Quantcast
Πέτσας: Αυτή είναι η επιστολή Πομπέο στον Μητσοτάκη - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Πέτσας: Αυτή είναι η επιστολή Πομπέο στον Μητσοτάκη – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στον Πρωθυπουργό, παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως αυτή “επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών”.

Όπως υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στην επιστολή αυτή “οι ΗΠΑ δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως τονίζουν και μάλιστα δύο φορές στην ίδια επιστολή ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και τη Δημοκρατία της Ελλάδας. Επιπλέον, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια”.

Σημείωσε, δε, ότι η επιστολή Πομπέο είναι ταυτόχρονα “μία αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον πριν από δύο εβδομάδες”.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως “στις τουρκικές προκλήσεις και λεονταρισμούς, η Ελλάδα απαντά με εθνική αυτοπεποίθηση. Στηριζόμαστε στη δυνατότητά μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί στο διεθνές δίκαιο και στις συμμαχίες μας”.

Αναφερόμενος, τέλος, στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, επικαλέστηκε τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. “Τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου συνιστούν ένα θετικό πρώτο βήμα για δύο κυρίως λόγους. Αφενός γιατί βεβαιώνουν τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση και αφετέρου γιατί επαναλαμβάνουν την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπογράμμισε, δε, ότι ο κ. Δένδιας τόνισε “ότι τα συμπεράσματα αυτά είναι ένα πρώτο βήμα προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αναμένει την συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας του Βερολίνου και βεβαίως αναμένει να συμπεριληφθεί και η ίδια στα επόμενα στάδιά της”. Στην επόμενη συνάντηση, συνέχισε ο κ. Πέτσας, ο ‘Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Ασφάλειας κ. Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι “η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια. Ότι τα μνημόνια Σάρατζ-Τουρκίας είναι παράνομα και κενά περιεχομένου”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.