Quantcast
Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεταστικής για τα capital controls - Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - enikonomia.gr
share

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεταστικής για τα capital controls – Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

δημοσιεύτηκε:

Κατά τηνενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση “θα εξετάσει πώς φθάσαμε στα capital contrlos τον Ιούνιο του 2015”, ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΣτέλιος Πέτσας, επεσήμανε: “Η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις επιλογές στο τραπέζι” και συμπλήρωσε πως “η Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά τις εργασίες της τον Οκτώβριο, μέχρι τότε υπάρχουν άλλα θέματα”.

Σε σχέση με τις απαντήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα capital controls, ο κ. Πέτσας είπε: “Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι ήταν στις προθέσεις της να άρει τα capital controls. Στο παρελθόν το είχαν αναγγείλει αλλά δεν το εφάρμοζαν. Με τη χθεσινή δήλωσή του ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η άρση των capital controls δεν έγινε νωρίτερα γιατί υπήρχε αβεβαιότητα, την οποία συντηρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση με τις ενέργειές της. Τώρα όλοι ξέρουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της”.

Ο κ. Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιπλέον, είπε ότι διεθνώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και υπάρχουν και χώρες της ΕΕ που εμφανίζουν ύφεση, αυτό θα μας επηρεάσει μέσω του εξωτερικού εμπορίου και του τουρισμού. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να αποτελέσει την αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων ετών».

Αναφορικά με την προηγούμενη κυβέρνηση σημείωσε ακόμη ότι «αν κάποιος ήθελε να χρησιμοποιήσει τα αναπτυξιακά εργαλεία, που είχε στην διάθεσή του, θα το είχε κάνει. Η προηγούμενη κυβέρνηση πετσόκοψε κατά 2 δισ. το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να μπορεί μετά να μοιράζει επιδόματα».

Επίσης, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να διευρυνθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων Ελλήνων ψηφοφόρων στους καταλόγους του εξωτερικού. Στόχος της κυβέρνησης, συμπλήρωσε, είναι απλά να διευκολύνει τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού να ψηφίζουν στους τόπους που διαμένουν. Για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και το αν θα αυξηθεί το πλαφόν εισόδου στην Βουλή, ο κ. Πέτσας είπε ότι διάφορα επιμέρους ζητήματα μπορεί να συζητιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, και πρόσθεσε ότι «είναι ζήτημα που μπορεί να συζητείται, αλλά δεν είναι προτεραιότητα». Εξέφρασε δε, την ευχή να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και από την αντιπολίτευση.

Ερωτηθείς για το αν το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων τίθεται στις διεθνείς συναντήσεις του Πρωθυπουργού, απάντησε ότι «η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας από το 2016. Το έχει πει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο, προτάσσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και το θέμα των πλεονασμάτων θα τεθεί, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός από το 2021. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από την επιστολή που έχει στείλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Σε ερώτηση για το αν τίθεται στις διεθνείς συναντήσεις το θέμα της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι όλες οι τεχνικές που μπορούν να συμβάλουν στον στόχο της μείωσης των πλεονασμάτων είναι ευπρόσδεκτες.

Στο θέμα των συναντήσεων του Πρωθυπουργού, ο Στ. Πέτσας είπε ότι το κλίμα στο Παρίσι στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ήταν εξαιρετικό, προσδοκούμε κάτι αντίστοιχο και στο Βερολίνο με την κυρία Μέρκελ, συμπλήρωσε. Στις συναντήσεις προτάσσουμε τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη, συζητιέται η οικονομία και μεταναστευτικό, δήλωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ακόμη ότι στις συναντήσεις συζητιούνται και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η στάση της Τουρκίας, ενώ για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας απάντησε ότι ότι είναι γνωστή η στάση μας και η θέση μας, όπως και των εταίρων.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει στην ατζέντα ραντεβού Μητσοτάκη – Τραμπ, απάντησε ότι υπάρχουν επαφές και συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.