Quantcast
Σκυλακάκης στον Realfm 97,8: Δεν ξεχνάμε καθόλου τον στόχο για ανάπτυξη 4% - Τι είπε για ΕΝΦΙΑ και ηλεκτρονικές συναλλαγές - enikonomia.gr
share

Σκυλακάκης στον Realfm 97,8: Δεν ξεχνάμε καθόλου τον στόχο για ανάπτυξη 4% – Τι είπε για ΕΝΦΙΑ και ηλεκτρονικές συναλλαγές

δημοσιεύτηκε:

“Καθόλου δεν ξεχνάμε τον στόχο του 4% για την ανάπτυξη, αλλά για να το πετύχουμε θα πρέπει να εφαρμόσουμε και πολιτικές” τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Νίκου Ρογκάκου και Γιώργου Χουδαλάκη είπε ότι “η ανάπτυξη δεν διατάσσεται, είναι αποτέλεσμα πολιτικών. Η χώρα με τα τελευταία δεδομένα του πρώτου εξαμήνου 2019 “έτρεχε” η ανάπτυξη με 1,8%. Εμείς λέμε θα πάμε στο 2,8%, δηλ. διπλασιασμός τον πρώτο χρόνο. Και στη συνέχεια πάνω σε αυτόν τον ρυθμό θα “χτίσουμε” για να πάμε στον στόχο του 4%. Λέγαμε 4% για το 2020 αν μπορέσουμε να το πετύχουμε, θα είχαμε μεγαλύτερες δυνατότητες, όμως, δεν υπολογίζαμε ανάπτυξη 1,8% στο εξάμηνο. Αυτό είναι έκπληξη που μας ήρθε στο ενδιάμεσο”.


Για τον προϋπολογισμό, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι “ένα μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού της χρονιάς στηρίζεται στο ότι βγάζουμε την υποεκτέλεση. Τώρα είχαμε μια μεγάλη υποεκτέλεση δαπανών που ήταν στα τρία χρόνια, 2016- 2018, περίπου στα 11 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος φορολογήθηκε κατά 11,4 δισ. ευρώ παραπάνω στην τριετία και τα λεφτά αυτά πήγαν στο “μαξιλάρι” ή στο υπερπέραν, στους δανειστές στην ουσία. Εμείς δεν θα πληρώσουμε τους δανειστές παραπάνω από ό,τι έχουμε συμφωνήσει. Εμείς λέμε ότι θα πάμε στον στόχο και τη διαφορά της υποεκτέλεσης που είναι 500 εκατ. ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό τη δίνουμε πίσω στην κοινωνία”.

Για τη φοροδιαφυγή και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ο υφυπουργός Οικονομικών απάντησε ότι “ήδη ο μέσος όρος του κόσμου που μαζεύει αποδείξεις φέρνει το 40%, θα δούμε και το ζήτημα όσων δεν θέλουν να καταναλώνουν και προτιμούν να αποταμιεύουν” ενώ πρόσθεσε ότι “Υπάρχει και το ζήτημα των πειραγμένων ταμειακών μηχανών. Η μετάβαση, επειδή πάμε από τις ταμειακές μηχανές στα POS σημαίνει ότι θα πιάσουμε μεγάλη φοροδιαφυγή που υπάρχει και σήμερα δεν γίνεται αντιληπτή. Αν θέλουμε να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή και να φέρουμε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για όλους τότε είναι κλειδί να βοηθήσει και η κοινωνία”.

Για τις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι: “Είχαμε υποσχεθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί συνολικά κατά 30% μέσα στην πρώτη διετία της κυβέρνησης. Μειώσαμε νωρίτερα αυτό που υπολογίζαμε να κάνουμε το 2021. Το κάναμε νωρίτερα γιατί υπήρχε δημοσιονομικός χώρος, βρήκαμε και δημοσιονομικό χώρο. Η επέκταση του συστήματος των πραγματικών αξιών σε όλη τη χώρα θα οδηγήσει σε μια αναθεώρηση προς τα κάτω τον ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε “σήμερα μάλλον θα ανοίξει το βιβλίο για το ομόλογο, αλλά αρμόδιος είναι ο ΟΔΔΗΧ να ανακοινώσει κάτι τέτοιο”.

Ακούστε το ηχητικό:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.