλιστική λύση για την κάλυψη των μεταφορικών αναγκών της Σαμοθράκης με κατάλληλο πλοίο”, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας, προσθέτοντας ότι “στο λιμάνι της Σαμοθράκης μπορούν να εισέλθουν και να δέσουν με ασφάλεια μόλις επτά επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία, από το σύνολο του ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας.”

Υπογράμμισαν επίσης ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν με μεγάλη προσοχή τις λιμενικές υποδομές των νησιών ενώ τις αμέσως προσεχείς ημέρες πρόκειται να δημοσιοποιηθεί το βελτιωμένο πλαίσιο προκήρυξης των άγονων γραμμών με τα νέα ποιοτικά και οικονομικά κριτήρια που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Αναφορικά με τις δυσχέρειες που πιθανόν προκύψουν σε ορισμένες απευθείας προσεγγίσεις σε νησιά των Κυκλάδων, λόγω της δρομολόγησης του «’Αρτεμις» στην γραμμή Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης, η εταιρία του πλοίου δηλωσε ότι μεριμνά για την ελάχιστη δυνατή διατάραξη της ομαλής διακίνησης επιβατών και οχημάτων.

Σαντορινιός: Η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει ένα λάθος με ένα άλλο

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριου Σαντορινιού, στην οποία ανέφερε ότι «η ανακοίνωση της έκτακτης δρομολόγησης του πλοίου ΑΡΤΕΜΙΣ αποτελεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να διορθώσει ένα λάθος, με ένα άλλο».

«Το ΑΡΤΕΜΙΣ θα καλύπτει τα δρομολόγια της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη μέχρι και 31 Αυγούστου και μάλλον αυτή είναι και η μόνη λύση που βρήκε η κυβέρνηση για το νησί. Το συγκεκριμένο πλοίο εκτελεί ήδη ενδοκυκλαδικά δρομολόγια και μάλιστα άγονης γραμμής», σχολιάζει ο κ. Σαντορινιός και προσθέτει: «Με ποια διαδικασία δρομολογείται το ΑΡΤΕΜΙΣ και με ποια διαδικασία θα εγκαταλείψει τις συμβατικές του υποχρεώσεις; Πώς θα καλυφθούν τα κενά στα δρομολόγια των άγονων κυκλαδίτικων νησιών; Γιατί το υπουργείο δεν έχει μέχρι τώρα κάνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη της γραμμής, αφού το πρόβλημα με τα πλοία του νησιού δεν έχει λυθεί; Γιατί καθυστερεί η δημοσίευση του διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές της νέας δρομολογιακής περιόδου;»

«Δεν μπορείς να διορθώσεις όμως ένα λάθος, κάνοντας ακόμη ένα. Όταν η κυβέρνηση διεμήνυε ότι θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της Σαμοθράκης εννοούσε μάλλον να το λύσει με ημίμετρα, μεταφέροντας το πρόβλημα και σε άλλα νησιά, προκαλώντας κρίση στο ακτοπλοϊκό σύστημα της χώρας. Σαν λύση για την αντιμετώπιση του αποκλεισμού της Σαμοθράκης δεν μπορεί να είναι η αναστάτωση των δρομολογίων των Κυκλάδων, ούτε η εμπλοκή της ομαλής κίνησης των άγονων γραμμών του υπολοίπου Αιγαίου», σημειώνει α αρμόδιος τομέαρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η κυβέρνηση οφείλουν να κινήσουν διαδικασίες οριστικής λύσης για τη γραμμή και όχι να δημιουργούν επικίνδυνα domino. Όσο πιο γρήγορα γίνουν κατανοητά τα λάθη τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει η ταλαιπωρία των επισκεπτών και των μόνιμων κατοίκων της Σαμοθράκης, αλλά και η μεγάλη δυσφήμιση που έχει υποστεί η Ελλάδα. Όσο πιο σύντομα βγει ο διαγωνισμός των άγονων τόσο πιο πιθανό είναι να μην υπάρξουν και άλλες “Σαμοθράκες”», επισημαίνει.

«Ελπίζουμε η κυβέρνηση άμεσα να αφήσει τα επικοινωνιακά τρικ και να αποφασίσει να βρει ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις», καταλήγει.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.